Sådan sparer du penge i skat, når du udlejer sommerhuset

Det skattefrie bundfradrag ved udlejning er på 41.800 kr om året. Det kræver dog, at udlejningen foregår gennem et bureau, der indberetter lejeindtægterne direkte til SKAT. Vælger man i stedet at leje sommerhuset ud privat, er bundfradraget på 11.500 kr.
“Bundfradraget betyder, at sommerhusejerne ikke betaler skat af de første 41.800 kr., de tjener på at leje sommerhuset ud, hvis det foregår gennem et udlejningsbureau.Om det kan betale sig at udleje via et bureau eller privat, må den enkelte ejer regne konkret på, idet bureauet jo tager en del af lejeindtægten, når udlejningen foregår gennem bureau ,” påpeger Per Ørtoft Jensen, skatteekspert og partner i PwC.
Han peger på, at selvom man beskattes af 60 % af de resterende indtægter som kapitalindkomst, vil det høje bundfradrag for mange være tilstrækkeligt højt i forhold til lejeindtægten, så skatteprocenten bliver nul eller i hvert fald på et ret lavt niveau.
Regnskabsmæssigt fradrag
Mange sommerhusudlejere benytter sig af den såkaldte bundfradragsregel, men man kan også benytte sig af det regnskabsmæssige fradrag:
“Det regnskabsmæssige fradrag er måske en smule mere kompliceret, men det kan efter omstændighederne godt betale sig,” siger Per Ørtoft Jensen og uddyber:
“Metoden kræver, at man foretager en regnskabsmæssig opgørelse af indtægter og udgifter, og i stedet for bundfradraget på 41.800 kroner og 40%-fradraget, betaler man skat af lejeindtægten, fratrukket udgifter til udlejning af sommerhuset.”
Særlige regler for rene udlejningssommerhuse
Hvis sommerhuset kun bliver brugt til at leje ud, og ejeren altså ikke bruger det privat, har man mulighed for at anvende virksomhedsordningen. Det kræver dog, at man igennem en aftale med et udlejningsbureau har fraskrevet sig muligheden for selv at bruge sommerhuset.
“De fradragsberettigede renter på lån i sommerhuset kan få en højere skatteværdi ved brug af virksomhedsordningen, og udlejningsoverskuddet kan opspares i ordningen, således at en del af skatten kan udskydes til senere år,” forklarer Per Ørtoft Jensen, som tilføjer, at man dog skal være opmærksom på, at sådan erhvervsmæssig udlejning af sommerhus kræver tilladelse fra Naturstyrelsen, hvilket som udgangspunkt sjældent gives.
Hvor meget kan man tjene?
Hvor meget man skal betale i skat af sommerhusindtægterne og dermed har mulighed for at tjene, afhænger af hvilken model man vælger samt ens øvrige indkomst- og fradragsniveau:
“Selv hvis man har lejeindtægter over den skattefri bundgrænse, gør 60% reglen, at den samlede skatteprocent stadig er meget lav. Man skal fx op på ca. 55-60.000 kr. i lejeindtægter for at ramme en effektiv skatteprocent på ca. 5 %. Og selv hvis man har lejeindtægter i 100.000 kr. størrelsesordenen, så er den effektive skatteprocent ofte kun på ca. 12 %. De præcise tal afhænger desuden af ens øvrige indkomst- og fradragsniveau,” slutter Per Ørtoft Jensen.
Nøgleord
Billeder

Information om PwC
Følg pressemeddelelser fra PwC
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra PwC
Hackere holder ikke ferie, bare fordi du gør: Sådan kan virksomheder beskytte sig7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er nemmere at bryde ind, når der ikke er nogen hjemme – det gælder både dit hjem og dine digitale enheder. PwC’s ekspert i cybersikkerhed opfordrer virksomheder til at genopfriske de gode råd til cybersikkerhed inden sommerferien.
7 ud af 10 erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrig3.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et stort flertal af danske erhvervsledere frygter yderligere eskalering af handelskrigen, og over halvdelen forventer allerede en negativ effekt på virksomhedens profitabilitet i de kommende 12 måneder som følge af de ændrede toldsatser. Usikkerheden holder mange tilbage, men enkelte virksomheder handler og tilpasser sig den nye virkelighed, viser en ny pulsmåling fra PwC.
Stor stigning i efterspørgsel efter AI-kompetencer på det danske arbejdsmarked2.7.2025 09:50:06 CEST | Pressemeddelelse
Efterspørgslen efter AI-kompetencer på det danske jobmarked stiger kraftigt. Således er antallet af danske jobopslag med krav om AI-kompetencer steget fra blot 263 jobopslag i 2018 til 23.000 i 2024. Det viser PwC’s AI Jobs Barometer 2025, som understreger AI's hastige indtog i en bred vifte af sektorer.
Slå til før renten stiger: Nu er det tid til at betale restskat, hvis du vil spare penge26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det er ved at være sidste udkald, hvis du vil undgå ekstra rentetillæg på din restskat. Ifølge PwC’s skatteekspert kan der være væsentlige besparelser at hente, hvis du betaler din restskat for 2024 senest den 1. juli 2025.
Nye krav til cybersikkerhed for virksomheder og myndigheder med kritiske funktioner ser dagens lys26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli træder den danske lovgivning for EU-direktivet NIS2 i kraft, der skal øge cybersikkerheden blandt virksomheder og myndigheder. NIS2-direktivet bygger videre på forgængeren NIS1 og omfatter flere virksomheder end tidligere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum