WWF Verdensnaturfonden

WWF om ny handlingsplan: Nøglen til succes er inddragelse af danske virksomheder og aktører

Del

I dag, onsdag d. 22. september 2021, præsenterede fødevareministeriet og minister Rasmus Prehn Danmarks længeventede handlingsplan mod afskovning. Handlingsplanen går ud på, at vi nu skal sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden. WWF Verdensnaturfonden er positive omkring den ambitiøse målsætning, men understreger også, at der mangler klare fælles rammer for, hvordan vi når i mål. Og så bliver det vigtigt at forankre den nødvendige indsats hos danske virksomheder og aktører.

Foto af: Andre Dib / WWF
Foto af: Andre Dib / WWF

Visionen i den nye handlingsplan er, at Danmark aktivt skal bidrage til at beskytte og genoprette verdens skove. Målet er 100% ansvarlig og afskovningsfri import i 2025, og det er i høj grad på tide, at Danmark laver en plan. WWF kunne tidligere på året meddele, at vi i Danmark ligger i top-10 over lande i EU med det største årlige afskovningsaftryk og top-3, hvis man ser på afskovningsaftryk per indbygger.

”Vores forbrug og produktion i Danmark medfører, at vi er direkte skyld i ødelæggelse af tropisk skov og natur svarende til et område større end Gribskov hvert eneste år. Derfor er det virkelig positivt, at vi nu ser en handlingsplan med et ambitiøst mål med en tidsfrist for, hvornår Danmark skal have elimineret afskovning forårsaget af dansk import, og at vi fokuserer på, at vi som land skal bidrage til at stoppe den globale skovrydning,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Behov for markant indsats for at nå målsætningen

Nogle af de produkter, vi i særlig grad importerer til Danmark, og som bidrager til den globale skovrydning, er soja, der findes i foder til svin, kvæg og høns, samt palmeolie, der findes i bl.a. fødevarer, shampoo, rengøringsmidler og chokolade. Dertil kommer oksekød, træprodukter, kakao og kaffe, som også har skov og anden værdifuld natur på samvittigheden.

For at nå målsætningen om at komme påvirkningen fra blandt andet disse varer til livs, er der ifølge WWF Verdensnaturfonden behov for en bred inddragelse af og investering i danske virksomheder og nøgleaktører. Det, for at sikre en fælles ramme, som supplerer de allerede eksisterende soja- og palmeoliealliancer under Dansk Initiativ for Etisk Handel. På den måde får vi alle aktører med samt adresseret den vigtigste del af det danske afskovningsaftryk.

”Danske virksomhedernes tilslutning til soja- og palmeoliealliancerne viser, at der er vilje fra langt størstedelen af de private aktører i Danmark. Men virksomhederne kan ikke nå i mål alene. Som handlingsplanen også pointere, er der tale om komplekse værdikæder med behov for løsninger på flere niveauer. Derfor håber vi, at regeringen fokuserer på klare rammer, målrettet støtte og bred inddragelse af danske aktører, som kan forankre initiativerne i den danske ressourcebase. En koordineret dansk indsats mod afskovning, der kan skabe synergier mellem private, offentlige og civilsamfundsaktørerne er nødvendig for at nå den vision, der er fremlagt i handlingsplanen,” siger Bo Øksnebjerg.

Nødvendigt med indsats i EU og globalt

Det er vigtigt med en dansk indsats på EU- og internationalt niveau, da vi som foregangsland er nødt til at adressere, at dansk import også indirekte bidrager til afskovning og uansvarlig produktion. For selvom dansk import bliver 100% ansvarlig og afskovningsfri, vil vi med den fortsatte efterspørgsel stadig drive en produktion af soja, palmeolie og andre produkter, der er produceret uansvarligt og med ødelæggelse af skov og anden værdifuld natur. Derfor er WWF Verdensnaturfonden positive over, at regeringen aktivt vil arbejde for en robust EU-lovgivning og den nødvendige globale markedstransformation af de værdikæder, der én gang for alle sætter en stopper for afskovning.

”Det er meget positivt, at det nu er klart, at midler under klimapuljen til dekarbonisering af sektorer og leverandørkæder i 2022 har fokus på de mest afskovningstunge landbrugsvarer, som særligt gælder soja og palmeolie. Endnu mere nu, hvor de midler, der var afsat i 2021, forsvandt,” siger Bo Øksnebjerg med henvisning til, at regeringen også havde afsat 20 millioner kroner i denne pulje i 2021, som ikke blev brugt.

”Vi savner dog, at en langsigtet forpligtelse og en stigende ambition udover 2022 også illustreres i finanslovsforslaget. Etablering af bæredygtige leverandørkæder og minimering af Danmarks globale klimaaftryk - som konsekvens af blandt andet vores import af soja - kan ikke gennemføres på blot et år. Det kræver en indsats over en længere årrække. Puljen bør forankres i danske virksomheder og aktører, som supplement til den nationale indsats for ansvarlig og afskovningsfri dansk import,” afslutter Bo Øksnebjerg. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto af: Andre Dib / WWF
Foto af: Andre Dib / WWF
Download
Foto af: Andre Dib / WWF
Foto af: Andre Dib / WWF
Download
Foto af: Luis Barreto / WWF
Foto af: Luis Barreto / WWF
Download

Vedhæftede filer

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Danske virksomheders forbrug af palmeolie har stadig regnskov på samvittigheden14.10.2021 07:26:36 CEST | Pressemeddelelse

Størstedelen af verdens store virksomheder gør stadig alt for lidt for at leve op til deres løfter om, at deres forbrug af palmeolie ikke har regnskov på samvittigheden. Men nogle få, heriblandt Arla, udmærker sig og viser, at en hurtig omstilling er mulig. Det viser en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden foretaget blandt 227 førende virksomheder globalt. Danske virksomheder er repræsenteret fra top til bund på listen.

Regeringen overser vigtigt klimaværn i finanslovsforslaget15.9.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Nicolai Wammen fremlagde d. 30. august regeringens forslag til finansloven 2022. Ifølge ministeren er det tid til at ’lette foden fra speederen’, da det går ’rigtig, rigtig godt for dansk økonomi’. Det er positivt, men spørger man WWF Verdensnaturfonden, mangler forslaget blandt andet fokus på havet, der er et af de absolut vigtigste værn i klimakampen - med et kæmpe økonomisk potentiale.

Virksomhed tager første skridt mod verdensrekord i Københavns Havn9.9.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Stromma Danmark lægger kanalbåde til, når tusindvis af Københavnere og turister hvert år sejler på havnerundfart i Københavns kanaler. En stor del af virksomhedens aktiviteter hører til på vandet, og Stromma har derfor en vision om at holde havnen ren. Et tre-årigt partnerskab med WWF Verdensnaturfonden bidrager til netop den vision, og næste projekt er i gang. Stromma og WWF installerer i dag 20 fiskehoteller, der bringer Københavns Havn tæt på verdensrekord.

’Earth Overshoot Day’ ligger endnu engang tidligere i år - men Corona har vist os vejen29.7.2021 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, 29. juli, er jordens naturressourcer opbrugt for hele 2021. Dermed ligger ’Earth Overshoot Day’, som er dagen, hvor alle jordens ressourcer er opbrugt, og kloden begynder at gå i minus, tre uger tidligere end sidste år. Kun to gange tidligere har det set værre ud for planeten - et tydeligt signal om, at vi mennesker misbruger verdens ressourcer på bekostning af naturen. Men ifølge WWF Verdensnaturfonden er der en vej ud af mørket, der både vil gøre os rigere og give os mere natur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum