Ekspertgruppe præsenterer redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsatser, det giver bedst mening at satse på.
I de kommende år vil der bruges mange milliarder kroner på at gennemføre grøn omstilling af det danske samfund. Regeringen har for nylig præsenteret udspillet Fart på fremtidens grønne løsninger, hvor den lægger op til at øremærke mindst 15 milliarder kroner til grøn forskning og innovation frem mod 2030.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling, der netop har afsluttet sit arbejde, kommer nu med deres bud på, hvordan vi kan blive klogere på forskningens effekt på den grønne omstilling, og hvordan vi får mest muligt ud af de grønne forsknings- og innovationsinvesteringer.
Ekspertgruppens bud består af et vurderingsredskab, der kan bidrage til et systematisk vurderings- og beslutningsgrundlag, når der skal udvælges langsigtede initiativer for at gennemføre den grønne omstilling.
Med vurderingsredskabet bliver en grøn forskningsindsats vurderet i tre trin: Hvor store drivhusgasudledninger kan indsatsen potentielt bidrage til at reducere? Er betingelserne tilstede for at forskningsindsatsen kan opnå sit potentiale? Og hvilke samfundsmæssige og miljømæssige konsekvenser har indsatsen?
Det skal give de bedste muligheder for, at forsknings- og innovationsinvesteringerne prioriteres til de områder, hvor der er størst potentiale og størst chance for succes. På denne måde giver redskabet et grundlag for en fordeling af midlerne, der øger sandsynligheden for, at forskningen kan indfri forventningerne om at bidrage til klimaindsatsen og realiseringen af klimamålsætningerne.
Læs Redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi står over for nogle afgørende år i den grønne omstilling. Vi kommer ikke i mål uden forskning og innovation, og derfor har vi lagt op til massive investeringer på området de kommende år. Regeringen er optaget af, at vi får konkrete løsninger, som giver en reel effekt på drivhusgasudledningen. Jeg ser gode muligheder i at anvende ekspertgruppens arbejde som input i forbindelse med prioriteringen af større satsninger i fremtiden. Det er vigtigt, at vi får mest mulig grøn omstilling for pengene.
Fakta
- Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling blev nedsat i juni 2022 og fik til opgave at belyse forskningens bidrag til reduktion af drivhusgasudledninger.
- Ekspertgruppens sekretariat har været forankret i Uddannelses- og Forskningsministeriet
- Arbejdet blev afsluttet i november 2024 med en endelig rapport, som bl.a. indeholder et vurderingsredskab, der skal understøtte en systematisk vurdering af forsknings- og innovationsindsatser fremadrettet.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Japan for at styrke samarbejdet om kritiske teknologier8.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Japan for at styrke det dansk-japanske samarbejde om forskning og teknologi. Ministeren skal blandt andet underskrive en erklæring, der styrker samarbejdet om kvanteteknologi.
Uddannelses- og forskningsministeren rejser til Kina for at tilpasse samarbejde om uddannelse, forskning og innovation4.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund rejser til Kina, hvor hun skal mødes med flere kinesiske ministerkollegaer og tilpasse dansk-kinesiske samarbejdsaftaler. Møderne skal også bruges til at drøfte muligheder og udfordringer i det bilaterale samarbejde.
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter er enige om nye fælles principper for anti-chikanepolitik18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Danmark tilslutter sig kampen mod skrot i rummet17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum