Forbud mod burhøns kan snart være en realitet

Salget af buræg er faldet markant over de seneste år, ikke mindst efter supermarkederne har udfaset dem. Af den grund antager mange, at der ikke bliver længere bliver produceret buræg i Danmark. Men seks danske burægproducenter holder fortsat op mod en halv million burhøns tilsammen. Og det er en halv million for mange, mener dyreværnsorganisationen Anima, som hilser Enhedslistens forslag velkomment:
“Tiden er helt klart inde til, at man fra politisk hånd sætter en stopper for burægproduktionen. En burhøne lever på, hvad der svarer til lidt mere end et A4-ark, og den kan ikke engang strække vingerne. Det har intet med dyrevelfærd at gøre, og det er et stort flertal af danskerne enige i. Vi håber, det samme gælder flertallet på Christiansborg”, udtaler Joh Vinding, direktør hos Anima.
I en YouGov-undersøgelse* fra 2019 foretaget for Anima mener syv ud af ti danskere, at det er uacceptabelt at holde høns i bur.
Ikke kun forbrugernes ansvar
Anima har stået i spidsen for at få buræg ud af supermarkederne. De buræg, der bliver produceret i dag anvendes blandt andet på restauranter, i kantiner og som ingredienser i fødevarer, hvor det ikke er deklareret, at der er tale om buræg. Derfor kan det være svært for forbrugerne at fravælge dem, og det er ifølge Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, én af grundene til, at man fra Enhedslistens side ønsker at forbyde produktionen:
Vi mener, det er urimeligt, at forbrugerne alene skal stå med ansvaret for, at dyrevelfærden i Danmark er i orden. Folketinget bliver nødt til at sikre et vist bundniveau for, hvordan vi behandler dyr i landbruget, og det indebærer, at man forbyder de værste produktionsformer, fx burægproduktionen”, udtaler dyrevelfærdsordfører for Enhedslisten, Søren Egge Rasmussen.
Baggrund
Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag om udfasning af produktionen af buræg, som skal i 1. behandling den 26. november. Forslaget kan læses her.
Der er i dag seks producenter af buræg tilbage i Danmark. I følge CHR-registret er der 550.940 burhønepladser i Danmark.
Stort set alle danske supermarkeder er stoppet med at sælge hele buræg og benytter ikke længere buræg i deres private label-produkter.
I dag risikerer forbrugerne især at støde på buræg på restauranter og i kantiner, men de indgår også i diverse fødevarer, uden at det er deklareret, at der er tale om buræg. En del buræg finder også anvendelse i medicinalindustrien, hvor de bruges til forskning.
*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1000 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 10-13. maj 2019.
Nøgleord
Kontakter
Joh VindingDirektør
Tlf:61 71 07 38jv@anima.dkBilleder
Information om Anima
Anima er en dansk dyreværnsforening, som blev stiftet i 2000. Vi arbejder for, at dyr skal respekteres, ikke mishandles. Dette gælder uanset om det handler om kæledyr, landbrugsdyr, pelsdyr, forsøgsdyr eller dyr i underholdning.
Anima sætter ind, hvor der er et behov og vi arbejder målrettet for at opnå konkrete resultater for dyrene. Vi har fokus på at påvirke både politikere, virksomheder og forbrugere. Animas fornemmeste opgave er at være en stemme for dyrene, da de ikke kan tale for sig selv.
Følg pressemeddelelser fra Anima
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Anima
Minkregningen eksploderer: Anima sender faktura til politikere23.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima har sendt et symbolsk girokort på 6.250 kroner til flere politikere, heriblandt Mette Frederiksen og Jacob Jensen. Beløbet svarer til, hvad hver voksen dansker allerede har betalt i erstatning til minkavlere. Anima opfordrer politikerne til at "afmelde abonnementet" for alle danskere ved at indføre et permanent forbud mod pelsavl.
Dyrevenner omringer OK’s hovedkvarter i to dage3.4.2025 10:26:11 CEST | Pressemeddelelse
Som led i kampagnen mod turbokyllinger retter Anima nu en pegefinger mod OK. ”OK har købt et dyrevelfærdsproblem,” lyder det, med henvisning til sidste års opkøb af Coop. Med kyllingekager, ironiske papfigurer af CEO Michael Løve, store avisannoncer og et helt særligt kunstværk vil Anima nu overbevise OK’s medarbejdere på Åhave Parkvej om, at det er på tide at tage ansvar.
Nyborg Kommune vil stoppe indkøb af turbokyllinger25.3.2025 13:44:30 CET | Pressemeddelelse
Et nyt forslag fra Socialdemokratiet i Nyborg vil sætte en stopper for kommunale indkøb af hurtigtvoksende slagtekyllinger - også kendt som turbokyllinger.
Anima vil have pels helt ud af genbrugsbutikker20.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Dyreværnsorganisationen Anima opfordrer nu Røde Kors, Folkekirkens Nødhjælp og andre store velgørende organisationer med genbrugsbutikker til at implementere en pelsfri politik. Det sker i kølvandet på en bekymrende tendens, hvor genbrugspels er blevet populært igen blandt kendisser og influencere.
Anima: Dyremishandling kan ikke bekæmpes med dyremishandling28.2.2025 12:18:07 CET | Pressemeddelelse
Lige nu får kunstneren Marco Evaristti meget omtale af sine planer om at sulte tre grise som led i en kunstudstilling i Kødbyen, København. Dyreværnsorganisationen Anima deler kunstnerens kritik af det industrielle landbrugs systematiske mishandling, men tager på det kraftigste afstand fra kunstnerens valg om at mishandle tre grise i den højere sags tjeneste. Anima har nu politianmeldt kunstneren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum