VIVE

VIVE skal stå i spidsen for PISA 2021

Del

Om to år skal hundredetusindvis af skoleelever verden over igen gennemføre den internationale PISA-test. Og denne gang bliver det VIVE, Danmarks Statistik, VIA, UCL og CBS, der står bag den danske del af testen.

VIVE, Danmarks Statistik, VIA, UCL og CBS har netop vundet opgaven med at gennemføre den næste PISA-test i Danmark i 2021. Dermed er det tredje gang, VIVE står i spidsen for den danske del af PISA-testen.

Mens VIVE har det overordnede ansvar for undersøgelsen, har Danmarks Statistik ansvaret for indsamlingen af data. VIA, UCL og CBS bidrager med fageksperter på de fagområder, som PISA tester eleverne i. Fageksperterne vil bidrage med didaktisk og fagspecifik viden på de enkelte områder og sikre, at testspørgsmålene har relevans i en dansk skolesammenhæng.

Særligt fokus på matematik

PISA tester, hvor gode elever i 15-årsalderen er til at bruge deres faglige viden inden for de tre områder læsning, matematik og naturfag. Hver gang testen gennemføres, er der særligt fokus på et enkelt af de tre områder. Dette såkaldte hoveddomæne bliver i 2021 matematik.

– I de seneste tre afsluttede runder af PISA har vi set, at andelen af elever, der præsterede lavt i matematik, har været større end andelen, der præsterede højt. I 2015 var forskellen dog blevet mindre. Det bliver interessant at se, om den udvikling er fortsat, og om vi på et tidspunkt igen vil se, at andelen af højt præsterende overhaler andelen af lavt præsterende i matematik, siger seniorforsker i VIVE Vibeke Tornhøj Christensen, der er projektleder på PISA 2021.

Nye fagområder i 2021

De danske elever bliver denne gang også testet på området finansielle kompetencer. Det er et nyere domæne, som er med i PISA-testen for tredje gang. Men det er første gang, de danske elever testes i det.

– Grundskolen har de senere år haft øget fokus på privatøkonomi og forbrugeradfærd i undervisningen. Derfor er det spændende, at man også i Danmark inkluderer en test af elevernes finansielle kompetencer i 2021, og det bliver yderst interessant at se, hvordan elevernes færdigheder er netop inden for dette område, siger Vibeke Tornhøj Christensen.

PISA-undersøgelsen gennemføres hvert tredje år, og i 2021 deltager Danmark for ottende gang. I alt 88 lande vil denne gang være med. Omtrent 480 skoler og 12.000 elever vil blive udtrukket til at deltage i den danske PISA-test i 2021.

PISA kan give en samlet status over, hvordan det står til med læringen i det danske uddannelsessystem. PISA er tænkt som et redskab, der blandt andet kan bidrage til at udvikle det danske skolevæsen ved at se det i et internationalt perspektiv. Alle deltagende lande bruger samme metode til at indsamle data, og dermed kan man sammenligne Danmark med andre lande og deres måder at drive skole på.

Nøgleord

Kontakter

Vibeke Tornhøj Christensen, seniorforsker
Mobil: 60918260
Mail: vich@vive.dk

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd er en fusion af KORA og SFI. Vi leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum