Ny professor giver klimaforskning på AU et energiboost

AU skal være blandt de bedste i verden til klimamodellering. Sådan lyder det fra Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, og nu har instituttet fundet den rette mand til at nå det ambitiøse mål: Peter Langen fra DMI.
"Aarhus Universitet har gjort et scoop med ansættelsen af Peter Langen. Det kommer til at betyde rigtig meget for vores klimamodellering at have ham med på holdet, og det er en klar styrke, at han har så stor en viden om klima og naturen i Arktis," forklarer institutleder Carsten Suhr Jacobsen.
Peter Langen kommer fra det anerkendte Danmarks Meteorologiske Institut (DMI), hvor han de sidste tre år primært har ledet klimaforskningen. Tidligere har han forsket i Klima og Arktis samme sted samt undervist ved Københavns Universitet og Stockholms Universitet. Det har været både lærerige og spændende år, fortæller han, men han glæder sig til nye udfordringer ved Aarhus Universitet.
"Jeg glæder mig meget til at komme i gang, for det er en spændende udfordring at skulle bygge klimamodelleringen op fra bunden. Jeg har beskæftiget mig med klimaforskning i tyve år, og jeg har både forbindelser og ideer til at styrke forskningen ved Institut for Miljøvidenskab, men jeg glæder mig også til at lære nyt fra mine nye kollegaer," siger Peter Langen.
Tager forskningen et step up
Den nye professor bliver også en del af det interdisciplinære center iClimate, som forsker tværfagligt i klimaet. Peter Langen vil blandt andet bidrage med forskning i arktiske forhold, og hvordan det, der sker på lavere breddegrader, har betydning for arktiske forandringer, samt hvordan globale klimaforandringer kan komme til udtryk i Danmark.
I dag er Institut for Miljøvidenskab, som ligger på Risø ved Roskilde, især kendt for sin atmosfæreforskning, herunder blandt andet luftforurening, og netop den stærke atmosfæreforskning skal danne basis for den nye klimamodelleringsambition med Peter Langen i spidsen.
"Nu tager vi forskningen et step up og lægger endnu et lag på vores i forvejen superstærke atmosfæreforskning. Peter Langens ben er solidt plantet i klimaforskning og Arktis, og han kan komme med nogle input, som, kombineret med vores nuværende viden, løfter os op på et nyt niveau. Jeg tror på, at han kan være med til at sætte os på verdenskortet inden for klimamodellering og dermed også supplere AU’s samlede styrker inden for forskning i højarktiske klimaproblemer," siger Carsten Suhr Jacobsen.
Peter Langen tiltræder stillingen den 1. juni 2020. Datoen for professorens tiltrædelsesforelæsning er endnu ikke fastsat på grund af Covid-19.
Professor Peter L. Langen
- Født i Kolding i 1978.
- Uddannet kandidat i geofysik ved Københavns Universitet i 2002. Blev efterfølgende ph.d. samme sted i 2005 og fortsatte som postdoc indtil 2009.
- Gæsteforsker og –underviser ved Stockholms Universitet i 2009-2010.
- Lektor ved Københavns Universitet, Center for Is og Klima, i 2011-2012.
- Klimaforsker i Klima og Arktis ved DMI fra 2012 og leder af DMI’s klimaforskning siden 2017.
- Desuden adjungeret lektor i klimafysik ved Københavns Universitet fra 2014-2024.
- Bor i dag i Brønshøj sammen med sin kone og tre børn.
Kontakter
Pressekontakt kan rettes til:
Nat-Tech Kommunikationsafdeling - nat-tech.kommunikation@au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
Husdyrgødning og jordens nedbrydningsevne7.4.2025 12:54:23 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har fundet, at langvarig anvendelse af kvæggødning kun har en minimal effekt på nedbrydningen af planterester i jorden. I stedet spiller jordtypen og de afgrøder, der dyrkes, en langt større rolle .
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum