Tidlig depressions-debut handler både om gener og baggrund
Det er ingen hemmelighed, at det er mere sandsynligt, at personer, som er genetisk disponeret, får diagnosen depression. Det har tidligere forskning fortalt os. Vi ved også, at depression er en almindelig og meget alvorlig lidelse, som både koster den enkelte og samfundet enorme ressourcer. I Danmark bliver 15,5 procent af kvinder og ni procent af mænd i løbet af deres liv behandlet mod depression på et psykiatrisk sygehus.
Nu viser et resultat fra det danske psykiatriprojekt, iPSYCH, at den genetiske disposition ikke kan stå alene. Risikoen for depression øges også af andre kendte risikofaktorer, som familiehistorie og økonomisk status.
”På mange måder er genetik nøjagtig som alle andre risikofaktorer – en høj genetisk risikoscore betyder ikke nødvendigvis verdens undergang, den øger blot risikoen,” fortæller en af forskerne bag undersøgelsen, Esben Agerbo fra iPSYCH.
Undersøgelsens formål var at vurdere den enkeltes genetiske disponering eller risikoscore for tidlig depression i kombination med forældrenes psykiatriske historie og socioøkonomisk status – den socioøkonomiske status blev blandt andet målt ud fra moderens uddannelsesniveau, hendes ægteskabelige status og faderens beskæftigelse.
Markant hos kvinder
I alt analyserede forskerne data fra 17.098 personer med en depression og 18.582 uden.
”Vi så betydelige sammenhænge mellem den genetiske risikoscore, forældrenes sygdomshistorie og lavere socioøkonomisk status og risiko for depression, især hos kvinderne” siger forskeren.
Undersøgelsen viste eksempelvis, at 24 procent af kvinder på 30 år med høj genetisk risikoscore og en mor eller far med en psykiatrisk sygdom bliver diagnosticeret med depression. Den tilsvarende risiko for kvinder med lav genetisk risiko og uden forældrehistorik er tre procent.
"Resultaterne kan være med til at identificere risikoen for depression bedre. Derfor er det vigtigt, at vi fremadrettet undersøger den genetiske risikoscore, for i kombination med større kendte risikofaktorer kan den bidrage væsentligt," siger Esben Agerbo.
Resultaterne er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Psychiatry.
Bag om resultatet
- En kohorte-undersøgelse
- Finansieret af Lundbeckfonden
- Professor Naomi R.Wray, Institute for Molecular Bioscience, University of Queensland, Brisbane, Queensland, Australien, professor John McGrath, Queensland Brain Institute, University of Queensland, St Lucia, Queensland, Australien. 23andMe Inc. The Psychiatric Genomics Consortium.
- Den videnskabelige artikel kan læses her
Kontakt
Esben Agerbo
Aarhus Universitet, Institut for Økonomi
ea@econ.au.dk
51 77 93 59
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
Lektor modtager bevilling til forskning i hjernens musikalske hukommelse24.6.2025 12:21:06 CEST | Pressemeddelelse
Leonardo Bonetti er lektor på Institut for Klinisk Medicin og Center for Music in the Brain. Han forsker i hjernens evne til at genkende musikalske mønstre og er blandt 36 udvalgte forskere, der modtager en Sapere Aude Forskningslederbevilling fra Danmarks Frie Forskningsfond.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum