Svært overvægtige mænd kan fordoble antallet af sædceller

Verden over døjer mænd med forringet sædkvalitet, og man taler om en decideret fertilitetskrise.
Nu kan der imidlertid være godt nyt til nogle af de mænd, der oplever problemer.
I et nyt klinisk studie viser forskere fra Københavns Universitet og Hvidovre Hospital, at mænd med svær overvægt kan fordoble antallet af sædceller, hvis de taber sig – og vedligeholder deres vægttab.
”Det overraskede os, hvor stor en forbedring der kan spores i sædkvaliteten, når der sker et vægttab. Og når 18 procent af danskerne har svær overvægtigt, kan denne nye viden faktisk gøre en forskel,” fortæller professor Signe Torekov, der har stået i spidsen for studiet sammen med professor Romain Barres fra Novo Nordisk Foundation Center for Basic Metabolic Research på Københavns Universitet.
De nye fund kan således være godt nyt for fertiliteten, da der tidligere er vist en sammenhæng mellem flere sædceller og hurtigere opnåelse af graviditet.
Studiet er udgivet i det anerkendte tidsskrift Human Reproduction, der er et af de højest rangererende inden for emnet fertilitet. I alt deltog 56 mænd i alderen 18-65 år, der med svær overvægt havde en BMI mellem 32 og 43.
Vedvarende vægttab nødvendigt
Signe Torekov forklarer, at man længe har formodet, at svær overvægt er forbundet med forringet sædkvalitet. Fra tidligere studier har man også set en antydning af sammenhæng mellem vægttab og øget sædkvalitet, men disse studier har været med så få deltagere eller mindre vægttab, at det har været svært at drage konklusioner fra dem, forklarer hun.
”Men det tør vi godt nu. Det her er det første længevarende randomiserede studie, hvor vi ser at sædkvalitet hos mænd med svær overvægtigt kan forbedres med et vedvarende vægttab,” siger Signe Torekov Sørensen, der arbejder på Biomedicinsk Institut.
”Mændene tabte i gennemsnit 16,5 kg, og det øgede koncentrationen af sædceller med 50 procent og antallet af sædceller med 40 procent efter otte uger. Gennem de i alt 52 uger, forsøget varede efter vægttabet, lykkedes det mændene ikke bare at fastholde den forbedrede sædkvalitet, men faktisk fordoble antallet af sædceller. Men kun hos dem, der vedligeholdt vægttabet. Disse mænd havde nu dobbelt så mange sædceller efter det vedligeholdte vægttab i forhold til før deres vægtab. De mænd, som tog på i vægt igen, mistede forbedringerne i sædkvaliteten,” siger hun.
Del af et større studie
Studiet er et understudie til en større publikation om vægttab, som udkom i New England Journal of Medicin i maj 2021. I det større studie deltog i alt 215 danskere med svær overvægt. Det var blandt disse deltagere, at 56 af mændene også afgav sædprøver, der kunne afsløre, om sædkvalitet og vægttab kunne hænge sammen.
I forsøget fulgte alle deltagere først et otteugers forløb med en lav-kalorie diæt. Det resulterede i, at de tabte sig. Derefter blev deltagerne ved lodtrækning inddelt i fire grupper.
To af grupperne fik placebomedicin, mens de to andre grupper fik fedmemedicin. Blandt de to placebogrupper skulle én gruppe følge et motionsprogram, hvor de hver uge, skulle dyrke minimum 150 minutters moderat fysisk træning eller 75 minutters hård træning – eller en kombination.
Den anden gruppe skulle ikke ændre deres vanlige niveau af fysisk aktivitet. De to grupper, der fik fedmemedicin, blev opdelt på samme måde, i en gruppe med og en gruppe uden motionsprogram.
Efter et år viste det sig, at de grupper, der kun dyrkede motion og ikke fik medicin, samt den gruppe, der kun fik fedmemedicin og ikke dyrkede motion, kunne vedligeholde vægttabet på 13 kg samt bibeholde sundhedsforbedringerne. Gruppen der fik både fedmemedicin og dyrkede motion tabte sig yderligere. Placebogruppen – dem, der troede, de fik medicin, men som ikke dyrkede motion – havde taget halvdelen af vægttabet på igen med forværring af mange af risikofaktorerne for eksempelvis udvikling af type 2 diabetes og hjertekarsygdom.
Læs hele studiet ’Sperm count is increased by diet-induced weight loss and maintained by exercise or GLP-1 analogue treatment: a randomised controlled trial’ her.
Nøgleord
Kontakter
Professor Signe Torekov
torekov@sund.ku.dk
+45 22 98 38 27
Søren Vestergaard ThiesenPressemedarbejder
Tlf:28 75 29 34s.thiesen@sund.ku.dkBilleder

Links
Information om Københavns Universitet
Københavns Universitet blev grundlagt i 1479 og har i dag cirka 37.000 studerende og 10.000 ansatte – heraf flere end 5.000 forskere – og en omsætning på 9,4 milliarder kroner. 10 nobelpriser er blevet tildelt forskere med tilknytning til universitetet.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Universitet
Fra Stevns til Månen: Dansk-ledet rummission skal kortlægge Månens overflade17.12.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Københavns Universitet skal stå i spidsen for den første danske månemission. Missionen skal kortlægge Månens overflade i hidtil uset detaljegrad, som skal gøre det sikkert at lande og etablere baser på Månen i fremtiden.
Your Christmas decorations may be hiding a tiny bit of badger and toad16.12.2025 09:27:05 CET | Press release
Researchers at the University of Copenhagen have discovered that moss acts as a natural trap for environmental DNA. This discovery opens the door to using moss as a simple, gentle and inexpensive method of monitoring biodiversity – from birds and mammals to fungi, insects and microbes.
Din juledekoration gemmer måske på en lillebitte smule grævling og skrubtudse16.12.2025 09:17:58 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Københavns Universitet har opdaget, at mos fungerer som en DNA-fælde i naturen. Og den opdagelse åbner for mos som en enkel, billig og skånsom metode til at holde øje med biodiversiteten – fra fugle og pattedyr til svampe, insekter og mikrober.
Forskere genopliver gamle ærtesorter i enorm frøsamling: ”Et uudnyttet guldkammer til fremtiden”15.12.2025 10:29:09 CET | Pressemeddelelse
Med en ny AI-metode har forskere fra Københavns Universitet genopdaget 51 gamle ærtesorter, som ikke længere bruges i landbruget, men som kan vise sig lovende til produktion af plantebaserede fødevarer. Metoden er en genvej til at finde nye ressourcer i de grønne skatkamre, som genbankers enorme frøsamlinger udgør.
Fermentering gør havets grøntsager mere spiselige5.12.2025 06:18:59 CET | Pressemeddelelse
Tang har længe været hyldet som en bæredygtig superingrediens – men dens “fiskede” smag er en barriere for mange vestlige forbrugere. Nu viser et nyt studie fra Københavns Universitet, at fermentering med mælkesyrebakterier kan være nøglen til at få tangen til at glide ned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
