Vinderen af arkitektkonkurrencen om det nye danske robotcenter på Lindø er fundet
Når robotcentret Center for Large Structure Production om et par år står færdigt ved Odense Havns områder på Lindø, vil det være i en bygning tegnet af arkitekterne Christensen & Co. I valget af Christensen & Co er der lagt vægt på den høje arkitektoniske kvalitet herunder de klare referencer til SDU, Lindøværftet og havnemiljøet generelt.
Det nye center skal forske og udvikle automatiserede løsninger til at bygge store konstruktioner som vindmøller, skibe og byggerier. Med centeret kan aktiviteterne for alvor folde sig ud så forskere og virksomheder kan udvikle robotter til de store konstruktioner. Robotter som ikke findes i den skala i dag.
Klare tråde til Lindøværftet og SDU
For A.P. Møller Fonden og bedømmelseskomiteen har det været afgørende, at det nye robotcenter bliver et vartegn for danske industriarbejdspladser og automatisering. Det bliver en bygning, som giver en markant ankomst til Odense Havns områder på Lindø med stærke referencer til såvel stedets eksisterende industribygninger og SDU. På den måde kommer den nye bygning til at løfte den samlede bygningskvalitet på det gamle værftsområde.
- Vi synes, det er en fantastisk flot bygning, der matcher de behov, vi har, samtidig med at den kan bidrage til at forløse det enorme potentiale, der er i LSP-projektet. Vi tror på, at det kan blive et vartegn med en virkelig flot arkitektur og klare referencer til SDU i Odense, som samtidig peger frem mod nye kapitler i SDU’s og Fyns roboteventyr. Der skal lyde en stor tak til A.P Møller Fonden for den generøse donation, som gør byggeriet muligt, siger rektor på Syddansk Universitet, Jens Ringsmose
En spændende arkitektonisk opgave
Hos Christensen & Co er der stolthed over at skulle tegne det store LSP-byggeri. Arkitekt og partner i firmaet Mikkel Hermann Sørensen forklarer, at de er begejstrede over at skulle tegne en bygning til fremtiden.
- Vi er enormt glade for og stolte over at have vundet konkurrencen. Det er et projekt, som sætter sig i en historie og en tradition ved Lindøværftet. Samtidig er den nye bygning et startskud til en ny måde at arbejde på med automatiserede storproduktionsløsninger, og det bliver virkelig spændende at være en del af at skulle skabe en industrielbygning i så stor skala, der også skal favne kreativ tænkning og nyudvikling, siger han.
Forventes færdigt i 2025
Sidste år blev det offentliggjort, at A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal havde doneret 90 millioner kroner til opførelsen af en bygning til Center for Large Structure Produktion (LSP), som Syddansk Universitet driver med en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.
De nye bygningerne forventes at stå færdige i 2025 og vil til den tid huse såvel robotter og teknologisk udstyr som studerende, forskere og virksomheder.
Med bevillingen har A.P. Møller Fonden sammen med Syddansk Universitet sikret, at vinderforslaget kan opføres, og at det således vil være muligt at tilbyde konkurrencens vinder en aftale om totalrådgivning i umiddelbar forlængelse af konkurrencen.
Fakta:
Fire arkitektvirksomheder er blevet bedt om at indsende forslag til det kommende LSP-byggeri.
En bedømmelseskomité bestående af følgende medlemmer har udvalgt vinderforslaget med bidrag fra en række særlige rådgivere:
- Direktør Mads Lebech, A.P. Møller Fonden (formand)
- Rektor Jens Ringsmose, SDU
- Fagdommer arkitekt Lars Bendrup
- Fagdommer arkitekt Torsten Stephensen
Det nye Center for Large Structure Production på Lindø skal udvikle automation og robotter til at bygge store konstruktioner såsom vindmøller, skibe og byggerier. Centeret er etableret under Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på Syddansk Universitet, og skal drives af universitet samt en række samarbejdspartnere på Odense Havns områder på Lindø.
EU's Regionalfond og Socialfond har støttet indkøb af teknologien i projektet med 88 millioner kroner.
Kontakter
Jens RingsmoseRektor, Syddansk Universitet
Tlf:40 22 76 21Mikkel Hermann SørensenPartner / Arkitekt MAA, Christensen & Co
Tlf:41 32 08 40Billeder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum