Vejdirektoratet

Vejdirektoratet styrker vedligeholdelsen af veje og broer

Del

Med helt nyt it-system bliver Vejdirektoratet bedre i stand til at planlægge, hvornår de fx skal udskifte asfalt på den optimale måde i forhold til trafikanter, økonomi og vejens levetid

Når Vejdirektoratet vedligeholder veje, broer og tunneler på det statslige vejnet handler det om at ramme det helt rigtige tidspunkt at sætte ind med vedligeholdelsen. Kommer den for tidligt, betyder det et spild af en ellers brugbar og velfungerende infrastruktur. Kommer den for sent giver det gener for trafikanterne og kan nedsætte vejens eller broens levetid.

Den disciplin har vedligeholdelsesplanlæggere i Vejdirektoratet arbejdet med i mange år, men nu bliver det muligt for dem at gøre det endnu bedre og mere effektivt, fortæller Gert Ahe, der er områdechef for Bygværker, Befæstelser og Målinger.

”Gennem mange år har vi arbejdet med en række egenproducerede systemer, som har tjent os godt, men de er ved at være utidssvarende, og derfor har vi nu købt et helt nyt it-system. Med det i hånden vil vi kunne effektivisere styringen af vores arbejde med vedligeholdelse,” siger han.

Minimerer levetidsomkostninger
Redskabet er et såkaldt Asset Management System og det indkøbte standardsystem har forkortelsen/navnet dTIMS. En asset kan for eksempel være en belægning eller en bro. Ved hjælp af asset management er målet inden for de givne rammer at minimere vejnettets samlede levetidsomkostninger samtidig med, at det aftalte serviceniveau opretholdes.

”Vi får et standardsystem, som anvendes bredt internationalt, og vi får på den måde gavn af andres udvikling, viden og erfaring. Systemet skal sikre mere valide data, gøre dataindsamlingen mere automatisk og give os et billede af økonomien på vores forskellige vedligeholdelsesopgaver. Vi taler generelt om en effektivisering af vores måde at styre vores arbejde med vedligeholdelse på,” siger Gert Ahé.

Områdechef Gert Ahe tilføjer, at systemet også er mere brugervenligt og kan bruges af flere.

Kan udvides til andre assets
Det nye system leveres af firmaet Deighton og det er udviklet til håndtering af vejrelaterede assets. Systemet er udbredt i Nordamerika og anvendes også i Europa, f.eks. i Østrig og Irland. Deighton har allieret sig med Atkins som underleverandør og dermed også sikret sig lokal tilstedeværelse i Danmark.

Systemet vil indledningsvist håndtere Vejdirektoratets belægninger og broer, men der er mulighed for at udvide med flere asset-typer.

Nøgleord

Kontakter

Områdechef Gert Ahe, tlf. 7244 7107, mail: ga@vd.dk
Kommunikationskonsulent Brian Christensen, tlf.: 7244 3755, mail: bch@vd.dk

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Omkørslen på Rute 21 Kirkeåsvejen ændres lørdag den 8. maj på grund af cykelløb6.5.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Omkørslen på Rute 21 Kirkeåsvejen er omlagt lørdag den 8. maj fra klokken 07.00 til 18.30. Det skyldes, at der afholdes et stort cykelløb på Odsherredvej/Oddenvej denne dag, hvilket blokerer for en del af den omkørselsrute, der ellers skal bruges under resten af vejarbejdet. Det er Frederiksberg Bane- og Landevejscykelklub, som står bag løbet med titlen ”Grand Prix Ejner Hessel og Segafredo 2021," hvor over 500 cykelryttere ventes at deltage, herunder Danmarks hjemlige cykelelite. Cykelløbet har mål og startfelt i Lumsås. På oversigtskortet kan man se omkørslerne for henholdsvis den sydgående og den nordgående trafik. I sydgående retning skal trafikanterne køre via Lyngvej til Højby - Nyvej - Højby Stationsvej - Højby Hovedgade - Tinghulevej – og tilbage til rute 21 sydgående. I nordgående retning skal man køre via Holbækvej - Hønsinge Omfartsvej - Nykøbing-Slagelsevej - Lyngtoftevej - Lyngvej – og tilbage til rute 21 nordgående.

Virtuelt borgermøde om VVM-undersøgelse af ny vej til Stevns29.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Om et par uger afholder Vejdirektoratet borgermøde om den nye VVM-undersøgelse af en mulig ny vej til Stevns. På grund af Corona-virussen er det desværre nødvendigt at holde mødet virtuelt i stedet for fysisk. Borgermødet afholdes tirsdag den 11. maj kl. 19.00 – 21.00. Borgermødet streames live på nettet. Du finder linket på www.vd.dk/vvm-stevns. I både form og indhold kommer det virtuelle borgermøde til at ligne det fysiske forstået på den måde, at projektlederen og fageksperter vil give en fremlæggelse af de centrale aspekter i VVM-undersøgelsen. Fremlæggelsen vil blandt andet handle om: Vejprojektet Natur og miljø Støj Ekspropriation og samfundsforhold Trafik og samfundsøkonomi Ligesom ved de fysiske borgermøder vil der også være mulighed for at stille spørgsmål. Det vil kunne ske via en chatfunktion, som vil være åben under hele mødet. Det vil også være muligt at booke et privat telefonmøde med Vejdirektoratets fagfolk efterfølgende. ”Vi har forsøgt at tilbyde et virtuelt møde, der

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum