
Undgår Corona-madspild: Tusindvis af strandede østers forvandles til ren velsmag
Med størstedelen af landets restauranter lukket ned, var gode råd dyre for sea food-leverandøren Fiskerikajen. Pludselig lå de inde med et stort lager af luksuriøse men letfordærvelige østers. Nu går de sammen med Meyers om at forvandle potentielt madspild til madglæde med en storstilet produktion af østerssauce efter asiatisk forbillede.

Den perfekte opskrift på madspild
Det er ikke kun landets mange nedlukkede restauranter, der går glip af julesalget i disse dage. Firmaer, som leverer råvarer til spisestederne, er også havnet i noget af en knibe. De risikerer at måtte destruere mange af de ellers gode råvarer, som allerede inden nedlukningen blev bestilt hjem til videresalg.
”I de seneste uger og måneder har der været fuldt tryk på de danske restauranter trods restriktionerne. Derfor har vi løbende købt ind af de bedste råvarer fra fiskere og producenter i Danmark og Europa til en mindst lige så travl julesæson,” fortæller salgsansvarlig Michael Hassenkam fra grossistvirksomheden Fiskerikajen, og uddyber:
”Vi støtter selvfølgelig 100% op om alle tiltag for at bremse udbruddet af Covid-19 her til lands, men pludselig var gode råd dyre. For når man som os går op i at sælge fisk og skaldyr af den bedste kvalitet, er det eneste, der er værre end ikke at få solgt varerne, at de går helt til spilde.”
Fra dunkle udsigter til lysende velsmag
Selvom det er lykkedes for Fiskerikajen at afsætte mange af de hjembestilte råvarer til private og virksomheder, der laver mad ud af huset, stod man stadig til at måtte destruere 2.000 østers. Det scenarie er det dog heldigvis lykkedes at undgå. Således begynder kokkene fra Meyers i disse uger at forvandle de mange, luksuriøse bløddyr til en klassiker fra det asiatiske køkken: Østerssauce.
”Det er helt usædvanligt, at man vælger at fremstille østerssauce af så fremragende råvarer, som det er tilfældet her,” fortæller grundlægger Claus Meyer og uddyber:
”Men det er et godt eksempel på, at en dyster situation ad omveje kan give anledning til at fordybe sig i et – for Danmarks vedkommende – utraditionelt håndværk, og derved skabe lysende velsmag til gavn for alle involverede. Ikke mindst dem, der i sidste ende sætter sig til bords.”
Skal anvendes i egne og andres køkkener
Når de mange østers er blevet kogt i karamel sammen med en række aromatiske urter og hældt på flaske, skal de modne i flere uger. Herefter er planen, at den særlige, umamifyldte østerssauce ’årgang 2020’ skal anvendes i madlavningen hos kantiner, restauranter og køkkener i Meyers.
Via det interne salg, samt evt. distribution til en række kunder i hotel- og restaurationsbranchen, er håbet at kunne skabe en smule profit til deling som et lille plaster på julens indtægtstab.
Fakta:
- Fiskerikajen sælger normalt op mod 75.000 østers til danske restauranter i juletiden.
- I forbindelse med nedlukningen af Danmarks restauranter har Meyers lagt 8 spisesteder i dvale – herunder nyåbnede Fasangården i Frederiksberg Have.
- Grundet nedlukningen brændte Fiskerikajen inde med 10.000 østers, som man i første omgang forsøgte at afsætte til private kunder og takeaway-restauranter.
- De resterende 2.000 bløddyr forvandles af Meyers kokke til østerssauce efter asiatisk forbillede
- Slutproduktet sælges internt til brug i Meyers Kantiner, restauranter og frokostkøkken, samt evt. til eksterne kunder i HORECA-segmentet.
- Overskuddet fra salget af østerssaucen deles af Fiskerikajen og Meyers.
Nøgleord
Kontakter
Kaspar Mørk AriantoPR & Kommunikationsrådgiver
Meyers
Billeder




Information om Meyers
Om Fiskerikajen:
Fiskerikajen er grundlagt i 1999 af en fisker og to kokke. Virksomheden vokser ud af en passion for den rene råvare og en kompromisløs jagt på den bedste kvalitet. Fiskerikajen kender kokkene og fiskerne, og vælger at støtte det skånsomme kystfiskeri.
Kvalitet og service er det kodeks, som Fiskerikajen arbejder ud fra i sit topmoderne pakhus i Rødovre. Herfra leveres hver dag friske varer til byens bedste restauranter og spisesteder, og der sættes en ære i at møde kunderne med personlighed. Fiskerikajen arbejder ud fra devisen ’Respekt for havet’ og stræber altid efter at bringe det bedste produkt til kunderne.
Om Meyers:
Meyers er grundlagt af den gastronomiske iværksætter Claus Meyer, og har i mere end 25 år arbejdet for at fremme kvaliteterne i den danske madkultur. Meyers opererer på alle niveauer i værdikæden fra jord til bord. Hovedaktiviteterne ligger inden for restaurations- og kantinedrift, catering, frugtavl, forædlingsvirksomhed, handel, teambuilding, forskning, formidling, uddannelse og rådgivning.
Følg pressemeddelelser fra Meyers
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Meyers
Færre gæster om bordet til jul og nytår betød alligevel flere kunder hos Meyers19.1.2021 10:17:18 CET | Pressemeddelelse
10 tons kartofler, 4.000 liter skaldyrsbisque og 30.000 ølandsboller. Med små men talrige bestillinger skabte Corona-restriktionerne travlhed i køkkenerne hos Meyers.
Giv 2020 sablen, og flæk 2021-boblerne med et gakket redskab i nyt online-fællesskab21.12.2020 09:10:51 CET | Pressemeddelelse
Claus Meyer med en sneskovl. Mikkel Bjergsø med et cykelstel. Jonathan Soriano med en øse. Kendte kræfter fra vinens, øllets og madens verden er gået sammen om at skabe ekstra nytårsgøgl via digitale fællesskaber i et år, hvor antallet af festdeltagere skal formindskes.
Meyers Bageri åbner pop-up i Det Kongelige Teater1.12.2020 12:25:26 CET | Pressemeddelelse
Holdet omkring Meyers Bageri er klar med en pop-up i den historiske foyer og tidligere Café August B i Det Kongelige Teater på Kongens Nytorv. Den ny café og kaffebar byder på morgenmad og frokost med afsæt i de gode sager fra ovnene 300 meter nede ad vejen i bageriet på Store Kongensgade. Desuden lanceres i løbet af december og januar et helt nyt sortiment af kager, udviklet af den unge konditor Freja Krarup Johansen, der kommer fra en stilling som chefkonditor hos vinderen af Bocuse d’Or 2019 Kenneth Hansen på Svinkløv Hotel. Dørene slås op tirsdag 1. december kl. 08.
Salget mere end fordoblet: Mad til mortensaften hitter på nettet10.11.2020 11:10:37 CET | Pressemeddelelse
Aflyste fester og strikse forsamlingsforbud gør, at danskerne samles om de traditionsrige måltider på nye måder. Hos Meyers hæver man forventningerne til salget af jule- og nytårsmenuer, efter salget af mortensaftenmenuer er steget med 169% i forhold til 2019.
Klar med skræddersyede virtuelle julefrokoster: Folkene bag Musik i Lejet nytænker med Meyers26.10.2020 08:45:13 CET | Pressemeddelelse
Med anbefalingen om aflysning af sociale arrangementer og et forsamlingsforbud på 10 personer, er danske virksomheder tvunget til at tænke ud af boksen, hvis de stadig ønsker at samle medarbejderne til julefrokost. Meyers og kulturbureauet Good Boys Agency har en fælles løsning.
I dag åbner Meyers traktørstedet Fasangården i Frederiksberg Have1.10.2020 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. oktober 2020 slår køkkenchef Anika Madsen dørene op til den historiske bygning Fasangården. Den tidligere kongelige embedsbolig skal nu være traktørsted for gæster i Frederiksberg Have.