WWF Verdensnaturfonden

WWF fylder 60 år

Del

Verdens største naturorganisation, World Wide Fund for Nature, fylder i dag 60 år. Siden 1961 har WWF været centrum for globale indsatser for naturbevarelse, men hvis naturkrisen skal stoppes, skal der opnås endnu større resultater de næste 10 år end i de første 60. Det danske WWF-kontor oplever - ligesom globalt - stor interesse og positive resultater, men også i Danmark skal der skrues yderligere op for blusset for at vende den katastrofale nedgang i verdens biodiversitet.

Bjerggorilla i Volcanoes National Park, Virunga Mountains, Rwanda, Afrika. Foto af: Chris James
Bjerggorilla i Volcanoes National Park, Virunga Mountains, Rwanda, Afrika. Foto af: Chris James

WWF startede som en lille gruppe engagerede naturforskere og kan nu med fødselsdagsflag i hånden fejre, at de har vokset sig til en multikulturel, global organisation, som er aktiv i næsten 100 lande og støttet af flere end fem millioner mennesker i hele verden. Vokseværket har skabt et fundament for naturbevarelse, som vi i dag har mere brug for end nogensinde, da vi står midt i en katastrofal naturkrise.   

”Det er en stor milepæl at nå 60 år med så mange positive resultater for naturen i rygsækken. Der er utroligt meget at være stolt over, men det gør mig ekstra glad, når vi i WWF lykkes med at vende tilbagegangen for truede dyrearter, eller at vores arbejde for at forbedre og bevare store sammenhængende naturområder med høj og værdifuld biodiversitet bærer frugt. Men vores arbejde er langt fra færdigt. Naturkrisen er så voldsom, at alle er nødt til at trække i samme retning. Verden er klar til forandring, og naturen kræver det,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. 

Konsekvenserne af naturkrisen ses tydeligt. Skovbrande, vandmangel, ødelæggelse af natur og udryddelse af dyrearter er blot nogle få af de konsekvenser. Blandt andet viser WWF’s Living Planet Report, at vi på mindre end 50 år har set en dramatisk global reduktion af populationer af pattedyr, fugle, padder, krybdyr og fisk på hele 68 procent. Naturen er altså med andre ord presset helt i knæ. Og jo mere den bliver presset, des mere presser den tilbage. Det mærker hele verden netop nu i forbindelse med den globale Covid-19-krise.

WWF Verdensnaturfonden i Danmark

Hos WWF i Danmark arbejder man med støtte fra danskerne og i samarbejde med fonde, virksomheder og DANIDA med at skabe mere plads til samt redde og bevare naturen i Danmark og internationalt. Og betydningen af det danske arbejde er større, end man måske lige går og tror, når man tænker på Danmarks størrelse i den store verden.

”Der er mange eksempler på arbejde, vi kan være rigtig stolte af i Danmark. Blandt andet da vi fik indsamlet mere end 10 mio. kroner til genopbygningen efter skovbrandene i Australien, eller når vi arbejder sammen med DANIDA for at reducere indvirkningen af klimaforandringer og fattigdom i Uganda samt forbedrer ligestillingen og skaber grønne jobs. Faktisk er WWF Danmark meget tæt på at krybe i top-10 over de lande, der sender flest midler videre til WWF-netværket globalt. WWF Danmark har også en lang række eksperter ansat, der rådgiver regeringer og beslutningstagere - og vores egne kolleger - over hele verden. Det kan vi være meget stolte af,” siger Bo Øksnebjerg.

Der er dog ifølge WWF Verdensnaturfonden ikke tid til at hvile på laurbærrene. Selvom man opnår positive resultater, raser nogle af historiens største naturkriser. Det gælder blandt andet omfattende skovrydning, hvor der hvert år bliver ødelagt 10 mio. hektar skov på grund af blandt andet kvægdrift og produktion af soja og palmeolie. Verdens havnatur har heller aldrig haft det værre, fordi havet i lang tid har været udsat for et enormt pres fra alle retninger – hvilket WWF Verdensnaturfonden forsøger at påvirke i forbindelse med vedtagelsen af den danske Havplan.

Det er selvfølgelig ikke kun internationale projekter, WWF Verdensnaturfonden arbejder med. Organisationen kæmper også herhjemme. Udover arbejdet med Havplanen, har de også en finger med i udmøntningen af regeringens rekordstore natur- og biodiversitetspakke samt placeringen og forvaltningen af de kommende naturnationalparker, ligesom de sammen med en række virksomhedspartnere skaber natur-positive projekter. Det gælder blandt andet et projekt med Ørsted, der har til formål at hjælpe torsken i de danske farvande, et partnerskab med By & Havn, der skal skabe mere liv under vandet i Københavns Havn, samt udviklingen af skovprojekter i samarbejde med VELUX.

Næste år kan danskerne og WWF se frem til endnu en fejring, når WWF i Danmark fylder 50 år. 

Find flere billeder her.

 

Fakta:

 • WWF - World Wide Fund for Nature - er verdens største uafhængige naturorganisation.
 • Stiftet af Prins Philip, hertug af Edinburgh.
 • Over 6000 medarbejdere globalt i 100 lande.
 • 1000 aktive projekter.
 • + 5 millioner støtter globalt.
 • Generaldirektør: Marco Lambertini.
 • WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af WWF, som blev grundlagt i 1972 af H.K.H Prins Henrik. I 2020 overtog H.K.H Kronprinsesse Mary rollen som præsident for WWF Verdensnaturfonden.
 • Generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden: Bo Øksnebjerg

6 udvalgte nedslagspunkter, som den danske og verdens befolknings støtte blandt andet går til:

 1. Plastik:
  WWF arbejder verden over med mere end 30 storbyer for at stoppe dumpning af plastik i naturen. Men byområderne er ansvarlige for cirka 60% af al den plastik, som lige nu forurener vores verdenshave. Derfor er endnu flere storbyer nødt til at tage affære.
 2. Regnskov:
  WWF har – med støtte fra befolkningsgrupper og regeringer – hjulpet med at etablere verdens største nationalpark med tropisk regnskov. Arealet dækker over 4,3 millioner hektar i den colombianske del af Amazonas.
 3. Elfenben:
  Med verdens støtte har Kina, Singapore og mange andre lande forbudt handel med elfenben. Et enormt opbud af dyreliv med værdi helt op til 23 milliarder dollars om året bliver stadig forhandlet illegalt.
 4. Gorilla:
  Med hjælp fra befolkningsgrupper og regeringer i Øst-og Centralafrika, er antallet af bjerggorillaer nu steget med 25% på 10 år. Men verdens bestand af vilde dyr har lidt et alarmerende fald på gennemsnitlig 68% i løbet af de sidste fem årtier.
 5. Beskyttede områder i havet:
  WWF har hjulpet med at etablere verdens største beskyttede område i havet. Området dækker over 1,5 millioner kvadratkilometer i havet nær Antarktis. Men kun 8% af havet er beskyttet i dag.
 6. Vådområder:
  Sammen med befolkningsgrupper og regeringer, har WWF formået at beskytte over 100 millioner hektar vådområder rundt om i verden. Men vådområder er livsnødvendige systemer for både mennesker og det vilde liv. Og vi mister disse områder tre gange hurtigere end skove.

 

Nøgleord

Kontakter

Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / sebastian.wulf@wwf.dk

Billeder

Bjerggorilla i Volcanoes National Park, Virunga Mountains, Rwanda, Afrika. Foto af: Chris James
Bjerggorilla i Volcanoes National Park, Virunga Mountains, Rwanda, Afrika. Foto af: Chris James
Download

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

’Earth Overshoot Day’ ligger endnu engang tidligere i år - men Corona har vist os vejen29.7.2021 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, 29. juli, er jordens naturressourcer opbrugt for hele 2021. Dermed ligger ’Earth Overshoot Day’, som er dagen, hvor alle jordens ressourcer er opbrugt, og kloden begynder at gå i minus, tre uger tidligere end sidste år. Kun to gange tidligere har det set værre ud for planeten - et tydeligt signal om, at vi mennesker misbruger verdens ressourcer på bekostning af naturen. Men ifølge WWF Verdensnaturfonden er der en vej ud af mørket, der både vil gøre os rigere og give os mere natur.

H.K.H Kronprinsessen og WWF jubler: Der er håb for den danske natur21.6.2021 10:45:24 CEST | Pressemeddelelse

Flere tusinde højkvalitetsbilleder af den danske natur er på bare tre uger blevet delt under hashtagget #ForNaturenWWF, som er hjertet i H.K.H Kronprinsessen og WWF Verdensnaturfondens fælles fremstød for den danske natur. Danskernes kærlighed til naturen er overvældende, og det store engagement er et vigtigt skridt i kampen for at beskytte den vilde danske natur og de mange truede arter.

Nye guides hjælper danskerne til bedre plastikvaner17.6.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 3. juli er det slut med at bruge engangsplastik som engangsbestik af plastik, plastiktallerkener til engangsbrug og sugerør af plast, når det såkaldte engangsplastikdirektiv træder i kraft. Heldigvis har Tuborg og WWF udviklet en række simple løsningskataloger og guides, der skal hjælpe danskerne, foreninger, koncertsteder og virksomheder med at knække deres plastikvaner – også når det kommer til engangsplastik. En kærkommen gave til de storforbrugende danskere, som årligt smider 33 kg engangsplastik i skraldespanden.

50 fiskebørnehaver skal skabe mere liv i Københavns Havn8.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Verdens bedste storby at bade i, lystfiskeri fra kajkanten og et væld af rekreative muligheder. Havnemiljøet i København er blandt verdens bedste, og det skal det også være i fremtiden. WWF og By & Havn installerer i dag, på World Ocean Day, 50 fiskebørnehaver, der skal sikre flere beskyttede levesteder for de mindst 28 fiskearter, der i dag findes i Københavns Havn. Det naturforbedrende projekt er det største af sin art i Nordeuropa og det første store udviklingsprojekt i et femårigt partnerskab mellem By & Havn og WWF.

Fire grønne organisationer overrækker i dag 1,2 millioner underskrifter til Rasmus Prehn på Christiansborg2.6.2021 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I dag, onsdag d. 2. juni 2021, overrækker fire grønne organisationer en opfordring fra 18.000 danskere og knap 1,2 millioner EU-borgere til fødevareminister Rasmus Prehn. Underskriverne kræver, at EU skal kæmpe hårdere for verdens skove. Det er et vigtigt skridt i kampen om at få Danmark længere frem i bussen og sætte en stopper for det forbrug og de produkter, der har skov og anden natur på samvittigheden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum