Ryd op i recepterne
Når en patients medicin bliver grundigt gennemgået, bliver der i gennemsnit foretaget mindst to ændringer i medicinvalg. Oftest er der tale om at stoppe med en medicin, som ikke længere er relevant eller måske er direkte skadelig. Men det kan også være tale om forkerte doser eller uheldige kombinationer af medicin, som kan føre til bivirkninger. Det viser flere danske undersøgelser, som regionerne har stået for i de seneste år.
IRF opfordrer derfor lægerne til at gennemgå medicinen mindst en gang årligt hos de patienter, som får 5-6 forskellige slags medicin eller mere. ”Det største problem er, at patienten fortsætter med medicinen, uden der bliver taget stilling til, om det giver mening,” siger Dorte Glintborg, der er farmaceut på Institut for Rationel Farmakoterapi.
Hjælp fra IRF og Lægemiddelstyrelsen
Institut for Rationel Farmakoterapi har derfor udviklet enkle redskaber, som skal hjælpe lægen til at få ryddet op i patienternes medicin og underviser også lægerne i dette.
http://irf.dk/dk/redskaber/laegemidler_hvor_indikationen_boer_revurderes_hos_aeldre.htm
Praktiserende læge Palle Mark Christensen er en flittig bruger af IRF´s redskaber. ”Patienten har en forventning om, at lægen har helt styr på medicinen. Praksis er, at medicinen tit er udskrevet af flere forskellige læger eller sygehuset, og det er derfor en udfordring for den praktiserende læge at have det fulde overblik over medicinen i en travl hverdag”.
Som patient er det godt at have styr på sin egen medicin. Fra Lægemiddelstyrelsen er der hjælp at hente på Medicinprofilen. Her kan både læge og patient få et samlet overblik over al den udskrevne medicin.
http://laegemiddelstyrelsen.dk/da/service-menu/om-os/medicinprofilen
På medicinkombination.dk kan du selv checke om medicinen har uheldige virkninger, når de tages sammen. Lægen kender langt fra altid til den medicin eller naturmedicin, du selv køber, og som nogle gange kan virke uheldigt sammen med den medicin, du får på recept.
http://www.medicinkombination.dk/
Mere information hos:
Dorte Glintborg, farmaceut, IRF – 4488 9126/2085 7349
Steffen Thirstrup, Læge og Institutchef, IRF – 4488 9120 / 2246 7811
Palle Mark Christensen, Praktiserende læger, Otterup – 2076 6849
Information om Lægemiddelstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Lægemiddelstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lægemiddelstyrelsen
Danskernes medicin16.3.2010 12:17:43 CET | Pressemeddelelse
Pressemeddelelse Folkesygdomme: Kort over danskernes medicinforbrug
Vagtskifte i Institut for Rationel Farmakoterapi30.10.2009 13:32:41 CET | Pressemeddelelse
Instituttet fejrer 10 års jubilæum
Dansk-kinesisk samarbejdsaftale 25.9.2009 09:51:11 CEST | Pressemeddelelse
De to landes lægemiddelstyrelser i samarbejde
Advarsel mod farlige slankemidler: nix-pille.dk22.1.2009 15:34:48 CET | Pressemeddelelse
Lægemiddelstyrelsen starter kampagne mod ulovlige og farlige slankemidler. Især kvinder køber tvivlsomme midler på nettet.
Hele arbejdet i Lægemiddelstyrelsen bliver digitaliseret31.10.2008 12:32:03 CET | Pressemeddelelse
Projektet finansieres ved besparelser