Aarhus Universitet: Arts

Vi skal bidrage med viden om sammenhængen mellem kultur, sundhed og beskæftigelse

Del
Regionsrådet i Region Midtjylland har bevilget over en million kroner til etablering af et regionalt netværk, hvor ti kommuner i samarbejde med Region Midtjylland og Aarhus Universitet skal udvikle og afprøve kulturelle tilbud, som kan indvirke på borgeres sundhed og arbejdsliv.

I en række andre lande er sammenhængen mellem kultur og sundhed langt mere udbredt end i Danmark, men med en ny bevilling fra regionsrådet kan der komme større klarhed over, hvordan kulturtilbud kan have sundheds- og beskæftigelsesfremmende effekt på borgerene.

-Vi er med i projektet, fordi man i feltet mellem kultur, sundhed og beskæftigelse trækker på en række stærke humanistiske kompetencer. Kultur og sundhed handler for eksempel om kunstens rolle i forebyggelse, sygdomsbehandling og arbejdsmarkedsparathed, hvor vi skal bidrage med aktuel forskning fra både ind- og udland, så kulturen kan understøtte det gode liv, fortæller prodekan for forskning Anne Marie Pahuus fra Aarhus Universitet.

En af de involverede kommuner i projektet er Silkeborg Kommune, hvor Line Sørensen ser frem til samarbejdet:

-  Flere og flere kommuner i Region Midtjylland arbejder på tværs af forvaltninger med det formål at undersøge kulturens positive effekt i en sundhedsfremmende kontekst. Ved at deltage i tilbud som f.eks. Tid til læsning eller Kultur på recept, kan sårbare borgere lære at mestre deres psykiske udfordringer og opnå en større følelse af arbejdsparathed og socialt overskud. Kommunerne kan få stor gavn af at dele inspiration og praktiske erfaringer, for der eksisterer et stort behov for mere viden om krydsfeltet mellem de tre fagområder kultur, sundhed og beskæftigelse: Hvordan får vi et fælles sprog? Hvordan evaluerer vi indsatserne? Hvad virker for hvem? Det er nogle af de spørgsmål, et regionalt netværk kan være med til at besvare,” fortæller Line Sørensen, projektleder Kultur på recept, Silkeborg Kommune.

Fakta

  • Regionsrådet har prioriteret 1,1 mio. kroner til et regionalt netværk på tværs af kultur-, sundheds- og beskæftigelsesområdet.
  • Netværket har foreløbig ti kommuner med: Holstebro Kommune (projektejer), Silkeborg Kommune, Syddjurs Kommune, Struer Kommune, Skive Kommune, Horsens Kommune, Viborg Kommune, Lemvig Kommune, Herning Kommune og Aarhus Kommune. Herudover er også Aarhus Universitet og Region Midtjylland med i netværket.
  • Netværket er åbent for, at flere kommuner fra regionen deltager.
  • Holstebro Kommune er projektejer, mens projektledelsen varetages af Aarhus Universitet.

    Læs mere om samarbejdsmuligheder med forskere

Kontakter

Anne Marie Pahuus
Prodekan, Faculty of Arts, Aarhus Universitet
Mail: amp@au.dk
Fastnet: +4523287896
Mobil: +4523287896


Line Sørensen
Projektleder/kulturkoordinator
Silkeborg Kommune
Mobil: 2164 4230
Mail: liso@silkeborg.dk


Susanne Tang
Sundhedsfremme- og forebyggelseskonsulent
Social, Sundhed og Arbejdsmarked | Center for Sundhedsfremme og Forebyggelse
Holstebro Kommune
Telefon: 9611 4849
Mail: susanne.tang@holstebro.dk

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Trivselsfremme i skolen kræver helhedsorienteret indsats19.4.2024 10:08:16 CEST | Pressemeddelelse

Trivsel og mistrivsel blandt skoleelever er et af tidens helt store spørgsmål, men hvad siger forskningen om trivsel og trivselsfremme i skolen? En ny forskningsoversigt fra DPU i e-bogsserien ’Pædagogisk indblik’ giver en indføring i både dansk og international trivselsforskning. Den anbefaler, at vi løfter blikket fra enkeltelever og anlægger et helhedssyn på trivsel, og at skolerne i deres arbejde med at fremme trivsel altid tager udgangspunkt i de konkrete elever i den konkrete skole.

Nedlukninger blev en midlertidig undtagelsestilstand i familielivet22.3.2024 09:20:36 CET | Pressemeddelelse

Covid-19 påvirkede familier meget forskelligt og synliggjorde strukturelle uligheder i Danmark. For de fleste børnefamilier blev nedlukningsperioderne dog en parentes. Men for unge, der var teenagere og midt i deres formative år, har nedlukningerne fået mere langvarige konsekvenser. Ikke mindst for deres evne til at indgå i fællesskaber med jævnaldrende. Sådan lyder det fra forskere på DPU, der har undersøgt familielivet under pandemien.

Debatarrangement med Glenn Bech: Er kunsten blevet en legeplads for den hvide middelklasse i byerne?4.3.2024 12:06:00 CET | Pressemeddelelse

I årevis har teatre, museer og andre kunstinstitutioner forsøgt at udvide deres publikum – men med begrænset succes. Er kunsten mangfoldig nok, når den hovedsageligt samler en urban, hvid middelklasse – og hvad kan man gøre ved det? Det er spørgsmålet, som forfatter Glenn Bech og et stærkt panel vil diskutere tirsdag den 19. marts på Teatret Svalegangen til debatserien ”Art of Assembly”.

Ny europæisk undersøgelse: Danske unges følelse af europæisk identitet bliver større – men langt færre forventer at stemme til EU-Parlamentsvalg22.2.2024 10:10:45 CET | Pressemeddelelse

Danske skoleelever i 8. klasse har store forventninger til Europas fremtid, ligesom de i høj grad ser sig selv som europæere. Men sammenlignet med 8. klasseelever fra andre europæiske lande er de danske elever bemærkelsesværdigt skeptiske over for fælles regler for samarbejde og arbejdskraftens fri bevægelighed i Europa, og færre danske elever end tidligere forventer at stemme til fremtidige EU-parlamentsvalg.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye