Syddansk Universitet

The Lancet: Odense er i verdenseliten som sund og bæredygtig by

Del
I en rapport fra det ansete videnskabelige tidsskrift The Lancet Global Health rangerer Odense som en af verdens sundeste og mest bæredygtige byer i sammenligning med 25 byer i 19 lande verden over.
Odense scorer især højt på transportområdet, hvor byen har mange cykelstier og har investeret i kollektiv transport. Letbanen i Odense er her fotograferet af Jonas Legarth.
Odense scorer især højt på transportområdet, hvor byen har mange cykelstier og har investeret i kollektiv transport. Letbanen i Odense er her fotograferet af Jonas Legarth.

Måden, byer er indrettet på, har stor indflydelse på vores sundhed og på klimaet. Derfor er det vigtigt, at vi planlægger vores byer på den rigtige måde, så de bliver mere bæredygtige og understøtter fysisk aktivitet i befolkningen.

Det har Odense gjort ifølge en stor international undersøgelse, der netop er offentliggjort i The Lancet Global Health’s temanummer om ’Healthy and Sustainable Cities’. Rapporten er et resultat af et internationalt samarbejde mellem mere end 80 forskere i hele verden, under ledelse af professor Billie Giles-Corti fra RMIT University i Melbourne.

I undersøgelsen kigger forskere på en lang række såkaldte ’byindikatorer’ for at sammenligne byernes karakteristika inden for blandt andet transport, befolkningstæthed, placering af faciliteter og adgang til grønne områder.

Odense scorer højt på offentlig transport

Forskere fra Syddansk Universitet (SDU) har indsamlet nøgledata om Odense til undersøgelsen. Professor Jasper Schipperijn fra SDU’s Institut for Idræt og Biomekanik fortæller:

”Odense scorer især højt på transportområdet, hvor Odense har mange fritliggende cykelstier og infrastruktur kun til bløde trafikanter, der gør det nemt og hurtigt at cykle i byen. Desuden kan man fremhæve, at Odense er en grøn by med mange forholdsvis store offentlige grønne områder”.

Langt de fleste mennesker i verden bor i byer, og byerne er motorerne i økonomi og udvikling i samfund verden over. Samtidig er byerne også de steder, hvor der er mange sundhedsproblemer.

Professor Jasper Schipperijn uddyber:

”Byplanlægning betyder virkelig noget for vores sundhed. ’Sundhedseffekten’ af planlægningsbeslutninger burde tages med i de politiske beslutningsgrundlag – og tiltagene i Odense Kommune viser, at det kan betale sig at blive bedre til at planlægge vores byer for fremtiden”, siger han.

Sundhed som mål i byplanlægning

Rapportens konklusioner vækker glæde i Odense Kommune:

”Odense Kommune har arbejdet målrettet og strategisk med at skabe grundlaget for det sunde liv i Odense med offentlig transport, cykelstier og grønne områder til fodgængere og rekreation – også i et bæredygtigt perspektiv. Jeg er glad for, at vi nu får dokumenteret resultaterne i en uvildig rapport og tilmed får international anerkendelse med omtale i The Lancet”, siger rådmand Søren Windell (C).

”Vi har i Odense fremadrettet fokus på at skabe en moderne by, hvilket vil øge graden af bæredygtighed - og så har vi arbejdet målrettet med at koble bybusserne op på den nye letbane, som åbner om få dage for at skabe bedre overgange i den kollektive trafik – sagt med andre ord: Vi kan komme til at bruge rugbrødsmotoren lidt mere, for det gavner alle”, fremhæver Søren Windell.

Hvad siger byindikatortallene om Odense?

  • Odense er den eneste af alle 25 byer, der har en lokal transportpolitik, der inkluderer målbare sundhedsmålsætninger.
  • Odense kommune har målbare målsætninger for aktiv transport (cykling og gang) samt brug af offentlig transport.
  • Vej- og stinetværket i Odense er tættere end i de fleste andre byer, og det er det nemt at komme rundt i byen til fods og på cykel.
  • Odense har tydelige og målbare målsætninger for den maksimale afstand, borgere må have til offentlig transport.
  • I sammenligning med de fleste andre byer er Odense en grøn by med mange forholdsvis store offentlige grønne områder placeret tæt på cirka 75% af befolkningen.
  • I sammenligning med andre byer scorer Odense lavt på adgang til hyppig, regelmæssig offentlig transport. Det vil ændre sig væsentligt, når letbanen kommer i drift om nogle uger.
  • I sammenligning med de fleste andre byer i Europa er befolkningstætheden i Odense meget lav - endda lavere end i nogle af de store byer i Australien og USA.
  • Odense har mange politikker, der kan være med til at fremme sundhed og bæredygtighed, men lige som de fleste andre byer mangler der målbare målsætning for mange politikker. Belfast, Graz og Valencia er byer, som Odense kunne se på for inspiration.

Kilde: Global Observatory of Healthy and Sustainable Cities.

Nøgleord

Kontakter

Jasper Schipperijn, professor
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 20 78 25 40


Søren Windell, rådmand (C)
Odense Kommune, By- og Kulturforvaltningen
Mobil: 30 70 36 93


Bo Kousgaard, kommunikationsansvarlig
Institut for Idræt og Biomekanik
Syddansk Universitet
Mobil: 23 23 86 24
bkousgaard@health.sdu.dk

Billeder

Odense scorer især højt på transportområdet, hvor byen har mange cykelstier og har investeret i kollektiv transport. Letbanen i Odense er her fotograferet af Jonas Legarth.
Odense scorer især højt på transportområdet, hvor byen har mange cykelstier og har investeret i kollektiv transport. Letbanen i Odense er her fotograferet af Jonas Legarth.
Download
Download
Download
Download

Links

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

ACTIVE LIVING

Active Living er en forskningsenhed under Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet.

Enhedens formål er at skabe forskningsbaseret viden om, hvordan der skabes bedre rammer for fysisk aktivitet med særlig fokus på leg, bevægelse, friluftsliv, aktiv transport og fysiske rekreative aktiviteter.

Forskningen tager afsæt i den fysiske, organisatoriske og sociale konteksts betydning for fysisk aktivitet og sundhed. Formålet er at bidrage med anvendelses- og praksisorienteret viden, der kan omsættes til bedre indretning og organiseringen af de rammer, der har indflydelse på fysisk aktivitet og sundhedsadfærd.

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye