VIVE

Udsatte unge har størst risiko for at blive voldsofre

Del

16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag social og økonomisk baggrund, har markant højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end andre kvinder. Mænd med samme baggrund og alder har større risiko for at blive udsat for grov vold end andre mænd. Det er to af konklusionerne fra en ny VIVE-rapport, der for første gang kortlægger både risikoen for vold og de langvarige konsekvenser for offer og familie.

Risikoen for at blive offer for voldsforbrydelser afhænger af køn og alder samt social og økonomisk baggrund. For eksempel har 16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag socialøkonomisk baggrund, markant højere risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser og overgreb end jævnaldrende kvinder. Mænd i samme aldersgruppe og med samme baggrund har højere risiko for at blive udsat for simple og grove voldsforbrydelser end jævnaldrende mænd fra mere ressourcestærke familier.

Det viser en ny VIVE-rapport, der har kortlagt voldsofre i Danmark i perioden 2001-2016. Rapporten er finansieret af Offerfonden og har som den første af sin art både fokus på risikoen for at blive offer for vold samt konsekvenserne af vold.

”En ung kvinde mellem 16 og 19 år har 15 gange højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end en kvinde mellem 40 og 49 år,” siger seniorforsker Stefan Bastholm Andrade, der står bag rapporten, og uddyber: ”Særligt unge kvinder fra hjem med få sociale og økonomiske ressourcer er i risikogruppen. De har 50 procent større risiko for at blive udsat for seksuelle krænkelser og over to gange så høj risiko for seksuelle overgreb end jævnaldrende kvinder fra de mest ressourcestærke hjem.”

Vold avler psykisk sygdom, misbrug og arbejdsløshed
Det har ofte langvarige konsekvenser at være udsat for vold. Undersøgelsen viser, at vold skaber et øget behov for hjælp til en lang række problematikker såsom psykisk sygdom, misbrug og lav tilknytning til arbejdsmarkedet. Det gælder både for offeret og for offerets familie.

”Især seksuelle forbrydelser har en lang række negative konsekvenser. Helt op til 10 år efter forbrydelsen har offeret øget risiko for psykiske problemer, misbrugsproblemer og arbejdsløshed. Det har også forhøjet risiko for at blive offer for en ny forbrydelse. Desuden har offerets forældre større risiko for psykisk sygdom, i årene efter deres barn har været udsat for en seksuel forbrydelse,” fortæller Stefan Bastholm Andrade.

Forskel på, hvem der anmelder hvilke typer vold
Ikke alle voldsforbrydelser bliver anmeldt til politiet, og der vil derfor altid være et mørketal. Undersøgelsen viser, at dette mørketal varierer både med offerets køn og socialøkonomiske baggrund samt med typen af vold, siger Stefan Bastholm Andrade:

”Underrapportering af vold finder både sted i bunden og toppen af samfundet. Mandlige ofre fra bunden af samfundet anmelder i mindre grad voldlige overfald og trusler end mænd, der socialt og økonomisk er mere ressourcestærke. Hos kvinder er tendensen en anden: Kvinder med få socioøkonomiske ressourcer har en større tendens til at anmelde seksuelle overgreb end deres medsøstre med flere sociale og økonomiske ressourcer.”

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

En simpel indsats kan reducere studerendes forbrug af alkohol30.8.2020 07:15:00 CESTPressemeddelelse

En simpel digital indsats målrettet universitetsstuderende har betydet, at de unge drikker alkohol 17 procent færre gange om måneden. Reduktionen er især sket blandt studerende på første år og blandt mænd. Indsatsen har også ført til en markant reduktion i andelen af unge, der har svært ved at sige nej til alkohol. Og det er ikke gået ud over de unges følelse af at være en del af fællesskabet.

Erhvervsuddannelsesreform har ændret strukturen på grundforløbet, men ikke meget på undervisning og uddannelsesmiljø11.8.2020 10:00:00 CESTPressemeddelelse

Reformen af erhvervsuddannelserne er lykkedes med at etablere et nyt todelt grundforløb a 20 ugers varighed hver: Det ene, GF1, er forbeholdt elever, der kommer direkte fra 9. og 10. klasse. Der er kommet holdfællesskaber, nye optagelsesprocedurer, adgangskrav og nye adgangsveje for voksne over 25. Men med ambitionerne om bedre undervisning, mere pædagogisk ledelse og et attraktivt uddannelsesmiljø er skolerne endnu et stykke fra målet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum