”Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen”

Det er i grænsefladen mellem fysikkens verden og ingeniørvidenskaben, at fremtidens teknologi bliver udviklet. Det er her, vi opfinder nye materialer, nye maskiner og konstruktioner, nye måder at sætte ting sammen på. Det er her, vi kan springe millioner af års evolution over og efterligne naturens underfundige løsninger på de store problemer, menneskeheden lider under i dag.
Det er i denne grænseflade, at Marcelo Dias forsker. Han er nyudnævnt lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, og han forsker i de lidt utraditionelle og dog alligevel ganske relevante spørgsmål inden for ingeniørvidenskaben.
F.eks. hvorfor menneskets fod ser ud, som den gør, hvorfor sirlige mønstre dannes spontant overalt i naturen, og hvordan den japanske papirfoldningskunst, origami, kan anvendes til teknologiske løsninger.
Alt sammen ting, der har at gøre med grundlæggende fysik og mekanik, men som har anvendelsespotentiale for fremtidens teknologi.
"I bund og grund forsøger jeg at finde ud af, hvorfor verden ser ud og fungerer, som den gør. Med mekanik kan vi kvantitativt forstå mekanismerne i naturen. Alt sammen har at gøre med forholdet mellem kræfter og geometrier, og hvordan geometri er afgørende for mekanisk opførsel. Årsagssammenhæng: Aktion og reaktion. Og nøglen til det hele er matematik. Naturen er smuk og kompleks, og det har altid overrasket mig, at vi er i stand til at forstå den. Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen og frigøre dens potentiale til nye teknologier," siger han.
Marcelo Dias er født og opvokset i Brasilien i nærheden af São Paulo. Han har en kandidatgrad i fysik fra universitetet i São Paulo og flyttede derefter til USA, hvor han tog en ph.d. i fysik fra University of Massachusetts, Amherst.
Efter sin ph.d. arbejdede han som forsker inden for en bred vifte af emner i mekanik ved Brown University School of Engineering, Aalto University og Nordisk Institut for Teoretisk Fysik. Han har bidraget til grundlæggende spørgsmål inden for mekanik for bløde materialer samt smart design af sammenklappelige og selv-udfoldelige strukturer.
Han tilbragte et år som adjunkt i fysik ved James Madison University i USA, og i august 2017 startede han som adjunkt i mekanik ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.
For Marcelo Dias er grundlæggende forskning og matematik vigtige aspekter af moderne videnskab, og langsigtede investeringer heri er afgørende for samfundet, påpeger han:
"Der er plads for alle til at tænke dybt og levere langsigtede mål. Som samfund er vi nødt til fortsat at beskæftige os med, hvad vi kan, snarere end blot hvad vi kan fikse. Hvis vi ikke investerer i at opdage fremtidens teknologi, vil samfundet stagnere, og vi vil stadig skrue i fortidens møtrikker og bolte, når fremtiden endelig ankommer," siger han.
Ud over at forske og undervise ingeniørstuderende i mekanik er lektor Marcelo Dias uddannelsesansvarlig for civilingeniørstuderende på kandidatstudiet.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Marcelo Dias
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Mail: madias@eng.au.dk
Tel.: +45 93508876
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
Bæredygtig plantebeskyttelse er vigtigt for fremtidens landbrug4.4.2025 10:49:16 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan brødføder vi en voksende verdensbefolkning uden at skade miljøet? Spørgsmålet er mere presserende end nogensinde. Svaret kan ligge i ny forskning fra EU H2020-projektet SUPPORT, der har udviklet en ny ramme for bæredygtig plantebeskyttelse. Med bidrag fra forskere på Aarhus Universitet og andre europæiske institutioner kaster projektet lys over, hvordan landmænds beslutningsprocesser og politiske tiltag kan transformere landbruget.
Ulvebestanden i Danmark når højeste niveau i nyere tid1.4.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Ny opgørelse viser stabil fremgang for Danmarks ulve, der nu tæller seks kobler, to par og en enlig revirhævdende, svarende til omkring 42 dyr. Ulven ser nu ud til at være fast etableret i Danmark.
Ny viden om soldaterfluers sexliv kan bane vejen for mere bæredygtig fødevareproduktion1.4.2025 08:17:55 CEST | Pressemeddelelse
Produktionen af larver fra soldaterfluer kan blive hjulpet på vej af ny viden om soldaterfluers parring. Det gør det meget lettere at lave avlsprogrammer, hvor man målrettet kan avle larverne, så de har de ønskede egenskaber til en bæredygtig fødevareproduktion.
Inuitter optager 13 gange grænseværdien for PFAS i maden11.3.2025 17:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den traditionelle kost i Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) på Grønlands østkyst vil være kritisk forurenet frem mod 2090, viser ny forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum