Nu begynder sæsonen for husmår – knap 200.000 hjem bliver hærget af det lille dyr
Puslen på loftet, en grel lugt og ødelagt isolering. Alt det er tegn på husmår. Temperaturerne daler, og derfor søger husmåren ind. At have besøg af en husmår, kan blive et bekosteligt bekendtskab, og det er ikke i alle tilfælde forsikringen dækker. Her får du forsikringsekspertens bedste råd til at beskytte hjemmet mod husmår.
På trods af dens størrelse kan en husmår gøre stor skade. Ifølge en undersøgelse foretaget af Bolius oplever knap 200.000 danskere årligt et besøg fra husmåren. Hos Købstædernes Forsikring får de mange henvendelser om blandt andet ødelagt isolering, larm eller grim lugt som resultat af et besøg fra husmåren.
”Vi får en del opkald vedrørende husmår. Det handler selvfølgelig både om, hvordan forsikringen dækker de skader, de laver eller omkostninger i forbindelse med at slippe af med dem, men også hvordan man bedst kan håndtere dem,” fortæller Morten Jepsen, der er underwritingdirektør hos Købstædernes Forsikring.
Husmåren huserer danske hjem året rundt, men specielt fra oktober til marts.
Desværre er forsikringen ikke altid din backup
Selvom husmåren kan gøre stor skade på hjemmet eller være svær at komme af med, er det ikke altid forsikringen dækker de omkostninger, et besøg fra husmåren forårsager.
”På dette punkt er dækninger forskellige fra selskab til selskab. Ofte er skader dækket ind som pludseligt opståede skader på huset, men dette kan være en definitionssag. Nogle selskaber dækker skader på huset gennem indboforsikringen, mens det hos andre er en tilvalgsdækning dikteret af årsagen. Dog er det meget sjældent, at forsikringen dækker eventuelle omkostninger til eksempelvis skadedyrsbekæmper eller andre udgifter i forbindelse med fordrivelsen af måren. Derfor er vores anbefaling, at man i stedet arbejder proaktivt, så måren slet ikke når ind i huset,” fortæller Morten Jepsen.
Gør huset ubeboeligt for måren
For at forebygge mårens indflytning er der en række tiltag, man kan gøre, men en generel huskeregel ifølge Morten Jepsen er at gøre hjemmet utilgængeligt og ubeboeligt for måren.
”Måren flytter ind, fordi det er trygt og varmt fra efteråret og vinteren. Derfor skal man først og fremmest tjekke huset for indgange specielt på og omkring taget og sørge for at få dem spærret, så måren ikke kan komme ind. En god huskeregel er, at hvis man kan få et æg igennem, så kan en mår også komme igennem,” forklarer Morten Jepsen og fortsætter:
”Er man i tvivl, om en mår allerede er kommet ind, kan man med fordel gøre hjemmet ubeboeligt. Det betyder eksempelvis høje, inkonsekvente lyde og masser af lys der, hvor man tror måren opholder sig. Det vil oftest få måren til at flytte ud igen,” afslutter Morten Jepsen.
Gode råd til at sikre huset mod husmår
- Find og spær indgange: Husmår kommer som regel ind gennem taget. Derfor er det vigtigt at tjekke vindskeder, skotrender, langs tagryggen og ved kvisten. Hvis en tagsten eller tagplade sidder skævt, kan det også være en indgang for husmåren.
- Støj og lys: Er husmåren kommet ind i huset, er den bedste måde at komme af med den på at gøre området utiltalende. Måren bryder sig ikke om støj og lys, så hvis du kan skabe begge dele på én gang, er der gode chancer for, at måren finder en ny base.
- Lugte: En anden måde at gøre loftet utiltalende for måren på er at udsætte den for nogle at de lugte, den ikke bryder sig om. Der findes mange produkter, som indeholder stoffer som naftalin, paradiklorbenzol eller hjortetakolie, som alle udskiller en grel lugt, der kan få måren til at flytte. Disse kan købes hos de fleste byggemarkeder og materialister. De fleste af disse produkter lugter ikke for mennesker.
Kontakter
Louise FleckensteinExecutive Assistant, EAPressekontakt i Købstædernes Forsikring
Tlf:23442888LOF@kfforsikring.dkBilleder
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Købstædernes Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Købstædernes Forsikring
Købstædernes Forsikring indgår samarbejde med Den Danske Dyrlægeforening15.5.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med det nye samarbejde tilbydes Den Danske Dyrlægeforenings medlemmer en forsikringsløsning gennem Købstædernes Forsikring. Gensidighedstanken er en af hovedårsagerne til, at de to parter indgår samarbejde.
Sådan undgår du, at blå mandag bliver en guldgrube for lommetyve27.4.2023 07:57:00 CEST | Pressemeddelelse
Forårets konfirmationer står for døren og dermed også blå mandagsturen. Dog kan det for nogle blive en kort fornøjelse, hvis man bliver offer for en langfingret lommetyv. Få forsikringsekspertens bedste råd til, hvordan man som forælder kan hjælpe sin konfirmand med at passe på formuen og nye ting på blå mandag.
Seks nedslag til brandtjek af dit hjem4.4.2023 11:33:39 CEST | Pressemeddelelse
Flere brande i danske hjem kunne være undgået, hvis brandsikkerheden havde været bedre. Derfor fremhæver forsikringsekspert, som håndterede den største brand i nyere historie, seks nedslag til et brandtjek af dit hjem.
Købstædernes Forsikring fortsætter væksten trods uroligt marked23.3.2023 13:09:13 CET | Pressemeddelelse
Bruttopræmievæksten fortsatte hos Købstædernes Forsikring for ottende år i træk, og på trods af et udfordrende år med flere storbrande ender årets forsikringstekniske resultat derfor kun i et mindre minus. Vækstambitionerne er intakte.
Syv ud af ti kæledyrsejere kan spare besøget hos dyrlægen28.2.2023 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kæledyrsejere ved, at en tur til dyrlægen ikke er en billig fornøjelse. En enkelt konsultation koster hurtigt 800 kroner. Men mange ved ikke, at de allerede har en løsning lige ved hånden, som vil kunne halvere turene og udgifterne til dyrlægen.