Borgerne bedre til at fortælle om bivirkninger
Danskerne er blevet bedre til at fortælle om bivirkninger ved medicin. I 2007 fordobledes antallet af indberetninger fra patienter og pårørende. Hver femte indberetning om uventede problemer med medicin, som Lægemiddelstyrelsen modtager, kommer direkte fra privatpersoner.
- Meldingerne fra patienter er anderledes, fordi de skriver på en anden måde end lægerne. Men de er meget værdifulde for os, fordi de giver et ufiltreret indtryk. Og ofte får vi gennem dem et hurtigere indblik i de problemer, der kan være med nye lægemidler, siger overlæge Doris Stenver, der leder Lægemiddelstyrelsens arbejde med at overvåge bivirkninger.
Samtidig gør Lægemiddelstyrelsen det nu nemmere for både sundhedspersoner og borgere at anmelde bivirkninger. På hjemmesiden kan alle finde en blanket, der passer til dem, og hvor de selv kan fortælle om de bivirkninger, de har oplevet:
http://www.laegemiddelstyrelsen.dk/1024/visLSArtikel.asp?artikelID=5764
- I dag er det stadig sådan, at en læge i snit kun fortæller os om en bivirkning hvert femte år. Jeg skal ikke gætte på hvor ofte, lægerne burde skrive til os, men ingen er i tvivl om, at patienterne oplever bivirkninger langt oftere end det, siger Doris Stenver.
Hun understreger, at læger har pligt til at melde bivirkninger, og at patienter selv kan bede deres læge om at indberette en bivirkning til Lægemiddelstyrelsen.
Når Lægemiddelstyrelsen modtager besked om alvorlige bivirkninger, kan det føre til, at medicin bliver taget af markedet eller at producenterne skal advare mod problemerne. En ny database er under udvikling, hvor alle fremover skal kunne læse om bivirkninger, sådan som de opleves af patienter og sundhedspersoner. Alle personoplysninger vil blive fjernet fra indberetningerne, inden de lægges ud.
Kontakt: Doris Irene Stenver – 2120 1814.
Information om Lægemiddelstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Lægemiddelstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lægemiddelstyrelsen
Ryd op i recepterne31.1.2011 15:14:47 CET | Pressemeddelelse
Hurtig hjælp til læger og patienter
Danskernes medicin16.3.2010 12:17:43 CET | Pressemeddelelse
Pressemeddelelse Folkesygdomme: Kort over danskernes medicinforbrug
Vagtskifte i Institut for Rationel Farmakoterapi30.10.2009 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Instituttet fejrer 10 års jubilæum
Dansk-kinesisk samarbejdsaftale 25.9.2009 09:51:11 CEST | Pressemeddelelse
De to landes lægemiddelstyrelser i samarbejde
Advarsel mod farlige slankemidler: nix-pille.dk22.1.2009 15:34:48 CET | Pressemeddelelse
Lægemiddelstyrelsen starter kampagne mod ulovlige og farlige slankemidler. Især kvinder køber tvivlsomme midler på nettet.