Fakta om opgørelse af antal sygeplejersker
Fjerde kvartal 2019 er det mest retvisende udgangspunkt for at måle udviklingen for antallet af sygeplejersker i sundhedsvæsenet. COVID-19 pandemien, der begyndte i 1- kvartal 2020, har ført til store udsving i antal ansatte. I foråret 2021 blev der ansat ekstraordinært mange sygeplejersker i sundhedsvæsnet, og nogle var ansat få timer om ugen. De korttidsansatte ydede et vigtigt bidrag til massevaccinationen af over 4,8 mio. danskere. Det er f.eks. pensionerede sygeplejersker eller sygeplejersker, der valgte at komme tilbage til faget under COVID-19. Derfor var antallet af ansatte sygeplejersker ekstraordinært højt i 2. kvartal 2021 målt i forhold til samme periode i årene før og i 2022.
Mange af de korttidsansatte er efter afslutningen af massevaccinationen ophørt med at arbejde i sundhedsvæsenet, og desuden har strejken blandt sygeplejersker i efteråret 2021 betydet en nedgang i antal sygeplejersker. Til gengæld er der blevet ansat flere i andre af de store faggrupper som fx læger, SOSU-medarbejdere, ergoterapeuter og fysioterapeuter, og de er med til at løfte nogle af de opgaver, sygeplejersker normalt løser. For eksempel kan social – og sundhedsassistenter og husassistenter aflaste i forhold til patientpleje og håndtering af mad og drikke, mens farmaceuter kan bidrage med aflastning og indsats i forhold til medicinhåndtering.
Der er kommet ca. 10.000 flere ansatte i sundhedsvæsenet fra 4. kvartal 2019 til 1. kvartal 2022 ifølge de seneste offentlige tal fra Sundhedsdatastyrelsen, og de medarbejdere bidrager, på baggrund af uddannelse og kompetenceudviklingsprogrammer, i øget omfang til den patientnære opgavevaretagelse.
Se mere på 'Sundhed i tal' (regioner.dk)
For yderligere kontakt pressevagten på 51511815 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Regionernes regnskaber er inden for de aftalte rammer25.4.2025 10:02:47 CEST | Pressemeddelelse
De fem regioner går samlet ca. en promille under driftsrammen, til trods for at blandt andet udgifterne til sygehusmedicin vokser markant. Regnskaberne viser samtidig et stort pres på anlægsinvesteringer i regionerne.
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum