VILLUM FONDEN giver 185 mio. kr. til forskning på Aarhus Universitet
VILLUM FONDEN bevilger i år 410 mio. kr. til i alt 11 erfarne og internationalt anerkendte forskere inden for de tekniske og naturvidenskabelige fag.
Hele fem af bevillingerne går til forskning på Aarhus Universitet – tre af dem endda til forskere på samme institut, nemlig Institut for Kemi.
”Det er rigtigt dejligt at få bekræftet, at vi på Aarhus Universitet har forskere med både høj international kvalitet og rigtig spændende ideer. Det er også dejligt, at vi Danmark har private fonde, der kan tilgodese den forskning og dermed bidrage til den grundlæggende viden, som kan skabe et positivt fundament for vores allesammens fremtid,” siger prodekan for forskning Søren R. Keiding fra Science and Technology på Aarhus Universitet.
Dynamisk krystallografi
Professor Bo Brummerstedt Iversen fra Institut for Kemi får 39,8 mio. kr. til at udvikle dynamisk krystallografi for at skabe fundamentet for fremtidens materialeteknologier. Det vil han gøre ved at udnytte de nye revolutionerende forskningsfaciliteter lige på vores dørtrin: Synkrotronen MAX IV og neutronkilden ESS i Skåne og røntgenlaseren EXFEL i Nordtyskland.
Med dem kan han og hans forskerhold studere strukturer af rigtige materialer under reelle forhold i realtid, frem for statiske og gennemsnitlige krystalstrukturer under idealiserede forhold. Ved at studere uorden i de krystallinske strukturer håber han at skabe mulighed for at kunne skræddersy nanokrystaller og måske endda styre denne uorden til at skabe helt nye funktioner i materialer.
Grøn katalyse
Professor Karl Anker Jørgensen fra Institut for Kemi modtager 39,9 mio. kr. til grøn katalyse. Han vil sammen med forskergrupper fra Danmark og USA udføre ny og innovativ forskning i katalyse på højeste internationale niveau. Fokus er at udvikle nye og hidtil usete reaktionskoncepter, der skal kunne danne grundlag for grøn og miljøvenlig kemi. Den nye forskning skal ikke kun baseres på kemi, men integrere big data analyser og maskinlæring.
Endnu en vigtig del af projektet er at skabe nye vækstpunkter for at tiltrække unge og lovende forskere fra topforskningsinstitutioner til at starte selvstændige forskningskarrierer i Danmark.
Slowmotion-film af atomer
Professor Henrik Stapelfeldt fra Institut for Kemi modtager 30,2 mio. kr. til at filme atomer i molekyler, mens de indgår kemiske rekationer, i ekstrem slow motion. Ekstrem betyder her at belyse processen med glimt af laserlys på ned til et femtosekund ad gangen (et femtosekund er 10-15 sekund eller en milliontedel af en milliardtedel af et sekund).
Det vil definere en ny forskningsretning inden for molekylærvidenskab og have et stort potentiale for ny grundlæggende indsigt og effektive resultater. De vigtigste mål er at lave serieoptagelser af atomer, hvor man kan se brud og fremstilling af kemiske bindinger under reaktioner. Det kan bl.a. give et nyt indblik i de vigtigste fotokemiske processer, der ligger til grund for organiske solceller.
I Femtolab på Aarhus Universitet har hans forskergruppe allerede gjort store fremskridt i molecular movies – ikke mindst fordi det er lykkedes dem at styre molekylernes rumlige orientering ved hjælp af laserstråler, så de vender rigtigt i forhold til hinanden og kameraet.
Fejlfrie programmer
Professor Lars Birkedal fra Institut for Datalogi får 35,4 mio. kr. til at skabe et center for grundforskning i programverifikation.
Lars Birkedal, som fik EliteForsk prisen i 2015, forsker i teoretisk datalogi, nærmere bestemt logik og semantik i programmeringssprog, og hans LogSem gruppe har skabt adskillige gennembrud inden for det vigtige felt, som overordnet kan kaldes ”forebyg fejl i computerprogrammer”. Med avanceret matematik udvikler gruppen modeller og analyseværktøjer, som kan bruges til at verificere programmer med – altså luge softwarefejl ud, inden softwaren når at blive installeret og potentielt skaber ravage eller huller i sikkerheden.
Med de 35,4 mio. kr. vil gruppen udvide sin forskningsindsats til at modellere og analysere et bredere udvalg af realistiske softwaresystemer og en langt bredere klasse af korrektions- og sikkerhedsegenskaber.
Fra USA med hybride kvantematerialer
Endelig har professor i fysik og ekspert i kvantematerialer Yong P. Chen fra Purdue University i Indiana, USA, fået tilbudt 40 mio. kr. til forskningsaktiviteter på Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.
Her vil han få mulighed for at eksperimentere med hybride kvantematerialer og -enheder med hidtil usete fuktionaliteter ved at kombinere forskellige kvanteelektroniske -fotoniske systemer.
Mennesker frem for projekter
Villum Investigator-programmet placerer forskeren i centrum og fokuserer på forskernes hidtidige virke og evne til at opbygge internationalt anerkendte forskningsmiljøer.
”Gennem langsigtet finansiering er tanken at give forskerne ro og mulighed for at fordybe sig i den forskning, der optager dem allermest, for derigennem at styrke forskning, der kan føre til gennembrud og overraskende resultater,” forklarer VILLUM FONDENs forskningsdirektør, Thomas Bjørnholm.
Nøgleord
Kontakter
Bo Brummerstedt Iversen
Institut for Kemi
Mail: bo@chem.au.dk
Mobil: +45 27782887
Karl Anker Jørgensen
Institut for Kemi
Mail: kaj@chem.au.dk
Mobil: +45 26804960
Henrik Stapelfeldt
Institut for Kemi
Mail: henriks@chem.au.dk
Mobil: +45 60202770
Lars Birkedal,
Institut for Datalogi
Mail: birkedal@cs.au.dk
Mobil: +45 23838546
Yong P. Chen
Purdue Quantum Center
Mail: yongchen@purdue.edu
Telefon: +1 7654940947
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny teknologi kan give 50% mere grøn gas fra biogasanlæg25.4.2025 09:18:33 CEST | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har netop modtaget en millionbevilling til at udvikle og bygge en prototype på en ny biogas-teknologi, der gør det muligt at opskalere ganske betragteligt på både eksisterende og nye biogasanlæg: ”Det er mange års forskning, der kommer ud i den virkelige verden.”
37 fonds-millioner til at transformere det danske landskab23.4.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Københavns Universitet begynder et stort forskningsprojekt sammen med SEGES Innovation og Aarhus Universitet, herudover vil en række andre universiteter, myndigheder og organisations- og businesspartnere deltage. Opgaven er at understøtte lokale aktører i Danmark til at nå målene om ændret arealanvendelse fra aftalen om Den Grønne Trepart.
Aarhus Universitet skal rådgive de grønlandske myndigheder i yderligere fem år23.4.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når forskerne fra Aarhus Universitet rådgiver de grønlandske myndigheder om råstoffer og miljø, bygger rådgivningen på mere end 40 års virke i Grønland. Nu er nye aftaler faldet på plads, som forlænger samarbejdet i yderligere fem år.
CRISPR kan gøre planteproteiner lettere at fordøje22.4.2025 08:22:41 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har anvendt CRISPR/Cas9-teknologi til at forbedre fordøjeligheden af proteiner i byg og soja. Denne banebrydende metode kan få stor betydning for både fødevare- og foderindustrien ved at give mere fordøjelige fødevarer, forbedre dyrefoder og mindske miljøpåvirkningen.
Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet deltager i globalt initiativ med en bevilling på 27,4 millioner dollars, der skal reducere metanudledning fra kvægbesætninger8.4.2025 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske programs målsætning er at reducere besætningers udledning ved hjælp af naturlige avlsmetoder som en del af et nyt, internationalt samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum