VIVE har undersøgt tre indsatser over for negativ social kontrol og radikalisering
En undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol og radikalisering viser, at det især er afgørende, hvilke mennesker der arbejder med målgruppen. Egne erfaringer med negativ, social kontrol kan eksempelvis bidrage positivt i arbejdet med at styrke unge minoritetsunges selvbestemmelse.
Det er vanskeligt at skubbe til holdninger og få mennesker til at ændre adfærd. Men det har netop været målet i to indsatser imod negativ social kontrol, der var en del af ’Den nationale handlingsplan om forebyggelse af æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol’. Indsatserne var blandt andet baseret på dialog, workshops og erfaringer fra andre, der selv har været udsat for negativ social kontrol.
VIVE har undersøgt de to indsatser for SIRI – Styrelsen for International Rekruttering og Integration, og undersøgelsen viser, at især én faktor er helt central i arbejdet – nemlig de mennesker, der varetager det konkrete arbejde med at påvirke holdninger hos målgruppen.
– De rigtige mennesker kan fremme en indsats, og det er ikke bare et spørgsmål om at have de rette kvalifikationer. De skal også have et engagement i det emne, indsatsen handler om, og måske være nogen, som målgruppen kan se sig selv i. Får målgruppen for eksempel en oplevelse af, at nogen reelt forsøger at opdrage eller ændre dem, kan de lægge afstand til indsatsen, siger seniorforsker Anika Liversage fra VIVE, der har stået i spidsen for undersøgelsen.
Workshop og dialog
I den ene af de to indsatser arbejdede man via workshops for børn og forældre på at rykke holdninger i forhold til emner som ligestilling og individuelle rettigheder for at styrke etniske minoritetsunges selvbestemmelse.
Den anden baserede sig på erfaringer fra mennesker, der selv havde oplevet negativ social kontrol, til at støtte andre unge til at tage opgør med undertrykkende normer.
VIVEs undersøgelse omfatter desuden en tredje indsats, som dog adskiller sig, da den netop ikke havde et mål om at påvirke holdninger. I denne indsats ønskede man via workshops på uddannelsesinstitutioner at forebygge radikalisering og ekstremisme.
Respekt og tillid er vigtigt
Skal man have held med en indsats, er det vigtigt, at målgruppen føler sig behandlet med respekt og har tillid til både afsenderen af indsatsen og dagsordenen for den. Det kan også være vigtigt at give plads til, at deltagerne for mulighed for at fortælle om deres erfaringer – eksempelvis med at føle sig udsat for diskrimination.
Det er meget vanskeligt at skabe forandringer i en målgruppes kerneværdier. Derfor kan det virke hæmmende for en indsats, hvis netop den forandring er målet. Det er også vanskeligt at ændre folks adfærd eller holdninger, hvis de – som det oftest er tilfældet – vender tilbage til den samme virkelighed og hverdag som før indsatsen.
– Vi kan ikke gå ud fra, at kortvarige og enkeltstående indsatser som de tre, vi har undersøgt, generelt kan rykke ved personers grundlæggende livsanskuelser. Men indsatserne kan alligevel godt gøre en positiv forskel, fordi de for eksempel kan skabe rum for dialoger om væsentlige emner, siger Anika Liversage.
Nøgleord
Kontakter
Anika Liversageseniorforsker
Tlf:33 48 08 57ani@vive.dkLinks
Information om VIVE
VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.
Følg pressemeddelelser fra VIVE
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIVE
Frikommuner har sløjfet bureaukrati og fået mere tid til udsatte børn14.1.2021 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Mere tid sammen med udsatte børn og familier og mindre tid med dokumentation. Det var målet med et frikommuneforsøg, hvor tre kommuner blev undtaget for en række paragraffer på det børnesociale område og i stedet kunne skabe nye og lettere arbejdsgange. Og langt hen ad vejen ser målet ud til at være nået, viser VIVEs evaluering af forsøget.
Ny forsknings- og analysechef i VIVE24.11.2020 11:01:38 CET | Pressemeddelelse
Tidligere direktør i VIVE Mickael Bech vender tilbage og bliver ny forsknings- og analysechef i sundhedsafdelingen.
Kønsskævt arbejdsmarked skaber lønforskelle mellem kvinder og mænd22.10.2020 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Arbejdsmarkedet er kønsopdelt i mandefag og kvindefag. Jo flere af de ansatte i en stilling på arbejdspladsen, der er kvinder, jo lavere er lønnen.
Ny modtagelse af indsatte i fængslerne er endnu ikke i mål5.10.2020 08:37:41 CEST | Pressemeddelelse
En ny systematisk model for at modtage nye indsatte i de danske fængsler er blevet positivt modtaget af både indsatte og ansatte. Modellen har ensartet modtagelsen og målrettet planlægningen af afsoningen på tværs af fængslerne. Tre år efter indførelsen var der dog stadig væsentlige forhindringer for at nå målet med den nye modtagelse. Især fordi de indsatte ofte ikke kan få den indsats, de har brug for.
Tilfredsheden i sager om konflikter ved brud i samlivet er faldet7.9.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter det familieretlige område blev reformeret i 2019, er forældre blevet mindre tilfredse med myndighedernes behandling af sager om brud i samlivet. Problemer med lange ventetider forklarer formentlig en del af udviklingen.
En simpel indsats kan reducere studerendes forbrug af alkohol30.8.2020 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
En simpel digital indsats målrettet universitetsstuderende har betydet, at de unge drikker alkohol 17 procent færre gange om måneden. Reduktionen er især sket blandt studerende på første år og blandt mænd. Indsatsen har også ført til en markant reduktion i andelen af unge, der har svært ved at sige nej til alkohol. Og det er ikke gået ud over de unges følelse af at være en del af fællesskabet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum