DI Midt Vest

Ikast-Brande Kommune – i år blev til det til bronzemedalje

Del
Ikast-Brande er den kommune i Midt- og Vestjylland, som giver de bedste erhvervsvilkår for virksomhederne. Efter at have indtaget førstepladsen for hele landet 11 gange, er kommunen trådt to trin ned af rangstigen og er endt på en flot 3. plads.

- Stort tillykke til Ikast-Brande Kommune for igen at kunne stille sig på vinderpodiet. Efter 11 guldmedaljer er det blevet til en bronzemedalje. Kommunen har i mange år været en flot rollemodel. Mange kommuner har besøgt Ikast-Brande for at få inspiration til en forbedret erhvervsindsats i egen kommune. Ikast-Brande er ihærdig, forandringsvillig og lydhør over for erhvervslivets og samfundets behov. På alle måder et forbillede for andre kommuner, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

Kommunen leverer en god service til erhvervslivet på netop de to områder, som virksomhederne prioriterer højest: uddannelse og arbejdskraft. På begge de områder er kommunen placeret i top-10 og på uddannelse er der endda sket en imponerende forbedring. Kommunen har i år fået en 4. plads, hvilket er en forbedring på ikke mindre end 49 pladser. Den bedste forklaring på dette skal findes i andelen af elever, der søger ind på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse.

Derimod er det gået den forkerte vej på kommunens brug af private leverandører. Fra en flot 5. plads i 2021 er kommune nu på en 21. plads.

- Jeg kunne godt anbefale kommunen at kigge nærmere på de gode muligheder, som ligger i at forbedre brugen af private leverandører. Det kunne være i forhold til kommunens udbudsprocesser eller konkurrenceudsætte ydelser og services, som i dag varetages af kommunen. I områder som transport, byudvikling eller sundhed og sociale opgaver er der gode muligheder, siger Claus Arberg.

 

Midt- og Vestjylland er et af Danmarks mest erhvervsvenlige områder

 

Igen i år ligger Midt- og Vestjylland generelt flot på DI’s rangliste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Erhvervslivet ser dog store udfordringer i forhold til mangel på kompetent arbejdskraft, god infrastruktur og brug af private leverandører.

 

Midt- og Vestjylland er det helt rigtige sted i Danmark at drive og etablere virksomhed. Ikke mindre end fem af områdets syv kommuner er i top-15 på Dansk Industris årlige rangliste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Midt- og Vestjylland har samlet set haft et betydeligt løft i erhvervsvenligheden siden sidste års undersøgelse. 70 procent af virksomhederne anbefaler andre virksomheder at etablere sig i Midt- og Vestjylland, hvor gennemsnittet for hele landet er 63 procent.

- Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, at de samlet set gør det rigtigt godt. Flot, at vores region igen har nogle af de allermest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Jeg tror, det er tilfældet, fordi kommunerne i Midt- og Vestjylland har et permanent fokus på at styrke erhvervsvenligheden – også når der kommer nye udfordringer fra den store verden. Det er et stort og imponerende arbejde, som jeg har stor respekt for og gerne vil kvittere for. Fem af syv kommuner ligger i top-15 blandt de 93 kommuner, som indgår i undersøgelsen. Det må siges at være imponerende, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

I 11 år har Ikast-Brande Kommune kunne smykke sig med en førsteplads i DI’s erhvervsanalyse. Men i år har de måtte vige pladsen til Vejen Kommune. I stedet blev det til en flot 3. plads. Dermed er kommunen også den mest erhvervsvenlige kommune i hele Midt- og Vestjylland.

De fem kommuner i top-15 er Herning, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive.

Struer Kommune er ikke med i toppen, men er den kommune, som har forbedret sig mest. Den er sprunget ikke mindre end 19 pladser op. Fra en 61. plads til en 42. plads. Dette er dog stadig den dårligste placering af alle områdets 7 kommuner.

Holstebro ligger på en 29. plads. En lille forbedring på to pladser i forhold til sidste år. Men kommunen har de sidste 2 år taget det højeste gazellespring af alle midt- og vestjyske kommuner. Holstebro er sprunget ikke mindre end 26 pladser op.

- Når der dykkes ned i analysen, kommer der flere positive detaljer frem. Her kan vi se, at to kommuner udmærker sig ved, at de er bedst på to områder. Herning har fået det bedste skudsmål i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. Skive Kommune er landets bedste kommune på ”Grøn udvikling”, og de øvrige seks kommuner følger trop. De er alle i top-20. Netop dette er virkelig noget, som jeg glædes over, fordi jeg ved, at netop evnen til at omstille sig og samarbejde om den grønne dagsorden er en forudsætning for en god og tryg fremtid for både virksomheder og samfundet som sådan, siger Claus Arberg, der efterlyser et bedre samarbejde for at få alle Midt- og Vestjyske kommuner med i Top-15.

Erhvervslivet svarer tydeligt på spørgsmålet om, hvad kommunerne bør prioritere højest for at styrke deres vækstmuligheder: arbejdskraft, uddannelse og infrastruktur. Svarene er helt de samme som sidste år.

- Et velfungerende erhvervsliv i vækst er jo en forudsætning for vækst i samfundet. Jeg kunne derfor godt tænke mig, at vi næste år kunne se samtlige syv kommuner i Midt- og Vestjylland i Top-15. En måde, at komme dette mål nærmere kunne være, at kommunerne deler deres gode idéer og erfaringer indbyrdes, siger Claus Arberg.

Han indbyder til mere dialog.

- Vi har allerede en god dialog om arbejdskraft og uddannelse. Men jeg synes også, det ville være oplagt at få kigget nærmere på infrastruktur, brug af private leverandører og grøn udvikling. Vi skal sammen finde måder at samarbejde om at finde gode og nye løsninger – og gerne så hurtigt som muligt.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2022

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.915 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti, giv@di.dk, tlf. 2921 7710 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, tlf. 2236 3138.

Information om DI Midt Vest

DI Midt Vest
DI Midt Vest



For yderligere information om DI Midt Vest:

Chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti
Mail: giv@di.dk 
Tlf. 7216 0159
Mobil: 2921 7710

Sekretær Nadia Bartoft Lind
Mail: nabl@di.dk
Tlf. 3377 3309

Følg pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Ringkøbing-Skjern og Holstebro producerer mest grøn energi12.5.2023 06:10:00 CEST | Pressemeddelelse

I både Ringkøbing-Skjern og Holstebro kommuner sørger solceller og vindmøller på land for strøm svarende til 497.000 husstandes forbrug, mens der i Struer kun produceres grøn strøm svarende til 38.500 husstandes forbrug. Der er stor forskel på, hvor meget grøn energi der produceres i de midt- og vestjyske kommuner. DI Midt Vest opfordrer kommunerne til at gøre det hurtigt og nemt at investere i produktion af grøn strøm

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye