Vandet bliver varmere i byområderne
Byområder har en tendens til at være varmere end det åbne land, og forskellen kan være flere grader. Dels findes der flere mørke overflader i byerne, og dels holder befæstede områder som fortove, veje, osv. mere på varmen end f. eks. græs og jord. Fænomenet kaldes Urban Heat Island Effect.
Det kommer derfor ikke som nogen overraskelse, at det vand, der løber gennem byområder, også kan være varmere end uden for byerne.
Det konstaterer biologerne Anja Svane Kolath og Sara Egemose, der står bag en undersøgelse af temperaturen i vandløb i et byområde. Anja Svane Kolath er ph.d. studerende, og Sara Egemose er forskningsleder på Biologisk Institut. Deres undersøgelse er publiceret her.
Der er den fynske landsby Årslev, der har lagt vand og fortove til undersøgelsen. Vindinge Å løber gennem Årslev, og forskerholdet har målt åvandets temperatur på en 5,2 km lang strækning før, i og efter Årslev.
- Temperaturen stiger på vandets vej igennem byen pga. byens varmeeffekt, siger Sara Egemose.
Hvor meget og hvornår, effekten indtræder, varierer i takt med fx luftens temperatur og antal solskinstimer. Men uanset forholdene kunne forskerne konkludere, at vandets temperatur var højere, efter vandet var løbet gennem byen. Efter byen var vandtemperaturen i november-april fx 0,1 – 0,4 grader varmere. I perioden maj-oktober var vandet 0,1 – 0,8 grader varmere.
- Det kan potentielt have nogle uheldige konsekvenser. Varmere vand i vandløb er aldrig godt. Dels kan varmere vand indeholde mindre ilt, og dels øger en højere temperatur omsætningen af organisk stof i systemet, og væksten af f.eks. trådalger kan øges. Alt i alt effekter, som kan have negative konsekvenser for dyrelivet i vandløbet, siger Sara Egemose.
I Danmark er ca. 14% af arealet dækket af byer, veje og andre såkaldt impermeable overflader. Samtidig bidrager klimaforandringerne også til generelt højere temperaturer. Det betyder iflg. Sara Egemose, at flere og flere vandløb potentielt oplever en påvirkning.
Spørgsmålet er, om vi skal eller kan forhindre det?
- Vi skal i hvert fald være bevidste om, at det sker, og vi skal blive klogere på, hvad det konkret betyder for dyrelivet. Det er ligesom med insekterne, som nu aldrig rammer bilruden mere; Det er ikke én påvirknings skyld – det er summen af mange påvirkninger igennem de seneste årtier, som gør, at vi nu står i en biodiversitetskrise. Det er det samme i vandløbene: der er rigtig mange lokale og globale påvirkninger, som samlet set giver en større eller mindre cocktaileffekt de enkelte steder. Men i denne artikel har vi nu dokumenteret, at det sker og også, at det sker i en relativt lille by som Årslev og over en relativt kort strækning, siger Sara Egemose.
Nøgleord
Kontakter
lektor og forskningsleder Sara Egemose, Biologisk Institut, Syddansk Universitet. Mobilnummer 93507208. Mail saege@biology.sdu.dk.
Birgitte SvennevigJournalistDet Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Climate Cluster
Tlf:27 59 86 79birs@sdu.dkBilleder
Information om Syddansk Universitet
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Snart kan flyvende værktøjskasse vedligeholde danske elledninger19.12.2024 09:13:25 CET | Pressemeddelelse
Med den grønne omstilling er der behov for et toptunet elnet. I et nyt projekt på Syddansk Universitet vil forskere og en række virksomheder udvikle IoT-sensor- og robotsystemer, der kan gøre vedligehold af højspændingsledninger nemmere, billigere og grønnere.
Dansk diabetesmedicin øger risikoen for svært invaliderende øjensygdom16.12.2024 08:24:11 CET | Pressemeddelelse
To uafhængige studier fra Syddansk Universitet (SDU) viser, at patienter med type 2 diabetes, som er i behandling med lægemidlet Ozempic, har øget risiko for at udvikle skader på øjets synsnerve, som kan medføre svært og varigt synstab. Begge studier tager udgangspunkt i danske registre og er de største i verden.
Britt Borregaard udnævnt til professor i hjertesygdomme med særligt fokus på forskning i helbredstilstand efter hjertesygdom13.12.2024 09:03:58 CET | Pressemeddelelse
Britt Borregaard, sygeplejerske, ph.d., er ny professor i hjertesygdomme ved Klinisk Institut på Syddansk Universitet (SDU) og ved Hjertemedicinsk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH). Professoratet har særligt fokus på Cardiac Health Outcomes Research.
Gode nyheder: Størstedelen af børn og unge synes, det er nemt at sortere plastikaffald10.12.2024 09:58:20 CET | Pressemeddelelse
Resultater fra dette års Masseeksperiment viser, at kun 13 procent af de adspurgte børn og unge finder det svært at affaldssortere plastik.
Stor støtte og efterspørgsel fra erhvervslivet til ny kandidatuddannelse i Sønderborg6.12.2024 11:26:13 CET | Pressemeddelelse
Syddansk Universitet har fået grønt lys fra Uddannelses- og Forskningsministeriet til at uddanne erhvervsøkonomer inden for Global Supply Chain Management på SDU’s campus i Sønderborg, og bag godkendelsen er der støtte og efterspørgsel fra internationalt forankrede virksomheder beliggende i lokalområdet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum