Uddannelses- og forskningsministeren deltager i EU-rådsmøde for at drøfte internationalt forskningssamarbejde
På mødet i konkurrenceevnerådet (forskning og rum) er der lagt op til to drøftelser. Ministrene skal bl.a. drøfte, hvordan EU-medlemslandene opretholder et stærkt internationalt forskningssamarbejde, mens de samtidig beskytter forskningen og forskerne mod indblanding fra fremmede magter og uønsket overførsel af viden.
De europæiske ministre skal også vedtage rådskonklusioner om en fair og bæredygtig brug af rummet. Rådskonklusionerne handler om de udfordringer, den øgede trafik i rummet kan udgøre fremadrettet. Allerede i dag er nogle satellitbaner ved at være overbelastede, og øgede mængder af rumskrot udgør en risiko for rumfarten.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
Jeg ser frem til at drøfte, hvordan vi håndterer uønsket vidensoverførsel i forbindelse med internationalt forskningssamarbejde. Forskning styrkes helt grundlæggende, når den er international, men den geopolitiske situation rejser nye spørgsmål om både etik, sikkerhed og national interesse i samarbejdet. Det er et punkt, hvor vi kan få rigtig meget ud af at udveksle erfaringer i Europa. Og så ser jeg særligt frem til at møde mine europæiske kollegaer. Et godt europæisk netværk er vigtigt – ikke mindst i lyset af Danmarks kommende EU-formandskab i 2025, hvor vi forventer at skulle lede forhandlinger om et nyt rammeprogram for forskning og et nyt rammeprogram for rum.
Dagsordenpunkter på Uddannelses- og Forskningsministeriets område:
- Vedtagelse af rådskonklusioner om gennemsigtighed, troværdighed og høj kvalitet i akademiske udgivelser
- Politisk drøftelse af ansvarlig internationalisering
- Vedtagelse af rådskonklusioner om ”Retfærdig og bæredygtig brug af rummet”
- Politisk drøftelse af EU’s rumpolitik i den aktuelle geopolitiske situation
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Information om Uddannelses- og Forskningsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren er rejst til Bruxelles for at drøfte Europas konkurrenceevne29.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til Bruxelles, hvor hun blandt andet skal drøfte Mario Draghis rapport om Europas konkurrenceevne, der giver anbefalinger til, hvad Europa skal gøre for at undgå at sakke bagud i forhold til Kina og USA.
Regeringen skruer markant op for investeringer i rummet med ny 10-årig rumstrategi18.11.2024 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer ny strategi for rumforskning og -innovation14.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Millionbevilling: Ph.d.-projekter skal give ny viden om lærerstuderendes overgang til praksis og børns trivsel12.11.2024 10:15:33 CET | Pressemeddelelse
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Ekspertgruppe præsenterer redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser7.11.2024 14:48:49 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsatser, det giver bedst mening at satse på.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum