To ud af tre tjekker ind på usikre hotspots i udlandet

København, 27. juli 2016
De findes på hoteller, på campingpladser, på cafeer, i busser, på togstationer og på offentlige steder. De trådløse wifi-netværk er i dag allestedsnærværende på stort set alle rejsedestinationer, og danskerne flokkes om dem ifølge en ny undersøgelse fra Deloitte. Her siger hele 65 pct. af databrugerne, at de vil købe adgang til udenlandske netværk eller finde gratis hotspots i løbet af ferien. Men få tjekker deres sikkerhedsindstillinger forinden.
- Trådløse wifi-netværk er efterhånden blevet en helt naturlig del af vores sommerferie, hvor vi jo typisk har smartphonen med overalt. Det er naturligvis dejligt, at man nemt og hurtigt kan komme på internettet, men det kræver altså, at man er ekstra omhyggelig med sikkerheden, siger cyberspecialist i Deloitte Kim Schlyter.
Logger man på et offentligt tilgængeligt wifi-netværk uden den nødvendige sikkerhed, er det ekstremt let for hackere at tilgå ens personlige data ifølge Kim Schlyter:
- Faren ved wifi-netværk er, at en cyberkriminel potentielt kan overtage et hotspot. Sker det, risikerer man som bruger at blive flyttet til en hjemmeside, hvor man pludselig skal registrere data fra eksempelvis sit kreditkort. Der er også risiko for, at ens telefon eller computer får virus eller malware, eller at nogen er med på en ’lytter’, hvis man fx logger på sin netbank.
Det er derfor vigtigt at tage sine forholdsregler, inden man logger på et offentligt tilgængeligt netværk. Det gælder uanset, om man har betalt for adgangen eller har fundet det gratis på feriedestinationen.
- Inden man logger på, skal man huske at gå ind og sætte sine sikkerhedsindstillinger til højeste niveau. Man skal også huske at slå den automatiske login-funktion fra, så man selv bestemmer hvilke netværk, man tilgår. På den måde undgår man, at andre mennesker skaffer sig adgang til ens personlige data som for eksempel bankoplysninger, koder eller private emails, siger Kim Schlyter.
Det er dog ikke alle danske turister, der bruger de offentlige netværk. I undersøgelsen siger 36 pct., at de enten vil få data gennem deres normale teleselskab, købe et taletidskort eller medbringe en særlig router. En god og sikker løsning, mener Kim Schlyter:
- Det er klart mest sikkert at hente data direkte gennem teleselskabet, alternativt med et udenlandsk taletidskort eller en medbragt MiFi-router. Her slipper man helt for at bevæge sig ud på de offentlige netværk, som er forbundet med stor usikkerhed. Det er en dyrere, men også langt sikrere løsning.
64 pct. af danskerne siger i undersøgelsen, at de sjældent eller aldrig tjekker deres sikkerhedsindstillinger.
Fakta:
Sådan får danskerne adgang til data i udlandet?
38 pct. køber adgang til et wifi-netværk, fx på hotellet
27 pct. forsøger at finde gratis hotspots
26 pct. bruger mobildata gennem deres normale teleselskab
6 pct. køber et taletidskort i udlandet
3 pct. køber et særligt simkort, router eller Mi-Fi inden rejsen
Hvor ofte tjekker du dine sikkerhedsindstillinger på din mobil/tablet, inden du logger på et wifi-netværk på et offentligt sted?
Altid: 9 pct.
Som oftest: 23 pct.
Sjældent: 39 pct.
Aldrig: 25 pct.
Ved ikke: 4 pct.
Tallene er baseret på i alt 327 interview med repræsentativt udvalgte danskere, der i sommerferien 2016 vil bruge en dataforbindelse i udlandet. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.
Nøgleord
Kontakter
Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk
Billeder
Information om Deloitte
Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data-, it- og cybersikkerhed.
Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
Deloitte udpeger fremtidens teknologiske tendenser: ”Alt er bundet op på AI"24.2.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Hvilke teknologiske trends skal erhvervslivet og den offentlige sektor kende til for at få en strategisk fordel? Rådgivningsgigant og tech-partner Deloitte udpeger seks centrale tendenser med potentiale til at ændre måden, vi arbejder, interagerer og laver forretning på.
Danskernes skærmtid fortsætter op trods stigende bekymring om overforbrug4.2.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Deloitte præsenterer nye indsigter i danskernes digitale forbrugervaner. Over halvdelen angiver, at de oplever et overforbrug i deres dagligdag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum