Novo Nordisk Fonden

Professor Lene B. Oddershede bliver chef for Novo Nordisk Fondens uddelinger til naturvidenskabelig og teknisk forskning

Del

Professor og centerleder Lene B. Oddershede, Københavns Universitet, skal stå i spidsen for Novo Nordisk Fondens nye indsats, der skal være med til at styrke forskning inden for naturvidenskab, tekniske videnskaber og interdisciplinaritet.

Novo Nordisk Fonden meldte i juni i år ud, at den planlægger at firedoble sine årlige udbetalinger frem mod år 2023 og samtidig vil udbrede sin støtte til flere områder.

Naturvidenskabelig og teknisk videnskabelig forsk­ning har stor betydning for fremskridt inden for sundhed og bæredygtighed. Samtidig er tværfaglig forskning vigtig, da mange store videnskabelige gennembrud finder sted i grænsefladerne mellem fagfelter.

Lene B. Oddershede siger: ”Jeg glæder mig til at være med til styrke forskningen inden for de naturvidenskabelige og tekniske videnskaber. Som forsker har jeg arbejdet i grænseområdet mellem fysik, medicin og biologi, og jeg håber, at jeg kan bruge min viden fra både national og international forskning til at sikre, at Novo Nordisk Fonden støtter formål, hvor der kan opnås banebrydende resultater til gavn for mennesker og samfundet.”

Lene B. Oddershede kommer fra en stilling som professor i fysik ved Niels Bohr Institutet i København. Hun er desuden leder af det tværvidenskabelige Center for Stamcelledynamik (StemPhys), der er et af Grundforskningsfondens Centers of Excellence. I 2015 modtog hun Eliteforsk-prisen, der årligt uddeles af Uddannelses- og Forskningsministeriet til fem danske forskere under 45 år i international særklasse.

Hun har gennem sin karriere arbejdet i grænseflade mellem fagfelter og er fortaler for vigtigheden af, at læger og forskere fra andre disciplinertaler mere sammen og bruger hinandens ekspertiser på tværs af fagdiscipliner for at opnå store fremskridt. Hun har opnået en række banebrydende resultater og har publiceret flere end 100 artikler i anerkendte videnskabelige tidsskrifter.

Birgitte Nauntofte, adm. direktør i Novo Nordisk Fonden, siger: ”Lene B. Oddershede er blandt de bedste og mest innovative forskere inden for sit felt. Med hendes store viden, ekspertise og erfaring står Novo Nordisk Fonden stærkt rustet til at øge sin støtte til naturvidenskabelig, teknisk videnskabelig og interdisciplinær forskning, der har potentiale til at understøtte udvikling inden for sundhed og bæredygtighed.”

Lene B. Oddershedes titel bliver Head of Natural and Technical Science Research and Interdisciplinarity. Hun tiltræder den nyoprettede stilling den 1. januar 2019.

Om Lene B. Oddershede

Født 1970, er gift og har tre børn.

Stillinger:

 • 2015-:        Centerleder, StemPhys
 • 2015-:        Professor, Niels Bohr Instituttet.
 • 2003-:        Gruppeleder, Optical Tweezers Group, Niels Bohr Instituttet.
 • 2003-2014: Lektor, Niels Bohr Instituttet.
 • 1998-2003: Adjunkt, Niels Bohr Instituttet.

Uddannelse:

 • 1998: Ph.d. i Fysik, Syddansk Universitet.
 • 1995: Cand.scient. i Fysisk og Matematik, Syddansk Universitet.

Udvalgte udmærkelser:

 • 2015: EliteForsk-prisen
 • 2014: Medlem af Videnskabernes Selskab
 • 2011: Videnskabernes Selskabs Sølvmedalje
 • 2011: CeNS Publication Award

Kontakter

Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Billeder

Information om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden
Novo Nordisk Fonden
Tuborg Havnevej 19
2900 Hellerup

3527 6600http://novonordiskfonden.dk/

Novo Nordisk Fonden er en dansk erhvervsdrivende fond med to hovedformål: 1) at udgøre et stabilt fundament for den erhvervsmæssige og forskningsmæssige virksomhed, som drives af selskaberne i Novo Gruppen; og 2) at yde støtte til videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at yde et betydende bidrag til forskning og udvikling, der forbedrer menneskers liv og bæredygtigheden i samfundet.

Fonden meldte i juni i år ud, at den planlægger at firedoble sine årlige udbetalinger til op til fem milliarder kroner årligt i 2023 og samtidig breder sin støtte ud til flere områder, herunder naturvidenskabelig og teknisk forskning.

Siden 2010 har fonden uddelt mere end 16 milliarder kroner, primært til forskning ved offentlige vidensinstitutioner og hospitaler i Danmark og de øvrige nordiske lande samt behandling og forebyggelse af diabetes. 

 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum