WWF om ny handlingsplan: Nøglen til succes er inddragelse af danske virksomheder og aktører

Visionen i den nye handlingsplan er, at Danmark aktivt skal bidrage til at beskytte og genoprette verdens skove. Målet er 100% ansvarlig og afskovningsfri import i 2025, og det er i høj grad på tide, at Danmark laver en plan. WWF kunne tidligere på året meddele, at vi i Danmark ligger i top-10 over lande i EU med det største årlige afskovningsaftryk og top-3, hvis man ser på afskovningsaftryk per indbygger.
”Vores forbrug og produktion i Danmark medfører, at vi er direkte skyld i ødelæggelse af tropisk skov og natur svarende til et område større end Gribskov hvert eneste år. Derfor er det virkelig positivt, at vi nu ser en handlingsplan med et ambitiøst mål med en tidsfrist for, hvornår Danmark skal have elimineret afskovning forårsaget af dansk import, og at vi fokuserer på, at vi som land skal bidrage til at stoppe den globale skovrydning,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Behov for markant indsats for at nå målsætningen
Nogle af de produkter, vi i særlig grad importerer til Danmark, og som bidrager til den globale skovrydning, er soja, der findes i foder til svin, kvæg og høns, samt palmeolie, der findes i bl.a. fødevarer, shampoo, rengøringsmidler og chokolade. Dertil kommer oksekød, træprodukter, kakao og kaffe, som også har skov og anden værdifuld natur på samvittigheden.
For at nå målsætningen om at komme påvirkningen fra blandt andet disse varer til livs, er der ifølge WWF Verdensnaturfonden behov for en bred inddragelse af og investering i danske virksomheder og nøgleaktører. Det, for at sikre en fælles ramme, som supplerer de allerede eksisterende soja- og palmeoliealliancer under Dansk Initiativ for Etisk Handel. På den måde får vi alle aktører med samt adresseret den vigtigste del af det danske afskovningsaftryk.
”Danske virksomhedernes tilslutning til soja- og palmeoliealliancerne viser, at der er vilje fra langt størstedelen af de private aktører i Danmark. Men virksomhederne kan ikke nå i mål alene. Som handlingsplanen også pointere, er der tale om komplekse værdikæder med behov for løsninger på flere niveauer. Derfor håber vi, at regeringen fokuserer på klare rammer, målrettet støtte og bred inddragelse af danske aktører, som kan forankre initiativerne i den danske ressourcebase. En koordineret dansk indsats mod afskovning, der kan skabe synergier mellem private, offentlige og civilsamfundsaktørerne er nødvendig for at nå den vision, der er fremlagt i handlingsplanen,” siger Bo Øksnebjerg.
Nødvendigt med indsats i EU og globalt
Det er vigtigt med en dansk indsats på EU- og internationalt niveau, da vi som foregangsland er nødt til at adressere, at dansk import også indirekte bidrager til afskovning og uansvarlig produktion. For selvom dansk import bliver 100% ansvarlig og afskovningsfri, vil vi med den fortsatte efterspørgsel stadig drive en produktion af soja, palmeolie og andre produkter, der er produceret uansvarligt og med ødelæggelse af skov og anden værdifuld natur. Derfor er WWF Verdensnaturfonden positive over, at regeringen aktivt vil arbejde for en robust EU-lovgivning og den nødvendige globale markedstransformation af de værdikæder, der én gang for alle sætter en stopper for afskovning.
”Det er meget positivt, at det nu er klart, at midler under klimapuljen til dekarbonisering af sektorer og leverandørkæder i 2022 har fokus på de mest afskovningstunge landbrugsvarer, som særligt gælder soja og palmeolie. Endnu mere nu, hvor de midler, der var afsat i 2021, forsvandt,” siger Bo Øksnebjerg med henvisning til, at regeringen også havde afsat 20 millioner kroner i denne pulje i 2021, som ikke blev brugt.
”Vi savner dog, at en langsigtet forpligtelse og en stigende ambition udover 2022 også illustreres i finanslovsforslaget. Etablering af bæredygtige leverandørkæder og minimering af Danmarks globale klimaaftryk - som konsekvens af blandt andet vores import af soja - kan ikke gennemføres på blot et år. Det kræver en indsats over en længere årrække. Puljen bør forankres i danske virksomheder og aktører, som supplement til den nationale indsats for ansvarlig og afskovningsfri dansk import,” afslutter Bo Øksnebjerg.
Nøgleord
Kontakter
Sebastian WulfPresserådgiverWWW Verdensnaturfonden
Tlf:+45 51 32 95 03sebastian.wulf@wwf.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i flere end 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum