Regionernes formand: Vi har brug for hinanden
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
”Vi har brug for hinanden, når vi skal levere velfærd af høj kvalitet, tæt på.”
Sådan indleder formand for Danske Regioner Anders Kühnau sin tale på Regionernes Politiske Topmøde 2025.
Med en sundhedsreform på plads er det nu tid til at gennemføre de nødvendige forandringer, der skal sikre et nært og sammenhængende sundhedsvæsen i fremtiden.
Regionerne står overfor en kæmpestor opgave, når det kommer til at gøre reformen til virkelighed. Og de er klar til at tage ansvar. Men de kan ikke løfte opgaven alene. For et sundhedsvæsen i forandring kalder på et stærkt samarbejde, lyder budskabet fra Anders Kühnau:
”Nu skal vi samarbejde. Regioner og kommuner, civilsamfund og patientforeninger, praksissektor og medarbejdere og regering og folketing. Det forventer borgerne af os.”
Sundhedsvæsenet står igen stærkt
Også for fem år siden, da coronakrisen ramte og Danmark måtte lukke ned, var samarbejde og fælles løsninger i højsædet. Mange behandlinger blev udskudt, hverdagen kom under pres og sundhedsvæsenet blev bragt i knæ.
Siden er det med en målrettet indsats og ved fælles hjælp lykkedes at vende udviklingen, fremhæver Anders Kühnau.
”Ventetiderne er nu på samme niveau som inden corona. Danskerne kan være trygge ved, at de får tilbudt hurtig udredning og behandling ved kræftsygdom. Flere medarbejdere vælger igen det offentlige sundhedsvæsen til – og jeg er glad og lettet over at kunne sige: Vi står et godt sted!”
Sundhedsreformen skal gennemføres i fællesskab
Den store opgave for regionerne er netop nu arbejdet med sundhedsreformen.
Og forventningerne er høje, fastslår Anders Kühnau. Sammen skal vi sikre borgerne et nært sundhedsvæsen, hvor de kan føle sig trygge ved, at de får hjælp, inden det bliver kritisk. Den opgave skal løses i fællesskab med kommunerne, blandt andet i de nye sundhedsråd.
”Vi ser frem til at skulle samarbejde med vores kommunale kollegaer i de nye sundhedsråd. Det bliver en helt ny måde at arbejde sammen på. Opgaverne er store og kommer til at tage tid. Det er ikke gjort med en underskrift på en aftale. Nu skal vi sammen følge det til dørs,” siger Anders Kühnau.
Bedre lægedækning og en stærk psykiatri
Danske Regioners formand peger desuden også på bedre lægedækning og en stærk psykiatri som to vigtige opgaver, regionerne prioriterer højt.
Det kræver i begge tilfælde fokus på at skabe attraktive arbejdspladser og arbejde aktivt med rekruttering. For løsningen vil for regionerne ikke være at tvinge medarbejdere ud i bestemte områder:
”Vi forstår godt, at moderne familier ikke ønsker at blive flyttet rundt som brikker i et spil skak. Det er der ingen, der vinder ved – hverken familien, arbejdspladsen eller patienten,” siger Anders Kühnau.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser10.4.2025 09:10:32 CEST | Pressemeddelelse
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
Danske Regioner foreslår 25 veje til bedre lægedækning10.4.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere og mere attraktivt at uddanne sig på akuthospitaler og de faglige miljøer skal styrkes for almen medicinere, foreslår Danske Regioner i ”25 veje til bedre lægedækning”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum