Ekspertgruppe præsenterer redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling præsenterer et nyt værktøj, som kan hjælpe med at vurdere, hvilke grønne forsknings- og innovationsindsatser, det giver bedst mening at satse på.
I de kommende år vil der bruges mange milliarder kroner på at gennemføre grøn omstilling af det danske samfund. Regeringen har for nylig præsenteret udspillet Fart på fremtidens grønne løsninger, hvor den lægger op til at øremærke mindst 15 milliarder kroner til grøn forskning og innovation frem mod 2030.
Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling, der netop har afsluttet sit arbejde, kommer nu med deres bud på, hvordan vi kan blive klogere på forskningens effekt på den grønne omstilling, og hvordan vi får mest muligt ud af de grønne forsknings- og innovationsinvesteringer.
Ekspertgruppens bud består af et vurderingsredskab, der kan bidrage til et systematisk vurderings- og beslutningsgrundlag, når der skal udvælges langsigtede initiativer for at gennemføre den grønne omstilling.
Med vurderingsredskabet bliver en grøn forskningsindsats vurderet i tre trin: Hvor store drivhusgasudledninger kan indsatsen potentielt bidrage til at reducere? Er betingelserne tilstede for at forskningsindsatsen kan opnå sit potentiale? Og hvilke samfundsmæssige og miljømæssige konsekvenser har indsatsen?
Det skal give de bedste muligheder for, at forsknings- og innovationsinvesteringerne prioriteres til de områder, hvor der er størst potentiale og størst chance for succes. På denne måde giver redskabet et grundlag for en fordeling af midlerne, der øger sandsynligheden for, at forskningen kan indfri forventningerne om at bidrage til klimaindsatsen og realiseringen af klimamålsætningerne.
Læs Redskab til vurdering af grønne forsknings- og innovationsindsatser
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Vi står over for nogle afgørende år i den grønne omstilling. Vi kommer ikke i mål uden forskning og innovation, og derfor har vi lagt op til massive investeringer på området de kommende år. Regeringen er optaget af, at vi får konkrete løsninger, som giver en reel effekt på drivhusgasudledningen. Jeg ser gode muligheder i at anvende ekspertgruppens arbejde som input i forbindelse med prioriteringen af større satsninger i fremtiden. Det er vigtigt, at vi får mest mulig grøn omstilling for pengene.
Fakta
- Ekspertgruppen om forskningens betydning for den grønne omstilling blev nedsat i juni 2022 og fik til opgave at belyse forskningens bidrag til reduktion af drivhusgasudledninger.
- Ekspertgruppens sekretariat har været forankret i Uddannelses- og Forskningsministeriet
- Arbejdet blev afsluttet i november 2024 med en endelig rapport, som bl.a. indeholder et vurderingsredskab, der skal understøtte en systematisk vurdering af forsknings- og innovationsindsatser fremadrettet.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Regeringen skruer markant op for investeringer i rummet med ny 10-årig rumstrategi18.11.2024 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer ny strategi for rumforskning og -innovation14.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
Millionbevilling: Ph.d.-projekter skal give ny viden om lærerstuderendes overgang til praksis og børns trivsel12.11.2024 10:15:33 CET | Pressemeddelelse
Ph.d.-rådet for Uddannelsesforskning uddeler i år mere end 30 millioner kroner til 12 praksisnære ph.d.-projekter. Emnerne spænder bredt, og de ph.d.-studerende skal blandt andet undersøge overgangen fra studiet til uddannet lærer og se på pædagogens arbejde med børnenes trivsel.
Presseinvitation: Aftaler om fordeling af forskningsreserven 20251.11.2024 06:00:36 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med forhandlingerne om en forskningsreserve, vil pressen have mulighed for at være til stede ved et doorstep på Christiansborg.
Regeringen afsætter 15 milliarder kroner til grøn forskning og innovation for at sikre, at Danmark når klimamålene11.10.2024 07:59:56 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt udspil lægger regeringen op til at afsætte mindst 15 mia. kr. til grøn forskning og innovation frem mod 2030. Derudover vil regeringen blandt andet gøre det lettere at få nye grønne teknologier og løsninger fra laboratoriet og ud i samfundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum