Danskernes læse- og regnekompetencer undersøges
De fleste kender efterhånden PISA, der tester folkeskoleelever, men knap så kendt er PIAAC, der er en stor international undersøgelse af voksnes læse- og regnekompetencer. Undersøgelsen finder sted i over 30 lande, og i Danmark er dataindsamlingen i fuld gang.
”Det er vigtigt at have viden om danskernes kompetencer, når det kommer til at regne og læse. Resultaterne fra undersøgelsen bliver blandt andet brugt af politikerne til at træffe beslutninger om indsatser på uddannelses- og beskæftigelsesområdet,” forklarer Mona Larsen, der er seniorforsker i VIVE, som sammen med Danmarks Statistik står bag undersøgelsen.
PIAAC blev gennemført første gang for ti år siden. Resultaterne viste, at omkring hver sjette dansker i den erhvervsaktive alder havde svært ved at læse og regne.
Goddag – må jeg låne to timer af din tid?
Over 200 interviewere banker i disse dage på døren hos knap 20.000 repræsentativt udvalgte danskere for at spørge, om de må bruge et par timer af personens tid. Her vil den udvalgte person blive stillet en række spørgsmål om uddannelse, beskæftigelse og fritidsaktiviteter, hvorefter vedkommende skal lave nogle øvelser på en tablet.
”Det kan være grænseoverskridende at bede om to timer af folks tid, men det ender stort set altid med at være ret hyggeligt. Det er vigtigt at understrege, at det er personens deltagelse i undersøgelsen, der betyder noget, og ikke hvor godt eller skidt man klarer de enkelte øvelser,” forklarer Thea Dalsgaard Pedersen fra Danmarks Statistik, der som interviewer tager ud til deltagerne i undersøgelsen.
De danskere, der er udvalgt til at deltage i undersøgelsen, bliver kontaktet både via brev og ved personligt fremmøde af intervieweren, hvor det er muligt at aftale et tidspunkt for interviewet. Al data behandles fortroligt, og det vil ikke være muligt at spore resultaterne fra den enkelte dansker.
FAKTA:
PIAAC er den hidtil største internationale undersøgelse af voksnes kompetencer. PIAAC 2022-2023 gennemføres via OECD i mere end 30 lande, og fra hvert land skal der deltage minimum 4.000 voksne mellem 16 og 65 år.
De første resultater af PIAAC 2022-2023 forventes offentliggjort omkring årsskiftet 2024/25.
PIAAC blev gennemført første gang i 2011-2012. Her viste resultaterne blandt andet, at 16 procent af de voksne danskere havde svært ved at læse og skrive, 15 procent havde svært ved at regne, og 28 procent havde svært ved at bruge en computer til at løse hverdagsopgaver.
I Danmark har PIAAC fået navnet ’Kompetencer i Danmark’, og VIVE har sammen med Danmarks Statistik fået til opgave at gennemføre undersøgelsen.
PIAAC er finansieret af Børne- og Undervisningsministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Finansministeriet, Erhvervsministeriet, Uddannelses- og Forskningsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet.
Læs mere på www.piaac.dk
Kontakter
Mona LarsenSeniorforsker
Tlf:33 48 08 75ml@vive.dkThilde Baden RasmussenKommunikationskonsulentVIVE
Tlf:20655362tbra@vive.dkLinks
Information om VIVE
VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.
Følg pressemeddelelser fra VIVE
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIVE
Frafald på erhvervsuddannelser er forskelligt afhængig af uddannelse og elevgruppe19.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Vi har behov for et mere nuanceret blik på frafald blandt eleverne på erhvervsuddannelserne, hvis vi skal komme frafaldet til livs. For omfanget af elevers frafald er forskelligt for de enkelte uddannelser, uddannelsessteder og elevgrupper. Desuden kan frafald have vidt forskellige årsager, hvilket kalder på forskellige typer af tiltag til fastholdelse fra skolernes side.
Andelen af ikke-uddannede lærere er mindre alarmerende end hidtil antaget6.9.2023 08:51:26 CEST | Pressemeddelelse
På fem år er andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen steget fra 9 procent til 12,9 procent. En væsentlig stigning, men ikke så alarmerende som hidtil antaget. Der er store geografiske forskelle, og andelen er størst i Nord- og Vestsjælland.
Stor forskel på mænds og kvinders løn blandt privatansatte funktionærer10.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Blandt funktionærer i den private sektor tjente mændene i 2019 næsten 20 pct. mere end kvinderne. En lønforskel, der er væsentligt højere end for den samlede private sektor.
Direktør for VIVE, Lotte Jensen, fylder 60 år26.5.2023 12:44:39 CEST | Pressemeddelelse
Direktør for VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Lotte Jensen, fylder 60 år den 29. maj 2022.
Frisættelse af kommuner giver faglig nytænkning i velfærden14.3.2023 06:04:18 CET | Pressemeddelelse
VIVE har samlet de første erfaringer med velfærdsaftalerne, hvor syv kommuner er blevet frisat fra statslige og kommunale regler. Det har skabt et fagligt frirum, som giver medarbejdere energi til at tænke nyt.