Nyskabende projekt i det nære sundhedsvæsen forebygger genindlæggelser
’Bliv trygt hjemme’ er et nyskabende projekt mellem akutsygeplejersker, praktiserende læger og regionale akutmodtagelser. Flere syge bliver behandlet derhjemme, og det forebygger indlæggelser på sygehuset. Regionerne får med sundhedsreformen ansvaret for akutsygeplejen, og det vil det bane vej for flere gode samarbejder på tværs af fagligheder. Det mener Christoffer Buster Reinhardt, formand for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner.

I Middelfart er akutsygeplejen ved at tage et tigerspring i retning af fremtidens sundhedsvæsen. Akutsygeplejersker kan vurdere og behandle syge ældre borgere i eget hjem fremfor at sende dem hospitalet. ’Bliv trygt hjemme’ er navnet på et nyskabende samarbejde mellem kommune, almen praksis og regionen, der forebygger unødvendige indlæggelser af især ældre og svagelige borgere.
Selvom det er lykkedes at nedbringe antallet af unødvendige indlæggelser med 30 procent i Middelfart, er det langt fra tilfældet alle steder. Hver år er der i Danmark årligt omkring 65.000 sygehusophold, der kunne være forebygget. I dag er akutsygeplejen forskellig i kommunerne, men med sundhedsreformen vil akutsygeplejen komme under de 17 sundhedsråd, der får repræsentanter fra kommuner og regioner.
Det vil give bedre mulighed for at styrke samarbejdet på tværs af fagligheder, siger Christoffer Buster Reinhardt, formand for udvalget for det nære sundhedsvæsen i Danske Regioner:
- Det kommer de ældre og svagelige borgere til gode, når vi styrker det samlede patientforløb, så patienterne ikke bliver klemt i overgange imellem sektorer. Vi får et mere nært sundhedsvæsen, hvor samarbejdet mellem fx akutsygeplejersker, praktiserende læger og hospitaler bliver styrket i alle dele af landet. ’Bliv trygt hjemme’ er et rigtigt godt projekt, der kan være inspiration for andre.
Læge får mere tid til at være tovholder
Jonas Strunge er praktiserende læge i Middelfart og en af initiativtagerne til ’Bliv trygt hjemme’ projektet. Ifølge ham betyder det tætte samarbejde med kommunens akutsygepleje og regionen, at han og andre læger i almen praksis får frigjort tid til at styrke andre kerneopgaver i det nære sundhedsvæsen:
- Jeg kan fx bruge mere tid på at være tovholder for de patienter i min klinik, der lider af kroniske sygdomme. Det er en bedre prioritering af min tid og ressourcer, end dengang jeg kørte ud på hjemmebesøg til ældre og var nødt til at indlægge dem på hospitalet, fordi jeg ikke havde de rigtige værktøjer i min taske, siger han og tilføjer:
- Akutsygeplejen kan i dag vurdere, hvem der rent faktisk er syge, og hvem der kan blive hjem. De har fået flere kompetencer og mere udstyr, og det kan give en bedre behandling. Vi har et rigtigt godt samarbejde på tværs af sektorerne, og vi har klare rammer for, hvornår akutsygeplejen kan trække på almen praksis, og hvornår regionens fælles akutmodtagelse står til rådighed.
Ifølge den praktiserende læge har de klare rammer været med til at skabe opbakning til projektet, og han mener der er flere muligheder for at udvide det i fremtiden:
- Jeg tænker, akutsygeplejen kan klare andre typer opgaver i fremtiden, når de får udstyr og kompetencer til det. Fx ville det give mening at sende akutsygeplejen ud i stedet for Lægevagten, fordi akutsygeplejen ofte kender borgeren i forvejen, og vi i Lægevagten ikke har de rigtige hjælpemidler til at behandle borgerne.
Også lederen af akutsygeplejen i Middelfart Kommune, Marianne Britt Larsen, ser nye muligheder for at vurdere og behandle patienter i takt med, at det nære sundhedsvæsen bliver styrket.
Mere behandling tættere på patienterne
Lederen af akutsygeplejen i Middelfart Kommune har været med fra begyndelsen af ’Bliv Trygt hjemme’ projektet, og ifølge hende er der mange muligheder for at udvide samarbejdet med hospitalet og almen praksis.
- Vi kan foretage flere behandlinger, som patienterne ellers skal på hospitalet for. Fx er vi begyndt med blæreskylninger på kræftpatienter i et nyt samarbejde med Odense Universitetshospital. Vi har også gang i et projekt med kunstig intelligens, der kan hjælpe med at opdage begyndende infektioner. Det betyder, at borgere med KOL selv melder værdier ind dagligt, og hvis de viser infektion, kan vi starte behandling op tidligere og forebygge indlæggelser, siger Marianne Britt Larsen.
Det er medarbejdere fra regionen, der oplærer akutsygeplejen i de nye typer behandlinger, og den større bredde af opgaver giver personalet faglig stolthed og gør det nemmere at rekruttere. Tidligere var det svært at få besat ledige jobs i akutsygeplejen, men nu tiltrækker spændende jobs flere ansøgere. Formålet med et stærkere samarbejde er helt klart for hende:
- Vores patienter er dybt taknemmelige for, at de kan få behandling derhjemme i stedet for at skulle på hospitalet. Derfor giver det så god mening, at vi i kommunen, almen praksis og regionen samarbejder om at forebygge unødvendige indlæggelser.
FAKTA OM
’Bliv trygt hjemme’
- ’Bliv trygt hjemme’ er et samarbejde mellem akutsygeplejen i Middelfart, praktiserende læger og Region Syddanmark om at forebygge unødvendige genindlæggelser.
- Akutsygeplejersker er blevet uddannet i at bruge et såkaldt POCT-apparat (Point of Care Testing), som inden for få minutter kan måle og give svar på blodprocent, blodsukker, infektions- og væsketal.
- I 2024 og 2023 har ’Bliv trygt hjemme’ foretaget 400 vurderinger, og i cirka 30 procent af tilfældene har det forebygget en indlæggelse på et sygehus ifølge egne tal.
- Årligt er der på landsplan cirka 65.000 forebyggelige sygehusophold jf. data fra Sundhedsdatastyrelsen.
- 'Bliv trygt hjemme' blev startet op som projekt i efteråret 2022. Det har fået initiativprisen ’Den gyldne tråd’ fra fagmediet ’Kommunal Sundhed’.
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Links
Om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Sundhedsvæsnets beredskab skal gøres mere robust og det er en national opgave10.4.2025 13:41:19 CEST | Pressemeddelelse
Den voksende globale usikkerhed øger truslerne mod det danske sundhedsvæsen. Sundhedsvæsenets beredskab skal derfor gøres mere robust mod ekstraordinære kriser. Danske Regioner mener, det er en fælles opgave at opskalere sundhedsvæsnets beredskab, så vi kan modstå trusler udefra.
Regionernes formand: Vi har brug for hinanden10.4.2025 10:42:28 CEST | Pressemeddelelse
Sammen skal vi sikre, at Danmark er et trygt land at være ung i, være gammel i og blive syg i. Det gør vi ved at arbejde sammen og lytte til hinanden, siger Danske Regioners formand i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
Danmark bruger mindre på sundhed end andre lande10.4.2025 06:57:43 CEST | Pressemeddelelse
Målt som andel af BNP bruger Danmark mindre på offentlige sundhedsudgifter end en lang række sammenlignelige lande i Europa. Staten bør skele til BNP, når man sammen med regionerne forhandler den rette finansiering af sundhedsvæsenet, mener Danske Regioner.
Der er brug for at investere i praktikken på professionsuddannelserne10.4.2025 06:27:03 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne er store uddannelsespladser. Praktik udgør op til 50% af uddannelsen på mange professionsuddannelser. Alligevel er det et område, regionerne selv skal finde midler til inden for deres eget budget i konkurrence med patientbehandlingen. Derfor skal området prioriteres.
Danske Regioner foreslår 25 veje til bedre lægedækning10.4.2025 05:55:00 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være nemmere og mere attraktivt at uddanne sig på akuthospitaler og de faglige miljøer skal styrkes for almen medicinere, foreslår Danske Regioner i ”25 veje til bedre lægedækning”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum