WWF Verdensnaturfonden

World Wildlife Day hylder truede dyr - og enkelte succeser

Del

På knap 50 år er jordens bestande af vilde dyr faldet med 68 procent, viser WWF’s Living Planet Report. Der findes dog heldigvis enkelte af verdens truede dyr, der er i fremgang. Det fejrer WWF Verdensnaturfonden i forbindelse med World Wildlife Day den 3. marts. Her er fokus på, at vi stadig kan nå at vende nedgangen i verdens biodiversitet til fremgang med de rigtige indsatser.

I dag, onsdag den 3. marts 2021, er World Wildlife Day. Dagen sætter fokus på verdens vilde dyr og deres levesteder, der desværre i mange af dyrenes tilfælde er udfordret voldsomt, hvor sunde og rige arter er faldet til næsten ingenting på ganske få årtier. Heldigvis viser tal også, at nogle af de dyr, som blandt andet WWF kæmper for at redde, faktisk oplever en vækst i bestande.

WWF har i denne artikel samlet fem positive succeshistorier fra dyrenes rige. Artiklen beskriver blandt andet, hvorfor arterne er truede, hvordan bestandene har udviklet sig, og hvilket arbejde der er gjort for at redde dem. De arter, der er beskrevet i artikelen, er:

  • Det sorte næsehorn
  • Bjerggorillaen
  • Danske dagsommerfugle, der officielt blev fredet d. 1. marts 2021
  • Havskildpadden
  • Flere hundrede ferskvandsarter

WWF’s Living Planet Report zoomer ind på problemet

Hovedårsagen til det dramatiske fald er tab af levesteder, herunder skovrydning, drevet især af måden, vi mennesker producerer og forbruger fødevarer i dag.

”Vi skal simpelthen forbruge og producere smartere. Rapporten anslår for eksempel, at en tredjedel af den mad, der produceres til konsum på globalt plan, går tabt eller spildes. Dermed går al den landjord, vand, energi, arbejdskraft og kapital, der også er brugt i produktionen, til spilde, og det tærer på naturen. Vi skal tænke meget mere i naturbaserede løsninger. De sikrer udvikling og velfærd på grundlag af naturen i stedet for på bekostning af den,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Ifølge modellen kan nedgangen i verdens biodiversitet vendes til fremgang tidligst i 2030, men det kræver enorm vilje både politisk og på tværs af sektorer. Det bedste scenarie er nemlig en kombination af mere naturbeskyttelse og bedre varekæder, hvor både produktionen og importen af varer foregår bæredygtigt. Og det har WWF Verdensnaturfonden faktisk allerede erfaring med.

”Sammen med Danida og Aage V. Jensen Fonden er vi lykkedes med at etablere en stor nationalpark i Myanmar. Indsatsen beskytter dels vigtig biodiversitet, men har også hjulpet områdets gummiproducenter med at omstille til en bæredygtig produktion og fået flere store aftagere af gummi til at forpligte sig til at aftage det bæredygtige gummi fra området. Det er altså den type integrerede indsatser, vi skal se markant flere af, hvis biodiversiteten skal reddes i 2030,” siger Bo Øksnebjerg.

Læs den fulde artikel om de fem succeshistorier her:

https://www.wwf.dk/nyhed/5-succeser-for-verdens-vilde-dyr/

 Find WWF’s Living Planet Report 2020 her:

https://www.wwf.dk/nyhed/living-planet-report-2020-verdens-dyrebestande-er-i-skraemmende-tilbagegang/

Nøgleord

Kontakter

Sebastian Wulf, presserådgiver
WWF Verdensnaturfonden
(+45) 5132 9503 / Sebastian.wulf@wwf.dk

Billeder

Copyright: Gavin Lautenbach / WWF
Copyright: Gavin Lautenbach / WWF
Download
Copyright: Kinjal Vasavada / WWF
Copyright: Kinjal Vasavada / WWF
Download
Copyright: naturepl.com / Denis Huot / WWF
Copyright: naturepl.com / Denis Huot / WWF
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om WWF Verdensnaturfonden

WWF Verdensnaturfonden
WWF VerdensnaturfondenWWF har kontorer i 80 lande og mere end 1.200 projekter over hele verden. WWF er en af verdens største og mest indflydelsesrige organisationer med mere end fem millioner støtter globalt. WWF’s stærke position gør, at vi spiller en væsentlig rolle, når beslutninger skal tages globalt som nationalt. WWF’s mission er at stoppe forringelsen af jordens naturlige miljø og skabe en fremtid, hvor mennesker lever i harmoni med naturen. WWF Verdensnaturfonden er den danske afdeling af World Wide Fund for Nature.

Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden

Overfiskeri og bifangst truer europæiske hajer og rokker12.4.2021 06:02:00 CEST | Pressemeddelelse

62 ud af 110 hajarter og rokker er truet af overfiskeri og bifangst. Det viser en ny rapport fra WWF, der har undersøgt konsekvenserne af erhvervsfiskeri i portugisiske farvande. Med anslåede 1,5 millioner årlige fangster er Portugal det land i EU, der har det tredje højeste antal haj- og rokkefangster efter Spanien og Frankrig. Bifangst er også et stort problem for hajer og rokker i Danmark, hvor mindst 11 ud af 28 arter anses for at være truet af global udryddelse*.

Folkebevægelse skal hjælpe Danmarks biodiversitet23.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Det står skidt til for Danmarks vilde natur og biodiversitet. Den danske natur har brug for plads, og de danske arter har brug for levesteder. Arterne forsvinder hurtigere end nogensinde før, og ifølge den seneste kortlægning er 1.844 danske plante-og dyrearter lige nu i fare for at uddø. Derfor kalder ’Danmarks Vilde Haver’ igen på danskernes hjælp. ”Det kræver en folkebevægelse,” mener WWF, Haveselskabet og IKEA, der står bag projektet.

WWF: Sådan beskytter vi havet12.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Fem enkle principper. Det er WWF Verdensnaturfondens opskrift til at sikre en bedre beskyttelse af havet, som efter alt for mange års overudnyttelse er i stærk kritisk tilstand. WWF, der for nyligt er kommet med forslag til placeringen af de 13 nye naturnationalparker til lands, kommer igen regeringen i forkøbet og præsenterer fem grundprincipper for beskyttelse af naturområder til havs. Udpegelsen af effektivt beskyttede områder i danske farvande er også et krav fra EU og bliver et centralt emne i den kommende havplan, der præsenteres senere på måneden.

Ny rapport: Affaldet i havet omkring Grønland er fra Grønland selv9.3.2021 06:32:00 CET | Pressemeddelelse

Plastikaffald i verdenshavene er et voksende miljøproblem. Det gælder i det meste af verden og desværre også i Grønland. En undersøgelse af affald indsamlet langs den grønlandske vestkyst viser, at størstedelen af affaldet stammer fra Grønland selv. Og det skal der gøres noget ved – for naturen og dyrenes skyld, mener blandt andre WWF Verdensnaturfonden. Resultaterne fra undersøgelsen bliver præsenteret ved ’International Symposium on Plastics in the Arctic’ i begyndelsen af marts 2021.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum