AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Stigende langtidsledighed er drevet af ukrainere

Del

Fra et rekordlavt udgangspunkt er langtidsledigheden igen begyndt at stige, men stort set hele stigningen i langtidsledige skyldes flere ledige ukrainere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Derudover ligger knap 2.000 ukrainere lige under grænsen for langtidsledighed, hvoraf en del må forventes at blive langtidsledige i den nærmeste fremtid.

ARBEJDSMARKED

Antallet af ledige, der ikke har været i arbejde i 80 procent af tiden det seneste år, er begyndt at stige. Men stigningen skyldes primært, at ukrainske flygtninge nu for alvor begynder at vise sig i statistikken.

Det viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd på baggrund af data fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

I foråret 2021 var der knap 40.000 langtidsledige, men de efterfølgende 20 måneder faldt antallet markant til cirka 12.000 langtidsledige. Siden er antallet steget.

Analysen viser, at der i maj var cirka 1.000 flere langtidsledige end i november 2022. Frem til marts 2023 steg antallet af langtidsledige ukrainere fra 30 til 1.040.

"Langtidsledigheden er et vigtigt økonomisk nøgletal for dansk økonomi. Det siger rigtig meget om, hvordan det går med at få arbejdsløse tilbage i job, så de ikke ender i længerevarende ledighed, hvilket er dyrt for samfundsøkonomien," siger Sofie Holme Andersen, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Når vi i den seneste tid har set, at langtidsledigheden er steget en smule, skyldes det altovervejende, at nogle af de ukrainske flygtninge, der kom til landet i foråret 2022, nu begynder at fremgå af statistikken for langtidsledige," siger Sofie Holme Andersen.

Siden krigen i Ukraine startede i februar 2022, er knap 30.000 ukrainere kommet til Danmark. Mange kom i ugerne umiddelbart efter Ruslands invasion.

En særlov betød, at ukrainerne havde hurtigt adgang til det danske arbejdsmarked. Allerede når de søgte om opholdstilladelse, havde de ved ansøgningstidspunktet ret til at tage et arbejde. Normalt skal man vente på at opholdstilladelsen bliver givet. En del ukrainere er dog endnu ikke kommet i arbejde.

Udover den kraftige stigning i antallet af langtidsledige ukrainere, er der en gruppe på yderligere 1.200 ukrainere, der har været ledige mellem 50 og 70 procent af tiden det seneste år og knap 800 ukrainere med en ledighedsgrad lige under 80 procent.

"Vi kan godt forvente, at langtidsledigheden blandt ukrainere kommer til at stige i den kommende tid," siger Sofie Holme Andersen.

Et flertal i Folketinget har netop besluttet at forlænge særloven med et år, så den gælder til marts i 2025.

Analysens hovedkonklusioner:

  • I maj 2023 var der 13.250 langtidsledige. Det dækker over en stigning fra november 2022 på 1.000 fuldtidsledige.

  • Stigningen er især trukket af, at 1.300 flere kontanthjælpsmodtagere er langtidsledige, mens der er knap 300 færre langtidsledige dagpengemodtagere.

  • Stigningen i antallet af langtidsledige siden november 2022 kan primært tilskrives flere ukrainere på kontanthjælp. I november 2022 var der kun 30 langtidsledige ukrainere. I marts 2023 var der 1.040, hvoraf mere end 95 procent var på kontanthjælp.

  • Knap 2.000 ukrainere ligger lige under grænsen for at indgå i langtidsledighedsstatistikken. Langtidsledigheden må således forventes at fortsætte med at stige.

Læs analysen her

Kontakter

Links

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Tænketank: Vismænds analyse af erhvervsuddannelser er misvisende og bygger på forældet datagrundlag8.10.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse

De økonomiske vismænd konkluderer alt for skarpt på baggrund af en analyse om erhvervsuddannelser, mener Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I den nye vismandsrapport konkluderer vismændene, at der er mærkbare økonomiske omkostninger for den enkelte og den offentlige økonomi, når en ung påbegynder en erhvervsuddannelse. Men den bagvedliggende analyse er ifølge AE problematisk og konklusionen trukket alt for hårdt op.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye