Energinet

Søkabel til England fremmer grøn omstilling

Del

Det undersøiske elkabel til Storbritannien, Viking Link, er en del af løsningen på en effektiv grøn omstilling.

Viking Link, det kommende undersøiske elkabel mellem Danmark og England, vil gøre det mere attraktivt at investere i vedvarende energi i Danmark. Kabelføringen er dermed en del af løsningen på en mere effektiv grøn omstilling. Det gælder uanset, at kablet på kort sigt ikke ventes at dæmpe udledningen af CO2, som der har været stort fokus på i flere medier.

Forklaringen er, at sammenkoblingen af landene fører til, at vi i Danmark vil kunne udnytte vores vindenergi bedre, end vi gør i dag. Konkret forventer Energinet, at vi med Viking Link årligt kan afsætte 76.000.000 kWh grøn strøm til udlandet, som ellers vil gå til spilde, fordi vi ikke kan forbruge det i Danmark. Det svarer til knap 20.000 husstandes årlige elforbrug.

Vindmøller uden stop
Selv med væsentlig øget brug af el i bl.a. fjernvarmesektoren vil vi ikke kunne bruge al den vedvarende energi, der produceres i Danmark, når det virkeligt blæser. Og de eksisterende udlandsforbindelser er ikke nok til at undgå stop for vindmøllernes produktion. Det vil Viking Link ændre.

- Med Viking Link kommer der bedre muligheder for at afsætte vores strøm, og det giver bedre vilkår for investeringer i mere vedvarende energi. Så det åbner for endnu mere produktion af vedvarende energi i Danmark, siger Søren Dupont Kristensen, der er direktør for Elsystemansvar i Energinet.

Oveni er det en god forretning at sælge dansk vedvarende energi til udlandet frem for at lade den gå til spilde.

Sammenkoblede elnet er fremtiden
Mere generelt i et internationalt perspektiv vil også landene omkring os få bedre forudsætninger for at udbygge deres vedvarende energi i takt med, at de europæiske elnet bliver bedre og bedre sammenkoblede.

Danmarks elnet er i forvejen koblet sammen med Norge, Sverige, Holland og Tyskland. Viking Link forbinder os med Storbritannien og vil indirekte også forstærke sammenhængen med Tyskland. Linjen er på EU’s liste over vigtige infrastrukturprojekter, der bidrager til sammenkobling af de europæiske elnet.

Kulbaseret el bliver i Tyskland
Mediedækningen rummer i øvrigt en fejlslutning, der går igen flere steder – nemlig at Viking Link hovedsageligt vil komme til at flytte tysk kulbaseret el til Storbritannien. Det er ikke vores vurdering. Trafikken vil nærmere være, at Danmarks vedvarende energi går til Storbritannien frem for til Tyskland, som i dag, Og den manglende import fra Danmark kan føre til, at tyskerne bliver nødt til at skrue op for de kulfyrede værker for at dække deres egen efterspørgsel.


Kontakt:
Søren Dupont Kristensen, direktør, Energinet Elsystemansvar, 23338631
Anne Bjerregaard Bang, pressekonsulent, Energinet, 24286114, aeg@energinet.dk

Nøgleord

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum