Den offentlige beskæftigelse fylder mindre end i 2008
Den offentlige beskæftigelse er blevet kaldt rekordhøj, men ser man på timebeskæftigelsen i den offentlige sektor målt per indbygger, så er den faktisk faldet siden 2008, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
OFFENTLIG BESKÆFTIGELSE
Beskæftigelsen i Danmark har måned efter måned overrasket positivt og sat nye rekorder. Samtidig er antallet af personer i den offentlige sektor også steget de seneste år.
I den politiske debat om den offentlige beskæftigelse refereres der netop ofte til antallet af personer, der er ansat i den offentlige sektor og ikke antallet af arbejdstimer. Dermed tages der ikke højde for, at en væsentlig del af den offentlige beskæftigelse i dag udgøres af deltidsjob, herunder studentermedhjælpere.
”Det er en sejlivet myte, at den offentlige beskæftigelse er rekordhøj i disse år. Ser man på timebeskæftigelsen i den offentlige sektor, så slog den rekord i 2009, og har ikke været højere siden,” siger Gustav Elias Dahl, senioranalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
Den offentlige beskæftigelse har ikke fulgt med demografien
Analysen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser også, at timebeskæftigelsen ikke har fulgt med den demografiske udvikling. De seneste 15 år er befolkningstallet vokset, og der er blandt andet kommet flere ældre borgere med plejebehov. Men timetallet for den offentlige beskæftigelse har ikke fulgt med den udvikling.
Siden 2008 er antallet af arbejdstimer per bruger af velfærden (målt ved det demografiske træk) faldet med 4,7 procent. Samtidig viser analysen, at op mod halvdelen af faldet i timebeskæftigelsen per bruger kan forklares af udlicitering af offentlige opgaver.
”Bundlinjen er, at der de seneste 15 år er blevet færre hænder til den enkelte borger i de offentlige velfærdstilbud, ikke flere. Noget af det skyldes, at den private sektor løfter opgaver, der tidligere lå i det offentlige, men størstedelen af faldet skyldes serviceforringelser,” siger Gustav Elias Dahl.
Analysen viser også, at den private sektors andel af den samlede beskæftigelse er historisk høj. Mens der over de seneste mange år har været en markant stigning i timebeskæftigelsen i den private sektor, har den offentlige timebeskæftigelse ligget stabilt.
Analysens hovedkonklusioner
- Det samlede antal præsterede arbejdstimer i den offentlige sektor slog rekord omkring udgangen af 2009. I dag er tallet tilbage på omtrent samme niveau.
- Målt pr. indbygger er antallet af arbejdstimer i den offentlige sektor faldet med 4,9 pct. siden 2008.
- Den offentlige beskæftigelse har ikke fulgt med den det demografiske træk. Antallet af arbejdstimer pr. bruger er faldet med 4,7 pct. siden 2008.
- Udlicitering af opgaver til den private sektor kan forklare op mod halvdelen af faldet i antallet af arbejdstimer pr. bruger.
Nøgleord
Kontakter
Gustav Elias DahlAnalytiker
Tlf:42 49 30 37gd@ae.dkJakob Kjærgaard BrunKommunikationskonsulent
Tlf:26 27 66 86jab@ae.dkLinks
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
De allerhøjeste indkomster steg med 15 procent, mens almindelige danskere blev ramt af inflation3.1.2025 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Afstanden mellem den rigeste procent og den typiske dansker vokser med høj fart, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det gælder både det seneste indkomstår og det seneste årti.
Hårdt fysisk arbejdsmiljø fordobler risikoen for tidlig tilbagetrækning27.12.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
Der er en klar sammenhæng mellem hårdt fysisk arbejdsmiljø og tidlig tilbagetrækning, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Blandt 50-60-årige lønmodtagere, der i 2018 havde et hårdt fysisk arbejdsmiljø, har flere end hver femte forladt arbejdsmarkedet før folkepensionsalderen fem år efter, mens tallet for lønmodtagere uden et hårdt fysisk arbejdsmiljø er under hver tiende.
Historisk lav andel af danskerne modtager offentlig forsørgelse23.12.2024 10:08:58 CET | Pressemeddelelse
Ikke siden 1977 har andelen af personer på offentlig forsørgelse i den erhvervsaktive alder været lavere, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE).
Jyder ramt af inflation: Indkomsten blev mindre værd for den typiske borger i 79 kommuner – se nye indkomsttal for din kommune19.12.2024 06:05:00 CET | Pressemeddelelse
I 2023 svandt købekraften ind for den typiske borger i størstedelen af landets kommuner, viser analyse på baggrund af nye indkomstdata. Ikke en eneste kommune i Jylland oplevede real indkomstfremgang for den typiske borger målt på medianen. Fremgang i hovedstadsområdet.
I 4 ud af 5 kommuner: Flere børn vokser op i fattigdom29.11.2024 09:24:06 CET | Pressemeddelelse
Antallet af børn i familier under fattigdomsgrænsen steg i 2023 for første gang i fem år, viser analyse af Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I 80 procent af landets kommuner er andelen af relativt fattige børn steget siden 2022. Se tallene for hver kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum