Åbent brev til regeringen: Nordsøaftalen bør revideres

Del

Fossilfri Fremtid og 16 andre NGO’er, samt knapt 100 forskere opfordrer i et åbent brev regeringen til at fremrykke stop for udvinding af olie i Nordsøen.

I brevet opfordrer underskriverne regeringen til at revidere Nordsøaftalen fra 2020 og fremrykke Danmarks stop for fossil produktion fra 2050 til 2031. Med Nordsøaftalen satte Danmark 2050 som slutdato for fossil indvinding på dansk grund og aflyste alle fremtidige statslige udbudsrunder. Det var en vigtig milepæl for Danmark, som også udløste stor international anerkendelse.

Men underskriverne påpeger, at Nordsøaftalen fortsat rummer muligheder for fossil ekspansion i Nordsøen via Mini-runder, Naboblok og inden for eksisterende licenser, hvilket er uforeneligt med klimalovens mål om, at Danmark aktivt skal arbejde for Paris-aftalens 1,5 graders målsætning og være et foregangsland globalt. Derfor bør forligskredsen (S, V, RV, DF, SF og K) omgående genforhandle Nordsøaftalen. 

I brevet fremhæves undersøgelsen fra Tyndall Centre for Climate Change Research, hvor det fastslås, at rige lande som Danmark bør udfase fossil produktion senest i 2031, altså 19 år før den nuværende Nordsøaftales slutdato. Ifølge undersøgelsen vil tidligere udfasning give fattigere lande bedre tid til at omstille sig. Derfor mener underskriverne, at det er problematisk, at Nordsøaftalen fortsat tillader fossil ekspansion indtil 2050 i strid med klimavidenskaben og Det Internationale Energiagenturs scenarier for netto-nul i 2050.

- Når forskere regner på CO2-budgettet og kommer frem til, at 2050 er en passende slutdato for de fattigste af de olie-producerende lande, hvis økonomi er stærkt afhængige af indtægter fra fossil produktion, så tydeliggør det jo bare, hvor uambitiøs en slutdato det er for et rigt land som Danmark, udtaler Lasse Nyholm Jensen fra Fossilfri Fremtid.

Jf. det åbne brev fremhæver Line Vestergaard fra Fossilfri Fremtid gevinsterne ved at stoppe fossil ekspansion og udfase produktionen frem mod 2031:Atmosfæren spares for mange millioner tons CO2 og samtidig vil en udfasning være i overensstemmelse med klimavidenskaben, Paris-aftalen og Klimaloven. Det vil endvidere frigøre værdifuld arbejdskraft til udbygning af vedvarende energi, som kan fremme den grønne omstilling.”

Underskriverne af brevet understreger hvor vigtigt det er, at Danmark tager det historiske og moralske ansvar på sig, som Klimaloven tilsiger:

- Det er bydende nødvendigt for at hjælpe en retfærdig omstilling på vej globalt. Og det er bydende nødvendigt, hvis Danmark virkelig vil gå forrest for en fossilfri fremtid, udtaler Clara Berg-Jensen fra Fossilfri Fremtid. 

De øvrige NGO’er er: Klimabevægelsen Danmark, Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling, Plastic Change, Mellemfolkeligt Samvirke, CARE, Mission East, CARE, RE:DK, Oxfam Danmark, Globalt Fokus, Den Grønne Ungdomsbevægelse, NOAH,  Global Aktion, Verdens Skove, Ansvarlig Fremtid, Danmarks Naturfredningsforening..

PRESSEKONTAKT:

Clara Berg-Jensen

Telefon: 3152 3121

Line Vestergaard

Telefon: 2879 9464

fossilfrifremtid@gmail.com

LINK til det åbne brev: 

bit.ly/DetÅbneBrev

Fossilfri Fremtids hjemmeside:

www.fossilfrifremtid.dk

Følg pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Klimabevægelsen i Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye