Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.

En flyvende værktøjskasse. Sådan beskriver professor Emad Samuel Malki Ebeid den robot, som han og hans kollegaer forventer at have klar om bare tre år.
I det nyopstartede projekt Robots4Green vil forskere fra SDU sammen med Aarhus Universitet, Develco, WeFly og Energinet udvikle nye teknologier til vedligehold af højspændingsledninger. Helt konkret er der tale om en række såkaldte IoT-sensorer, der kan holde øje med ledningernes tilstand og sende informationer direkte tilbage til Energinet, og så en flyvende robot, der kan reparere og udskifte dele på ledningerne.
Den flyvende robot kommer til at bestå dels af en drone, som kan flyve op til ledningerne, dels af en robot, som kan sættes af på ledningerne og arbejde på dem, inden dronen så igen henter den. Begge kommer til at veje maksimalt 10 kilo og vil formentlig være på størrelse med en flyttekasse.
Og der er mange gode grunde til at gå i gang med sådan et projekt, lyder det fra Emad Samuel Malki Ebeid.
- Mange af vores elledninger stammer tilbage fra 1970’erne, så der er mange små dele på dem, som trænger til at blive udskiftet. F.eks. vibrationsdæmpere, adskillere, fugleafledere og gamle sensorer. Energinets egen data anslår, at omkring 300.000 komponenter trænger til at blive skiftet, siger professoren.
Som det er i dag, bruger man helikoptere og kraner til at udføre arbejde på elledninger, men med den enorme vedligeholdelsesopgave, der venter forude, er det ikke nogen særlig god løsning.
- Med et robotsystem vil man kunne gøre det hurtigere, langt billigere og allervigtigst mere grønt, fordi man vil kunne køre robotterne ud til ledningerne i almindelige personbiler – endda i elbiler – hvor de store kraner i dag bliver kørt rundt med lastbiler, siger Emad Samuel Malki Ebeid.
- Og en anden væsentlig detalje: Med robotten vil man også kunne vedligeholde ledningerne uden at skulle slukke for strømmen.
Femdobling af elforbruget
Projektet er støttet af Energistyrelsens udviklingsfond (EUDP) med 16 millioner kroner, det har et samlet budget på 20 millioner og bliver et led i at gøre det danske elnet parat til den grønne omstilling.
Fordi antallet af elbiler stiger, huse opvarmes med varmepumper, og der skal bygges power-to-X-anlæg, regner Energinet med, at belastningen af nettet kommer til at femdobles frem mod 2050.
- For at gøre elnettet klar til den belastning, kan vi med fordel bruge robotteknologi til vedligehold, men også de nye smarte sensorer, som kan monitorere elledningerne i langt højere grad, og som robotterne også vil kunne installere, siger Emad Samuel Malki Ebeid.
Og professoren er overbevist om, at det er realistisk, at de kan have robotsystemet og sensorerne klar allerede om tre år.
Forskerne kommer nemlig til at trække på erfaringerne fra tidligere forskningsprojekter som Drones4Energy og Drones4Safety, hvor de – som de første nogensinde – udviklede droner, der kan lande på højspændingsledninger og lade deres batterier.
- Den største udfordring her er at operere i det spændingsfelt, som er omkring højspændingsledninger, uden at elektronikken går i stykker. Men det ved vi allerede, hvordan man gør, siger han.
- Så ja, jeg er meget optimistisk.
Kontakter
Emad Samuel Malki Ebeid
Professor, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 65 50 24 81
esme@sdu.dk
Sebastian Wittrock
Journalist, Det Tekniske Fakultet, SDU
+45 20 13 52 12
sewitt@tek.sdu.dk
Billeder
Links
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stærk interesse for SDU’s uddannelser5.7.2025 18:27:25 CEST | Pressemeddelelse
Selvom der er nye adgangskrav, oplever SDU en samlet stigning i søgningen. Universitetets uddannelser nyder stor interesse fra danske og internationale ansøgere, og nye udbud som psykologi i Esbjerg tiltrækker rekordmange ansøgere.
Mette Juel Rothmann udnævnt til professor i diabetesomsorg og brugerinvolvering2.7.2025 11:57:28 CEST | Pressemeddelelse
Et professorat med fokus på livet med diabetes: Styrket forskning i psykosociale aspekter af diabetes skal bane vejen for nye patientnære løsninger og bedre egenomsorg
Researchers develop new robot: The future of scaffolding is here2.7.2025 09:35:44 CEST | Press release
Together with the German scaffolding manufacturer PERI and several other European partners, researchers from SDU’s Centre for Large Structure Production (LSP) have developed a robot that can relieve scaffolders. The robot will be tested in real-life conditions over the next years.
SDU-forskere udvikler ny robot: Det bliver fremtiden for stilladsarbejde2.7.2025 09:35:44 CEST | Pressemeddelelse
Sammen med den tyske stilladsproducent PERI og en række europæiske kollegaer har forskere fra SDU’s Center for Large Structure Production (LSP) udviklet en robot, der kan aflaste stilladsarbejdere. I løbet af de næste par år skal robotten testes på byggepladser.
De første læger fra den regionale kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg er uddannet26.6.2025 09:33:49 CEST | Pressemeddelelse
De første 21 nyuddannede læger fra den regionale kandidatuddannelse ved Syddansk Universitet på Esbjerg Sygehus – Syddansk Universitetshospital har 25. juni aflagt lægeløftet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum