World Wildlife Day hylder truede dyr - og enkelte succeser
I dag, onsdag den 3. marts 2021, er World Wildlife Day. Dagen sætter fokus på verdens vilde dyr og deres levesteder, der desværre i mange af dyrenes tilfælde er udfordret voldsomt, hvor sunde og rige arter er faldet til næsten ingenting på ganske få årtier. Heldigvis viser tal også, at nogle af de dyr, som blandt andet WWF kæmper for at redde, faktisk oplever en vækst i bestande.
WWF har i denne artikel samlet fem positive succeshistorier fra dyrenes rige. Artiklen beskriver blandt andet, hvorfor arterne er truede, hvordan bestandene har udviklet sig, og hvilket arbejde der er gjort for at redde dem. De arter, der er beskrevet i artikelen, er:
- Det sorte næsehorn
- Bjerggorillaen
- Danske dagsommerfugle, der officielt blev fredet d. 1. marts 2021
- Havskildpadden
- Flere hundrede ferskvandsarter
WWF’s Living Planet Report zoomer ind på problemet
Hovedårsagen til det dramatiske fald er tab af levesteder, herunder skovrydning, drevet især af måden, vi mennesker producerer og forbruger fødevarer i dag.
”Vi skal simpelthen forbruge og producere smartere. Rapporten anslår for eksempel, at en tredjedel af den mad, der produceres til konsum på globalt plan, går tabt eller spildes. Dermed går al den landjord, vand, energi, arbejdskraft og kapital, der også er brugt i produktionen, til spilde, og det tærer på naturen. Vi skal tænke meget mere i naturbaserede løsninger. De sikrer udvikling og velfærd på grundlag af naturen i stedet for på bekostning af den,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.
Ifølge modellen kan nedgangen i verdens biodiversitet vendes til fremgang tidligst i 2030, men det kræver enorm vilje både politisk og på tværs af sektorer. Det bedste scenarie er nemlig en kombination af mere naturbeskyttelse og bedre varekæder, hvor både produktionen og importen af varer foregår bæredygtigt. Og det har WWF Verdensnaturfonden faktisk allerede erfaring med.
”Sammen med Danida og Aage V. Jensen Fonden er vi lykkedes med at etablere en stor nationalpark i Myanmar. Indsatsen beskytter dels vigtig biodiversitet, men har også hjulpet områdets gummiproducenter med at omstille til en bæredygtig produktion og fået flere store aftagere af gummi til at forpligte sig til at aftage det bæredygtige gummi fra området. Det er altså den type integrerede indsatser, vi skal se markant flere af, hvis biodiversiteten skal reddes i 2030,” siger Bo Øksnebjerg.
Læs den fulde artikel om de fem succeshistorier her:
https://www.wwf.dk/nyhed/5-succeser-for-verdens-vilde-dyr/
Find WWF’s Living Planet Report 2020 her:
Nøgleord
Kontakter
Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / Sebastian.wulf@wwf.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om WWF Verdensnaturfonden
WWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
WWF og ARKEN står bag ny udstilling om Kenyas stærke kvinder17.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række af Kenyas kvinder, der kæmper for natur og ligestilling, er portrætteret af fotograf Petra Kleis i en ny (POP-UP)-udstilling af WWF x ARKEN. Udstillingen åbner 19. juni og er blevet til med støtte fra Danida. Værkerne udbydes efterfølgende på auktion hos Bruun Rasmussen.
Havets topmøde kan blive en gamechanger for havnaturen10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
På FN’s havtopmøde 9.-13. juni kan det for første gang lykkes at lande en aftale for beskyttelse af havnaturen i de internationale farvande og bringe verden tættere på målet om at beskytte 30 pct. af havet inden 2030. Selvom Danmark på papiret er i mål med beskyttede områder, halter kvaliteten betydeligt, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden, der er til stede ved topmødet.
Se billederne: H.M. Dronningen besøgte unikt naturområde med sjældne biller og sommerfugle på Sydsjælland28.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tirsdag den 27. maj besøgte H.M. Dronningen WWF Verdensnaturfondens naturprojekt i Knudsskov på Knudshoved Odde. Her oplevede Hendes Majestæt bl.a. sommerfuglen okkergul pletvinge, som i dag er næsten forsvundet fra Sjælland.
Savannens konge er truet: Løven er uddød i 26 lande27.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Løverne har mistet hele 90 procent af deres levesteder og er gået tilbage med 90 procent siden 1950’erne. Inden 2050 bør løvebestanden være fordoblet, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
Fra 4.000 til 50.000: Redningsaktion for truet fisk slår vild rekord21.5.2025 10:46:10 CEST | Pressemeddelelse
Der er håb for kritisk truede brakvandsgedder i de sydsjællandske brakvandsområder, hvor det i år er lykkedes WWF og Vordingborg Kommune at sætte titusindvis af geddeyngel ud.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum