Beskæftigelsesministeriet

Rådsmøde: Nej til EU-rammer for mindsteløn

Del
Regeringen stemmer på et EPSCO-rådsmøde i Bruxelles i dag nej til Rådets foreløbige holdning til direktivforslaget om EU-rammer for mindsteløn og ja til Rådets foreløbige holdning til EU-direktiv om løngennemsigtighed.

I oktober 2020 fremsatte EU-Kommissionen et forslag om rammer for mindsteløn i medlemslandene. Direktivforslaget søger ifølge Europa-Kommissionen at sikre en tilstrækkelig og fair løn til alle borgere i EU og skal samtidigt være med til fremme kollektive forhandlinger. Regeringen har igennem hele forhandlingsforløbet været meget skeptisk over for forslaget. På vegne af regeringen deltager social- og ældreminister Astrid Krag på rådsmødet, eftersom fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye har været smittet med COVID-19.

Et stort flertal af medlemslande bakker op om Rådets foreløbige holdning til forslaget – en såkaldt generel indstilling.

Hvad angår forslaget om løngennemsigtighed har regeringen foreløbigt støttet det foreliggende forslag. Endelig stillingtagen afventer forhandlingerne med Europa-Parlamentet efter inddragelse af Folketingets Europaudvalg. Formålet med forslaget er at understøtte lige løn til mænd og kvinder blandt andet gennem øget synlighed og information om kvinder og mænds aflønning.

Fungerende beskæftigelsesminister Mattias Tesfaye siger:

- Regeringen er imod enhver regulering, der kan underminere den danske model – direkte eller indirekte. Derfor stemmer vi også nej til EU-rammer for mindsteløn.

- Politikerne skal ikke blande sig i fastsættelsen af løn i Danmark. Det gælder både os politikere på Christiansborg og dem i Bruxelles. Derfor har regeringen været imod dette direktiv, og derfor har jeg også været meget glad for Folketingets opbakning i denne sag.

- Jeg vil igen gerne takke arbejdsmarkedets parter for den tætte dialog, vi har om denne sag. Det er helt afgørende, at alle os, der vil passe på den danske arbejdsmarkedsmodel, samarbejder tæt.

Læs mere her

Information om Beskæftigelsesministeriet

Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesministeriet
Holmens Kanal
1060 København K

7220 5000http://bm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet

I dag behandler EU-Domstolen dansk søgsmål om annullation af EU’s mindstelønsdirektiv17.9.2024 13:11:11 CEST | Pressemeddelelse

I dag behandler EU-Domstolen i Luxembourg det danske annullationssøgsmål mod EU’s mindstelønsdirektiv. Danmark har fra starten været imod mindstelønsdirektivet, da der i regeringen, et bredt flertal i Folketinget og blandt arbejdsmarkedets parter er bred enighed om, at EU ikke skal blande sig i spørgsmålet om løndannelse. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Jeg er tilfreds med, at EU-Domstolen får mulighed for at vurdere sagen. Der er tale om en helt principiel sag. - Regeringen, et bredt flertal i Folketinget og arbejdsmarkedets parter har været imod EU's direktiv om mindsteløn fra starten. Vi står fast på, at løndannelsen skal ske i Danmark og ikke i EU. Vi har 125 års gode erfaringer med at overlade forhandlingerne om løn- og arbejdsforhold til parterne. Regeringen anlagde i januar 2023 et søgsmål ved EU-domstolen med påstand om at få annulleret EU's mindstelønsdirektiv. Direktivet blev endeligt vedtaget den 4. oktober 2022 og trådte i kraft den 14. november 2022.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye