Villum Investigator-bevillinger til forskere på Aarhus Universitet

Professor Bo Brummerstedt Iversen fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet får 39,8 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til de næste seks år at udvikle dynamisk krystallografi for at skabe fundamentet for fremtidens materialeteknologier. Det vil han gøre ved at udnytte de nye revolutionerende forskningsfaciliteter lige på vores dørtrin: Synkrotronen MAX IV og neutronkilden ESS i Skåne og røntgenlaseren EXFEL i Nordtyskland.
Professor Karl Anker Jørgensen fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet modtager 39,9 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til de næste seks år at forske i grøn katalyse. Han vil sammen med forskergrupper fra Danmark og USA udføre ny og innovativ forskning i katalyse på højeste internationale niveau. Fokus er at udvikle nye og hidtil usete reaktionskoncepter, der skal kunne danne grundlag for grøn og miljøvenlig kemi. Den nye forskning skal ikke kun baseres på kemi, men integrere big data analyser og maskinlæring.
Professor Henrik Stapelfeldt fra Institut for Kemi på Aarhus Universitet modtager 30,2 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til at filme atomer i molekyler, mens de indgår kemiske rekationer, i ekstrem slow motion. Ekstrem betyder her at belyse processen med glimt af laserlys på ned til et femtosekund ad gangen (et femtosekund er 10-15 sekund eller en milliontedel af en milliardtedel af et sekund). Det vil definere en ny forskningsretning inden for molekylærvidenskab og have et stort potentiale for ny grundlæggende indsigt og effektive resultater.
Professor Lars Birkedal fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet modtager 35,4 mio. kr. fra Villum Investigator programmet til at skabe et center for grundforskning i programverifikation. Lars Birkedal forsker i teoretisk datalogi, nærmere bestemt logik og semantik i programmeringssprog, og hans LogSem gruppe har skabt adskillige gennembrud inden for det vigtige felt, som overordnet kan kaldes ”forebyg fejl i computerprogrammer”. Med avanceret matematik udvikler gruppen modeller og analyseværktøjer, som kan bruges til at verificere programmer med.
Kontakter
Bo Brummerstedt Iversen
Institut for Kemi
Mail: bo@chem.au.dk
Mobil: +45 27782887
Karl Anker Jørgensen
Institut for Kemi
Mail: kaj@chem.au.dk
Mobil: +45 26804960
Henrik Stapelfeldt
Institut for Kemi
Mail: henriks@chem.au.dk
Mobil: +45 60202770
Lars Birkedal
Institut for Datalogi
Mail: birkedal@cs.au.dk
Mobil: +45 23838546
Billeder
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum