Vellykket ansøgningsrunde under ny landbrugsreform er nu afsluttet
Første ansøgningsrunde til landbrugsstøtte i den nye reformperiode er netop lukket. Landbrugsstyrelsen har modtaget i alt 33.916 ansøgninger i løbet af de tre måneder, som ansøgningsrunden var åben.
Der er søgt grundbetaling til i alt 2,552 mio. hektar, hvilket er ca. 6.000 hektar færre end sidste år. Tallene følger dermed udviklingen, hvor landbrugsarealet hvert år falder på grund af udtagning af arealer til for eksempel skov, infrastruktur og bebyggelse.
Overordnet set er der tale om en meget vellykket ansøgningsrunde, mener vicedirektør i Landbrugsstyrelsen Jon Simonsen.
”Vi har arbejdet hårdt for at forbedre og understøtte ansøgningsrunden. Det ser vi resultatet af nu, hvor vi er kommet godt i mål. Vores it-systemer har kørt stabilt med meget lidt nedetid. Derudover har der været færre fejlmeldinger i år end i de seneste tre år, og det store fokus på brugervenlighed i optakten til ansøgningsrunden ser også ud til at have givet pote, siger Jon Simonsen.
Lavere søgning på bio-ordninger end forudset
Som noget nyt er en større del af landbrugsstøtten nu øremærket til bio-ordninger. Det er grønne, etårige ordninger, der gavner klima, miljø og biodiversitet.
Det betyder, at tilskudssatsen for grundbetaling er blevet lavere, sammenlignet med den tidligere grundbetaling og grøn støtte. Til gengæld har landbrugeren mulighed for at søge yderligere tilskud gennem bio-ordningerne. Det skal bidrage til, at landbrugsstøtten i stigende grad bruges på grønne tiltag til gavn for klima, miljø og biodiversitet.
Mens mange landbrugere har valgt at søge ordningerne Miljø- og klimavenligt græs og Varieret planteproduktion, har der været mindre søgning end forventet på de tre øvrige bio-ordninger.
Vicedirektør Anna de Klauman siger:
”Det er første år i en ny reformperiode med store ændringer. Landbrugsstøtten er blevet grønnere, og det kræver forandring på bedrifterne. Vi oplever, at der er stor velvilje og interesse i erhvervet for at benytte ordningerne, men omstillingen tager tid. Vi er derfor i gang med at evaluere ansøgningsrunden og de nye bio-ordninger med henblik på at afdække, hvordan vi kan udbrede kendskabet til dem og understøtte erhvervet, så vi kan få en højere søgning på bio-ordningerne til næste år”.
Landbrugerne har fortsat mulighed for at foretage ændringer i deres ansøgning frem til den 23. maj 2023. Det er også muligt indtil ændringsfristen at indgive nye ansøgninger. Tilskuddet for disse ansøgninger nedsættes dog med 1 pct. pr. arbejdsdag, som fristen overskrides.
Fakta:
- Landbrugere og konsulenter har sendt i alt 33.916 ansøgninger i de tre måneder, ansøgningsrunden har været åben i år. Til sammenligning blev der i 2022 sendt 35.560 ansøgninger
- Puljen til grundbetaling er i alt på 4,830 mia. kr. Derudover er der afsat 355 mio. kr. til slagtepræmie, ko-præmie og stivelseskartofler.
- Puljen til de fem bio-ordninger er sammenlagt på 796,8 mio. kr.
- Landbrugsstyrelsen påbegynder sagsbehandlingen af ansøgningerne, så snart ændringsfristen er nået.
- Hvert år begynder Landbrugsstyrelsen at udbetale grundbetaling i december – som et af de første lande i EU.
Yderligere oplysninger:
Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på 33 95 80 00.
Er du journalist, er du velkommen til at kontakte Landbrugsstyrelsens pressetelefon på telefon 41 89 25 07.
Nøgleord
Information om Landbrugsstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen
Plantefonden giver tilsagn for 122,6 mio. kr.: 35 nye projekter skal styrke sektoren for plantebaserede fødevarer23.8.2024 13:00:37 CEST | Pressemeddelelse
Planter skal fylde mere i vores hverdag – både på tallerknerne og i vores måde at tænke mad på. I år er der skruet gevaldigt op for blusset i Plantefonden, der uddeler 122,6 mio. kr. til 35 nye projekter, som bl.a. skal øge kvalitet, tilgængelighed og viden om plantebaseret mad.
Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp30.5.2024 15:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året. Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren.
Bi-venligt blomsterflor og utæmmet græs vil brede sig i Danmark til sommer3.5.2024 08:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal: Der er sket mere end en fordobling i antallet af landbrugere, der har søgt Landbrugsstyrelsen om tilskud til at plante blomster på landbrugsjord og lade græs vokse vildt på markerne. Blomstertæpper sætter kulør på landskabet – men er også godt nyt for biodiversiteten, lyder det fra Anna De Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.
OptiClean vil optimere håndteringen i grøntsagsvaskeriet og forlænge holdbarheden på dine gulerødder9.4.2024 12:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Projektet OptiClean har, med 5,5 mio. kr. fra GUDP, blæst til kamp mod de halvrådne gulerødder i grøntsagsskuffen. En kombination af optimeret polering og håndtering i vaskeriet skal sikre branche, detailled og forbrugere mod unødvendigt madspild.
Nyt register med kortlægning af bigårde skal sikre sunde bier4.3.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra i dag skal alle biavlere registrere sig igen i et nyudviklet centralt register for at sikre en effektiv inddæmning, hvis der sker udbrud af skadelige sygdomme blandt bierne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum