Ny tænketank: Maden i skolen skal have et kæmpe løft
Hvordan skal næste generation uddannes med sunde madvaner og være i stand til at træffe bæredygtige forbrugsvalg, når madundervisningen og spisepauserne gang på gang må vige for andre aktiviteter og prioriteter i de danske skoler? Det spørgsmål rungede i en kantine på Gasværksvejens Skole på Vesterbro i København, hvor en ny tænketank stævnede sammen for første gang.
Generation madlavning eller generation take-away?
Tænketanken er nedsat af videns- og forandringsinstitutionen Madkulturen, og tæller i alt 24 nøglepersoner, der på hver deres måde arbejder med mad i skolen. Om baggrunden forklarer Madkulturens direktør, Judith Kyst:
”Det går den gale vej med madlavningen i de danske hjem, og børnene er stadig sjældnere med i køkkenet. Samtidig er det langt fra alle forældre, som kan levere gode forbilleder for fremtidens madvaner. Skolen bliver nødt til at spille en vigtig rolle i maddannelsen, men som rammerne er i dag, er det op ad bakke.”
Madkundskab er et underernæret fag
Den brændende platform fremgår tydeligt af en ny undersøgelse af madkundskab i grundskolen. Den viser et stort behov for mere tid, bedre efteruddannelse og flere penge til undervisningen i madkundskab, hvor undervisningen mange steder slet ikke lever op til de store ambitioner, der er for faget.
De resultater kunne repræsentanterne for faget blandt tænketankens medlemmer nikke genkendende til.
Ud over lærere, skoleledere og undervisere på seminarierne, er en række helt forskellige perspektiver på børnenes maddannelse repræsenteret i tænketanken. Blandt medlemmerne finder man bl.a. Mie Reihs, som er stifter af skolemadsordningen Madfærd i Ry, køkkenchef på Alchemist, Rasmus Munk, Karen Wistoft, professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel, og Timm Vladimir, kok og madskoleejer.
Afskaf madpakker og indfør madkundskab gennem hele grundskolen
Foruden madundervisning var selve måltiderne i skolen på dagsordenen for Madtankens første møde. Medlemmerne delte deres visioner for madens rolle i skole, fra at afskaffe madpakkerne ved at indføre skolemadsordninger på alle landets skoler, til at indføre madkundskab på alle klassetrin fra 1.-9. klasse.
Madtanken mødes flere gange i løbet af 2022 for at finde frem til helt konkrete løsninger, der skal løfte madkulturen i skolen – og dermed bidrage til en stærk madkultur i næste generation.
Medlemmer af Madtanken 2022
- Anders René Jensen, Indkøbsdirektør i Rema 1000
- Anne Birgitte Agger, Direktør for Hotel- og Restaurantskolen
- Anthony Aconis, Designdirektør i Fireball
- Arne Astrup, Programdirektør i Novo Nordisk Fonden
- Cathrine Brandt, Influencer og professions-bachelor i ernæring og sundhed
- Christian Svane, Madkundskabs-rådgiver, Folkeskolen
- Emma Martiny, Influencer og kogebogs-forfatter
- Karen Wistoft, Professor på området for læring, madkundskab, smag og trivsel
- Leif Nielsen, Branchedirektør for DI Fødevarer
- Lisbet Funch, Pædagogisk afdelingsleder, Gasværkvejens Skole
- Louisa Lorang, Kok og opskriftsudvikler
- Louise Køster, Forperson for Økologisk Landsforening
- Majbritt Pless, Madkundskabslektor, Læreruddannelsen Odense
- Mathias Skovmand-Larsen, Adjunkt i madkundskab, UCC
- Mercan-Ellen Nielsen, Politisk chef, Kost- og ernærings-forbundet
- Mie Reihs Hegnar, Stifter af Madfærd
- Rasmus Munk, Kok og iværksætter, Alchemist
- Sandra Willumsen, Jordbrugs-iværksætter, Farendløse Mosteri
- Sanne Vinther, Direktør i Arla Fonden
- Thomas Roland, CSR-chef COOP Danmark
- Timm Vladimir, Kok og madskoleejer, Vladimirs Køkken
- Tomas Nagel, Madkundskabslærer, Tølløse Skole
- Trine Hahnemann, Kok og madskribent, Hahnemanns Køkken
- Trine Krebs, Grøn Chef, FOOD
Madtankens medlemmer står til rådighed for interview om tænketankens arbejde - kontakt presseansvarlig Charlotte Kjeldbjerg, tlf. 2080 4479, charlotte@madkulturen.dk
Link til undersøgelsen, Madkundskab i grundskolen, af Madkulturen 2022: https://www.madkulturen.dk/wp-content/uploads/2022/05/Madkundskab-i-grundskolen.pdf
Nøgleord
Kontakter
Charlotte Kjeldbjerg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Ved spørgsmål til Madkulturen
Billeder
Links
Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Vores mission er at styrke madkulturen i Danmark og dermed bidrage til at løse store samfundsudfordringer. Det gør vi gennem partnerskaber og projekter, som øger danskernes muligheder og færdigheder i relation mad og måltider. Læs mere på madkulturen.dk.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
Plantekorpset skal starte en ung-til-ung bevægelse i det grønne køkken6.5.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et talenthold bestående af 35 unge madentusiaster er blevet udvalgt til at inspirere og motivere deres jævnaldrende til at omfavne flere økologiske, plantebaserede måltider.
Skoleelever i kamp for madkundskabsfaget: Herfølge Friskole kan kalde sig danmarksmestre30.4.2024 18:41:40 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kålkompetencer ved DM i Madkundskab 2024. En vigtig begivenhed for næste generations maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Flere vender ryggen til klimavenlig mad6.12.2023 23:59:00 CET | Pressemeddelelse
Mens kriserne står i kø, opgiver mange at spise med klimaet in mente, viser ny, stor undersøgelse. Sundhed og pris er i stedet øverst på dagsordenen, når vi skal købe ind til de daglige måltider.
Nyt madindeks: Fri adgang til unikt datasæt om vores madvaner31.8.2023 05:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Hvor mange i din region får kød til aftensmad? Hvordan har unges forbrug af takeaway udviklet sig? Og hvor ofte drikker kvinder øl til maden? Madkulturen giver nu fri adgang til at søge i resultaterne fra 19.000 besvarelser om råvarevalg, madlavning og måltider
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum