Stop madspild: Tonsvis af gammelt brød skal genanvendes til mel og rasp

Del

Hvert år ryger op imod 30.000 tons brød fra industribagere og detailhandelen direkte i skraldespanden. Det svarer til ca. 5 kilo brød pr. dansker om året.  Et nyt projekt vil genanvende overskudsbrød til mel og rasp, så det kan blive til nye fødevarer fremfor at fylde op i affaldscontaineren. 

Overskudsbrød fra industribagerier og detailbutikker vil fremover blive omdannet til mel og rasp, der kan bruges i nye fødevarer.

Det er projektet FoodRemade, der har fået 4,8 mio. kr. fra Fonden GUDP under Fødevareministeriet til at minimere brødspild ved at genanvende restbrød fra industribagere og detailbutikker.

I dag bliver brødet enten smidt ud eller f.eks. sendt til et biogasanlæg, men det er spild af en forarbejdet fødevare, som ligeså godt kunne genanvendes. Sådan lyder det fra Henrik Ottesen, der er direktør for FoodRemade:

”Brød er en af de store madspildssyndere i fødevarekæden, så vi vil med vores projekt gerne vise vejen til, hvordan man kan udnytte ressourcerne bedre end i dag. Når vi har et højt forarbejdet produkt som brød, så giver det bedst mening, at vi forsøger at genanvende det i nye fødevarer. Vi modtager derfor brødspild fra detailbutikker og industribagerier og forarbejder brødet til nye fødevareingrediensprodukter. På den måde kan vi skabe både en økonomisk og miljømæssig gevinst på området,” siger han.

FoodRemade har indgået en aftale med nogle af markedets største aktører om at modtage restbrød – bl.a. Salling Group og Schulstad. Formålet er, i første omgang, at vise, hvordan restbrød kan anvendes i produktionen af nye fødevarer. Ved at udnytte overskudsbrød fra udvalgte bagerudsalg i Salling Group har dagligvarekoncernen sammen med FoodRemade og bryggeriet BRØL bl.a. skabt to nye øl.

Landbrugsstyrelsen er sekretariat for GUDP, der står for Grønt Udviklings- & Demonstrationsprogram og er en pulje under Fødevareministeriet. GUDP uddeler hvert år ca. 200 mio. kroner i tilskud til grønne projekter inden for fødevaresektoren, og vicedirektør i Landbrugsstyrelsen, Anna de Klauman ser et stort potentiale i madspildsprojektet:

”Det er et superspændende projekt, og det har et stort potentiale for at minimere klimabelastende madspild. Det er kendt, at man kan knuse gammelt brød til rasp og lave romkugler af kagekrummer, men det er meget interessant, hvis man kan genbruge restbrød til mel i en større skala,” siger Anna de Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Salling Groups overskudsbrød kommer fra udvalgte føtex-varehuse og håndteres af FoodRemade, som ”river” brødet i stykker og leverer brødresterne til BRØLs bryggeri, som brygger øl på basis af brødresterne.

”De to nye øl er fantastiske eksempler på, hvordan vi ønsker at tænke genanvendelse, bæredygtighed og innovation sammen. Selvom vi arbejder benhårdt på det, så vil vi aldrig, på tværs af Salling Group, lykkes med at bringe vores madspild til nul, og derfor er sådan et samarbejde, som er orkestreret af FoddRemade et vigtigt skridt på vejen mod, at mindst muligt overskudsmad går til spilde. Nu har vi de første to øl på hylderne og er spændt på kundernes modtagelse,” siger Bo Klostergaard, kategorichef i Salling Group med ansvar for bl.a. drikkevarer.

Med store aktører ombord er der potentiale for at gøre et solidt indhug i det danske brødspild. Projektet løber i 3 år, og håbet er, at man herefter vil være i stand til at genanvende op imod 8.000 tons brødspild årligt. Det svarer til ca. 25 procent af det samlede industrielle brødspild i Danmark.

På sigt er målet at genanvende næsten alt overskudsbrød. Danmark har årligt et brødspild i industrien og detailhandlen på omkring 30.000 tons.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrugsstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye