Håb for udryddelsestruet delfin – for første gang er bestanden gået frem

En ny tælling foretaget af WWF og Cambodjas regering viser, at bestanden af Irrawaddy-delfiner i Mekong-floden er steget fra 80 til 92 på to år. Det er den første stigning i de godt 20 år, hvor man har talt de sjældne delfiner.
Årsagen til fremgangen er en kombination af effektiv flodpatruljering og konfiskering af ulovlige fiskegarn, som ved uheld fanger og drukner delfiner. Gennem de sidste to år er der blevet konfiskeret 358 kilometer ulovligt garn fra delfinernes kernehabitat.
”Efter mange års hårdt arbejde har vi endelig grund til at tro, at vi kan beskytte disse ikoniske delfiner mod udryddelse. Det er takket være kombinerede indsatser fra Cambodjas regering, WWF, lokalsamfundene og turismeindustrien. Turistbåde-operatørerne er den hemmelige ingrediens i den her succeshistorie, fordi de arbejder tæt sammen med politiet om at indrapportere krybskytteri og hjælper med at konfiskere ulovlige garn,” siger Seng Teak, landedirektør i WWF-Cambodia.
Den første officielle tælling i 1997 anslog, at der fandtes 200 Irrawaddy-delfiner i Mekong-floden. På grund af bifangst og tab af levesteder faldt bestanden støt frem til 2013, hvor der kun var 80 delfiner tilbage. Men nu ser udviklingen altså ud til at være vendt.
Danmark kæmper for et mere bæredygtigt Mekong
De nye undersøgelser viser også tegn på, at delfinernes helbred er blevet forbedret. Der bliver født flere unger, flere definer overlever de første år, og den generelle dødelighed er faldet. Hvor ni delfiner døde i 2015, var tallet nede på to i 2017.
”Delfiner er en indikator på Mekong-flodens tilstand, og resultaterne af de nye undersøgelser er tegn på, at de ting, vi gør, virker. Men vi må ikke hvile på laurbærrene – tværtimod skal vi blive ved med at øge indsatsen for både delfinerne og de millioner af mennesker, der er afhængige af floden. For truslerne er ikke forsvundet”, lyder det fra WWF Verdensnaturfondens internationale programchef, Jacob Fjalland.
Selvom de positive nyheder planter et håb for Irrawaddy-delfinerne, er de stadig kritisk truet. De nye planlagte dæmninger på Mekong-floden er en af de største trusler mod delfinernes overlevelse, fordi dæmninger blokerer fiskenes vej til gydepladserne og giver delfinerne dårligere mulighed for at finde føde.
WWF og Danmark har igennem årtier kæmpet for en bæredygtig forvaltning af Mekong-floden gennem flere indsatser. Bl.a. arbejder WWF Verdensnaturfonden med at udvikle en alternativ el-sektor, som ikke har negative konsekvenser for naturen og økosystemerne. Derudover har Aage V. Jensens Fonde støttet WWF’s forskning i floddelfinernes dødelighed. Og med støtte fra Danida har WWF gennemført et økoturismeprogram i Cambodia, som har været med til at bane vejen for en bæredygtig turismeudvikling, og som samtidig giver lokalbefolkningen en anden mulighed for indkomst end det ubæredygtige fiskeri.
Nøgleord
Kontakter
KONTAKT: PR-specialist i WWF Verdensnaturfonden, Maria Hornbek: 53 88 43 21 / m.hornbek@wwf.dk
Billeder
Links
Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum