Sjællandsk kolonihaveforening ramt af alvorlig fjerkræsygdom
Fødevarestyrelsen har fundet Newcastle Disease i blandt andet duer i en kolonihaveforening i Næstved.
Fødevarestyrelsen påbegynder senere i dag aflivningen af i alt ca. 1100 duer, høns og andre prydfugle fra en kolonihaveforening på Ålestokkevej i Næstved. Det sker efter, at analyseresultater fra Statens Serum Institut viste, at der er Newcastle Disease blandt dyrene. Prøver blev indsendt, da der i dyreholdet blev konstateret usædvanligt mange syge og døde duer. Det er første gang siden 2005, at myndighederne finder fjerkræsygdommen i Danmark.
Kolonihaveforeningen tæller i alt 23 medlemmer med både duer, hobbyhøns og andre prydfugle. Også duer på en anden adresse i området er ramt. Newcastle Disease er dødelig for de fleste arter af fjerkræ og fugle, men ikke farlig for mennesker, heller ikke hvis man spiser æg eller kød fra smittede dyr.
I fjerkræerhvervet er det obligatorisk at vaccinere mod Newcastle Disease, så hos Fødevarestyrelsen er dyrlægerne ikke bekymret for, at sygdommen spreder sig til landets store hønse- og kalkunfarme, sådan som det har været tilfældet med fugleinfluenza. Men i kolonihaveforeningen i Næstved skal alle fugle aflives. Af hensyn til dyrevelfærden og af hensyn til eksporten.
Udbruddet med Newcastle Disease betyder desværre, at vi risikerer at lande uden for EU lukker for blandt andet importen af danske æg og fjerkræ i minimum tre måneder. Det betyder tabte eksportindtægter for erhvervet i millionklassen', forklarer Mette Kirkeskov Sie, veterinærchef i Fødevarestyrelsen. Herfra går man nu i gang med at undersøge om fjerkræsygdommen har spredt sig til fugle hos hobbyavlere, der kan have købt æg og fjerkræ fra kolonihaveforeningen i Næstved eller på anden vis har været i kontakt med haveforeningen.
Fødevarestyrelsen har oprettet 3-kilometers beskyttelseszoner og 10-kilometers restriktionszoner rundt om hhv. kolonihaveforeningen og den anden smittede adresse. Inden for zonerne gælder bl.a.:
Det er forbudt at sælge og flytte æg, høns og andre fugle, med mindre man får en særlig tilladelse fra Fødevarestyrelsen.
Ejerne af fjerkræ og fugle skal holde dyrene isoleret og beskyttet mod kontakt til andre dyr, herunder vilde fugle.
- Alle fjerkræejere i 3 km-zonerne skal desuden registrere deres fugle på landbrugsindberetning.dk.
Læs bekendtgørelse om restriktionszoner her og her
Se zonernes placering på zoner.fvst.dk
Yderligere oplysninger,
Fødevarestyrelsens pressetelefon 22 84 48 34.
Nøgleord
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan professionelle køkkener søge penge til økologi-omstilling4.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og medarbejdere i arbejdet med at omstille til økologi i køkkenet - og både private og offentlige køkkener kan søge. Frist for at ansøgning om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.
Du må gerne sælge mad langs etapen29.6.2022 12:24:52 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere øjner muligheden for at tjene en ekstra skilling på at sælge pølsehorn, sandwich og saft, når Tour de France-rytterne fejer henover dansk asfalt fra på fredag. Og det må de gerne – så længe de overholder disse enkle regler.
Spis ikke torsk, der er fanget i Københavns Havn28.6.2022 11:15:38 CEST | Pressemeddelelse
Et højt indhold af kviksølv medfører, at det bliver forbudt at tage torsk, der er fanget i Københavns Havn med hjem fra 1. juli.
Det er sæson for dårlig mave: Undgå at blive syg af grillmaden22.6.2022 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver sommer bliver mange danskere syge af fødevarebakterier, og især den ellers så hyggelige grillaften er synderen. Fødevarestyrelsen sparker derfor en offensiv i gang på de sociale medier med gode råd til sommerens måltider.
Flere forbrugere ramt af farlig fødevarebakterie10.6.2022 13:03:17 CEST | Nyhed
Myndighederne leder på højtryk efter årsagen til at flere forbrugere er ramt af fødevarebakterien listeria.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum