Søndag går Brasilien til valg: Skov- og naturområder større end hele Danmark er fældet under præsident Bolsonaro

Et område på størrelse med hele Belgien. 4,3 millioner fodboldbaner. Eller 8,5 gange Mallorcas størrelse.
Der er mange måder at sige det på, men konklusionen er den samme: 31.289 kvadratkilometer er blevet ryddet for skov i Amazonas, siden præsident Jair Bolsonaro trådte til som præsident i januar 2019.
Dertil kommer enorme naturområder på Cerradoen – en såkaldt skovsavanne, som ryddes af samme årsager som Amazonas: for at give plads til landbrug og kvæghold. I Cerradoen er 22.700 kvadratkilometer ryddet i Bolsonaros præsidenttid.
Alt i alt svarer det til 53.700 kvadratkilometer ryddet skov og natur. Til sammenligning er Danmarks areal omkring 43.000 kvadratkilometer.
”Præsident Bolsonaro har ført en politik, som har været fuldkommen katastrofal for Brasiliens natur. Skovrydning og skovbrande har sat rekord på rekord i hans regeringsperiode, han har ikke overholdt internationale aftaler om at bevare regnskoven, og han har svækket miljømyndighederne, så det er blevet vanskeligere at holde øje med, hvad der foregår. Vi er alvorligt bekymrede over den her udvikling,” siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden Bo Øksnebjerg.
Amazonas og den brasilianske natur er nemlig helt unikke økosystemer, som er hjemsted for titusindvis af arter. Det er anslået, at mere end ti procent af verdens samlede biodiversitet hører til alene i Amazonas, mens yderligere fem procent af verdens dyre- og plantearter kun findes på Cerradoen. Fantastiske arter som jaguaren, piratfisk og den lyserøde floddelfin hører blandt andet hjemme i Brasiliens regnskove. Samtidig er Amazonas og Brasiliens andre økosystemer enestående CO2-lagre. Skovrydningen truer derfor også den globale indsats for at mindske effekten af klimaforandringerne.
Skovrydning trækker tråde til Danmark
Når den brasilianske befolkning søndag 2. oktober går til stemmeurnerne i den første runde af landets præsidentvalg, som afgøres endeligt 30. oktober, kan de foruden Jair Bolsonaro stemme på blandt andre Luiz Inácio Lula da Silva, der tidligere har været præsident i Brasilien.
Han går blandt andet til valg på at bremse afskovningen og øge samarbejdet med det internationale samfund – nøjagtig som han gjorde det, da han havde regeringsmagten fra 2003-2011, hvor Brasilien øgede beskyttelsen af Amazonas. Det er positive meldinger, siger Bo Øksnebjerg.
”Skovrydningen i Brasilien finder sted, fordi der er stigende efterspørgsel efter de produkter, som er relateret til afskovning – eksempelvis soja, tømmer og kvæg. Derfor er den brasilianske natur- og miljøpolitik et anlæggende for hele verden og trækker også markante tråde til Danmark. Skal vi for alvor ændre på det, kræver det samarbejde mellem Brasilien og de lande, der bidrager til rydningen af regnskovene, fordi vi importerer produkter derfra,” forklarer Bo Øksnebjerg.
Danmark ligger i top tre over lande i EU, der målt per indbygger sætter det største negative fodaftryk, når det gælder rydningen af verdens regnskove. Det skyldes særligt, at dansk landbrug og danske virksomheder er storforbrugere af soja, der i vid udstrækning kommer fra Brasilien.
Fakta om afskovning i Brasilien:
- I august 2022 blev der fældet 1.661 kvadratkilometer skov i Amazonas. Det er en stigning på 80 procent i forhold til året før.
- Afskovning i Cerradoen er i 2022 steget med 28 procent i forhold til sidste år.
- Mere end halvdelen af Cerradoen er i dag ryddet, hovedsageligt for at give plads til soja- og oksekødsproduktion.
- Omkring 12 procent af den samlede CO2-udledning i verden kommer fra afskovning.
Nøgleord
Kontakter
Kiki LynggaardPresserådgiver
Tlf:+45 41 11 89 96kiki.lynggaard@wwf.dkBilleder

Information om WWF Verdensnaturfonden
Følg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
Nu vågner pindsvinet fra sin vinterdvale4.4.2025 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Pusler det lidt ekstra i haven de kommende uger, kan det skyldes, at én af de mest folkekære vilde dyr i Danmark forlader sit vinterhi. Pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen og WWF Verdensnaturfonden undersøger, hvordan klimaforandringer formodentlig udgør en stadigt stigende trussel mod pindsvin og får dem til at forlade dvalen tidligere, end de bør.
Ny rapport: Minedrift i dybhavet kan få store konsekvenser for naturen26.3.2025 08:09:17 CET | Pressemeddelelse
Minedrift efter mineraler i det dybe hav vil være i strid med en lang række internationale naturforpligtelser og verdensmål, viser en ny WWF-rapport. Rapporten udkommer, mens den internationale havbundsmyndighed (ISA) i slutningen af marts skal beslutte, om minedrift i dybhavet skal tillades. WWF opfordrer til, at ISA følger det globale moratorium mod dybhavsminedrift, som blandt andre Rigsfællesskabet har tilsluttet sig.
Brug én time på naturen lørdag den 22. marts20.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med seks forskellige naturaktiviteter kan danskerne på bare én time gøre en lille forskel for naturen. Sådan lyder opfordringen fra WWF Verdensnaturfonden, der lørdag den 22. marts markerer den årlige mærkedag Earth Hour over hele verden.
Den 19. marts rammer Danmark sin Overshoot Day17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis alle forbrugte som os danskere, ville jordens ressourcer for i år være opbrugt den 19. marts. Danmark rykker samtidig en plads op på listen over lande med det højeste fodaftryk og indtager nu en 12. plads. Det haster med at få lavet og vedtaget en dansk natur- og biodiversitetslov, der kan sænke vores fodaftryk på verdens natur, lyder det fra WWF Verdensnaturfonden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum