Rammeplan understreger behov for individuel diætbehandling for personer med type 2-diabetes
I den nye rammeplan præsenteres anbefalinger for diætbehandling af voksne med type 2-diabetes, som giver flere muligheder end tidligere ved valg af diæt. Én bestemt sammensætning af kulhydrat, fedt og protein i kosten, som kan anbefales til alle med type 2-diabetes, kendes nemlig ikke. Derimod kan en individuel sammensætning anbefales med særlig opmærksomhed på det samlede energiindtag samt kvalitet og mængde af kulhydrater, kostfibre og fedt.
Det giver flere muligheder ved valg af diæt, hvor det anbefales at fokusere på de generelle diætprincipper til personer med type 2- diabetes samt at tilpasse diæten individuelt frem for at fokusere på én enkelt diæt.
Fokus på at tilpasse diæten til den enkelte person er fortsat grundlæggende for kliniske diætister samtidigt med, at der nu er mulighed for flere variationer af den rette diæt til den enkelte person.
Forskningen viser, at der ses større effekt af ernærings- og diætbehandlingen af personer med type 2-diabetes, hvis denne varetages af diætister frem for af andre sundhedspersoner. Kliniske diætister har kompetencer til at motivere personer til ændringer og til at vurdere, hvilke faktorer man skal være opmærksom på, når behandlingen skal planlægges i samarbejde med personen med type 2-diabetes.
- Som klinisk diætist er den individuelle tilgang til behandlingen helt grundlæggende, hvilket bekræftes af den tilgængelige evidens. Vi spiller en stor rolle i at oversætte den viden, der ligger omkring kostens effekt til noget meningsfuldt hos personen. Kompleksiteten i indsatsen, både ud fra personens grad af sygdom og den enkeltes levevilkår såvel som motivation for en livsstilsændring, er medvirkende til at underbygge behovet for individualisering og for vurdering af, hvilken diæt der bør efterleves i samarbejde med personen og dennes læge, siger Mette Theil, formand for FaKD.
Anbefalingerne i rammeplanen er udarbejdet med afsæt i den tilgængelige evidens på området samt erfaringer fra praksis. Der er i dag mere forskning om kulhydraters effekt, og kulhydrater er fortsat et af nøgleelementerne i diætbehandlingen. De fleste bør lære at kende til deres ”kulhydrattolerance” i det liv, de lever.
- Sloganet ”no size fits all” passer fint her, da effekten af diæten er afhængig af, hvilken person der behandles, samt hvilke andre indsatser, som er planlagt og iværksat. At spise diabetesvenligt er ikke sort/hvidt eller omhandler et stort forbudt madområde. Det handler om at hjælpe personen med at overholde diætanbefalingerne ved inddragelse og støtte til at nå de ønskede mål, siger Mette Theil.
FAKTA
- Rammeplanen henvender sig til kliniske diætister der arbejder med ernærings- og diætbehandling af personer over 18 år, der er diagnosticeret med type 2-diabetes.
- Formålet med rammeplanen er at formidle den tilgængelige evidens som praktiske og anvendelige anbefalinger.
Nøgleord
Kontakter
Mette Theil, Formand FaKD. Mobil: 26855978. Mail: mp@diaetist.dk
Links
Information om Kost og Ernæringsforbundet
Kost og Ernæringsforbundet er fagforening og interesseorganisation for ernæringsprofessionelle.
Følg pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kost og Ernæringsforbundet
Fælles udspil: En sundere, mere velsmagende og værdig alderdom26.6.2023 08:53:49 CEST | Pressemeddelelse
Mad kan mere end at mætte. Ernæringsrigtige måltider giver færre indlæggelser og genindlæggelser, og det giver færre udgifter til et hårdt presset sundhedsvæsnet. Men mad og måltider er også nydelse, genkendelse, livskvalitet, glæde samt fællesskaber og værn mod ensomhed.
Uligeløn giver mangel på ernæringsassistenter13.6.2023 11:44:23 CEST | Pressemeddelelse
Ernæringsassistenter er blandt de faggrupper, der får udbetalt mindst for deres indsats på offentlige arbejdspladser. Den lave løn kan medvirke til, at der ikke er hænder nok til at lave mad til sårbare borgere i fremtiden.
Der er brug for at rekruttere mange faggrupper14.12.2022 15:18:03 CET | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet deler SVM-regeringens opfattelse af, at løn og arbejdsvilkår har betydning for mulighederne for at fastholde og rekruttere den rette faglærte arbejdskraft.
Fagforbund: Køkkenpris bør få politikere i tænkeboks28.9.2022 08:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet samt FOA håber, at Køkkenprisen 2022 kan få politikere til at genoverveje planer for madproduktion på Nyt Hospital Nordsjælland
Forslag: Indfør obligatorisk skolemad20.6.2022 10:05:34 CEST | Pressemeddelelse
Kost og Ernæringsforbundet, Diabetesforeningen, Børns Vilkår og Landbrug & Fødevarer vil indføre obligatoriske madordninger i den danske folkeskole.