VIVE

Sundhedsudgifter til ældre stiger hurtigere end til resten af befolkningen

Del

Ældre borgere mellem 65 og 90 år efterspørger stadig flere ydelser fra sundhedsvæsenet, og de sidste ti år er stort set hele væksten i sundhedsbudgetterne gået til denne aldersgruppe. Trenden kan udfordre den fremtidige finansiering af sundhedsvæsenet – især fordi antallet af 65-90-årige ventes at stige markant

De seneste ti år er sundhedsudgifterne til aldersgruppen 65-90 år steget hurtigere og mere end for resten af befolkningen. Faktisk er det den ældste del af borgerne, der bruger stort set alle de ekstra ressourcer, som i samme periode er blevet tilført sundhedsvæsenet.

Det viser en ny rapport med titlen ”Fremtidens sundhedsudgifter”, som VIVE har lavet for Danske Regioner. Rapporten har undersøgt, hvordan det voksende antal ældre og den stigende gennemsnitlige levealder vil påvirke behovet for ressourcer i sundhedsvæsenet.

Sundhedsudgifter til ældre accelererer
En af rapportens vigtigste konklusioner er, at de gennemsnitlige sundhedsudgifter pr. alderstrin for aldersgrupperne fra 65-90 år ser ud til at accelerere, mens de for yngre aldersgrupper ligger nogenlunde konstant.

”Hvis vi tegner en kurve over sundhedsudgifterne delt ud på borgernes alderstrin, så stiger kurven for de ældre alderstrin stejlere i dag, end den gjorde for ti år siden. Det fænomen kalder vi for steeping, og i lighed med undersøgelser fra udlandet har vi nu også fundet tegn på steeping i Danmark,” siger professor i sundhedsøkonomi hos VIVE, Jakob Kjellberg.

De ældre bliver både dyrere og flere
I de kommende år vil antallet af ældre borgere vokse markant, og derfor bliver det ekstra vigtigt at være opmærksom på steeping-effekten, når fremtidens sundhedsvæsen skal finansieres. De økonomiske modeller, som i dag bruges til at regne på udgiftsbehovet i sundhedsvæsenet, tager kun i et lille omfang hensyn til steeping.

”De nuværende modeller risikerer at undervurdere de kommende års vækstbehov i sundhedsomkostningerne, og det er rapportens klare anbefaling, at for eksempel De økonomiske råd og den økonomiske modelgruppe DREAM begynder at indregne en selvstændig steeping-effekt i deres fremskrivninger af sundhedsudgifterne i Danmark,” siger Jakob Kjellberg.

Læs mere og download rapporten på VIVEs hjemmeside

Nøgleord

Kontakter

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi, VIVE
Tlf: 42801915
e-mail: jakj@vive.dk

Information om VIVE

VIVE
VIVE
Herluf Trolles Gade 11
1052 København K

+45 44 45 55 00https://vive.dk/

VIVE leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og den offentlige sektor. Vi beskæftiger os med socialområdet, sundhed, styring, uddannelse, børn og unge, beskæftigelse, integration, ældrepleje, økonomi og offentlig ledelse. VIVE er en uafhængig statslig institution under Social- og Indenrigsministeriet.

Følg pressemeddelelser fra VIVE

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIVE

Udsatte unge har størst risiko for at blive voldsofre28.5.2020 09:00:00 CESTPressemeddelelse

16-19-årige kvinder, der kommer fra en svag social og økonomisk baggrund, har markant højere risiko for at blive udsat for seksuel vold end andre kvinder. Mænd med samme baggrund og alder har større risiko for at blive udsat for grov vold end andre mænd. Det er to af konklusionerne fra en ny VIVE-rapport, der for første gang kortlægger både risikoen for vold og de langvarige konsekvenser for offer og familie.

De mest udsatte unge føler sig mindst inddraget, når kommunen behandler deres sag27.5.2020 06:00:00 CESTPressemeddelelse

Lytter din sagsbehandler til dine holdninger, er du med til at bestemme, hvad der skal ske i din sag, og kender du dine rettigheder? Det er nogle af de spørgsmål, VIVE har stillet til ca. 2.300 udsatte unge, der har en sag i kommunen. Undersøgelsen viser bl.a., at unge med dårlig mental trivsel eller psykiatriske diagnoser føler sig mindre inddraget i sagsbehandlingen end de øvrige deltagere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum