VIVE

Andelen af ikke-uddannede lærere er mindre alarmerende end hidtil antaget

Del

På fem år er andelen af ikke-uddannede lærere i folkeskolen steget fra 9 procent til 12,9 procent. En væsentlig stigning, men ikke så alarmerende som hidtil antaget. Der er store geografiske forskelle, og andelen er størst i Nord- og Vestsjælland.

I skoleåret 2013/14 var andelen af ikke-uddannede lærere, der underviste i folkeskolen, cirka 9 procent. I skoleåret 2019/2020 var det tal steget til 12,9 procent. Det viser nye beregninger i et notat fra VIVE.

Hidtil har det dominerende bud lydt på, at 19 procent af alle ansatte med lærerarbejde i folkeskolen ikke havde en læreruddannelse. Men blandt andet ved at bruge mere præcise data når det nye notat frem til en andel på 12,9 procent i 2019/2020, som er det seneste år i datasættet.

”Man skal først og fremmest bemærke, at der under alle omstændigheder er tale om en stigning i andelen af ikke-uddannede lærere, der varetager opgaven som undervisere i skolen. Så en helt god historie er det ikke. Men når det er sagt, så er det grundlæggende vigtigt, at den offentlige debat og eventuelle politiske tiltag på området baserer sig på så præcise tal som muligt. Og der er der væsentlig forskel på, om den senest målte andel lyder på 12,9 procent eller på 19 procent,” siger professor Nicolai Kristensen fra VIVE, der står bag notatet.

Ud over mere præcise data trukket fra Styrelsen for It og Læring er forskellen fra tidligere beregninger også, at der her vægtes i forhold til arbejdstiden for både uddannede og ikke-uddannede lærere, ligesom den faglige baggrund for andenlæreren ved tolærerordning skilles ud af opgørelsen.

Sjællandske skoler har højeste andele af ikke-uddannede lærere

Andelene er også beregnet på kommuneniveau og viser væsentlige geografiske forskelle. Værst står det til på Sjælland. Bortset fra Sønderborg og Norddjurs Kommuner er det kun sjællandske kommuner, hvor der er mere end 15 procent folkeskolelærere uden læreruddannelse. Problemet er mest markant i Nord- og Vestsjælland og højest i de nordsjællandske kommuner Gribskov og Hillerød, hvor andelen er over 25 procent.

Kontakter

Billeder

Links

Om VIVE

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Indenrigs- og Boligministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Frafald på erhvervsuddannelser er forskelligt afhængig af uddannelse og elevgruppe19.12.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi har behov for et mere nuanceret blik på frafald blandt eleverne på erhvervsuddannelserne, hvis vi skal komme frafaldet til livs. For omfanget af elevers frafald er forskelligt for de enkelte uddannelser, uddannelsessteder og elevgrupper. Desuden kan frafald have vidt forskellige årsager, hvilket kalder på forskellige typer af tiltag til fastholdelse fra skolernes side.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye