Britiske pionerer inden for genomsekventering modtager Novo Nordisk Prisen

Del

Professor Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian modtager Novo Nordisk Prisen 2024 for deres banebrydende arbejde, som gør det muligt at bestemme DNA-sekvensen af det menneskelige genom på blot én time. Dette har åbnet døren for brugen af invidualiseret behandling og har forbedret vores forståelse af såvel sygdom som menneskelig mangfoldighed. Med prisen følger et beløb på 5 mio. kr.

Modtagere af Novo Nordisk Prisen 2024: Sir David Klenerman and Sir Shankar Balasubramanian. Foto: Nathan Pitt, University of Cambridge.
Modtagere af Novo Nordisk Prisen 2024: Sir David Klenerman and Sir Shankar Balasubramanian. Foto: Nathan Pitt, University of Cambridge.

Mennesker er alle forskellige. For virkelig at forstå det genetiske grundlag for, hvad der gør os unikke, herunder mange sygdomsrelaterede aspekter, kræves DNA-sekventering af ikke kun ét, men af mange menneskers arvemasse.

Professorerne Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian fra University of Cambridge opfandt sammen en teknologi, der har revolutioneret vores grundlæggende forståelse af livet ved at muliggøre hurtig og nøjagtig genomsekventering i stor skala.

Mens det i år 2000 tog over 10 år at sekvensere ét menneskeligt genom til en pris på over en milliard dollars, betyder deres teknologi, at et menneskeligt genom nu kan sekventeres på blot en time og for mindre end 1.000 dollars. Det betyder, at man i dag kan sekventere millioner af genomer  årligt.

Teknologien, nu kendt som Solexa-Illumina Next-Generation DNA Sequencing (NGS), har bl.a. transformeret forståelsen af kræft ved at muliggøre målrettede behandlinger gennem identifikation af nøgle-genetiske mutationer. Den har også revolutioneret diagnosen af sjældne genetiske sygdomme ved markant at reducere diagnosetiden og lette hurtige, målrettede interventioner. NGS spillede en afgørende rolle under COVID-19-pandemien ved at hjælpe med at spore virussets udbredelse og udviklingen af varianter.

For deres banebrydende indsats modtager Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanian Novo Nordisk Prisen 2024.

"Sir David Klenerman og Sir Shankar Balasubramanians bedrifter har været meget betydningsfulde inden for videnskaben. Teknologien markerer en ny æra inden for individuel behandling , da den markant forbedrer muligheden for at diagnosticere og behandle en række sygdomme. Novo Nordisk Fonden er stolt over at kunne anerkende deres monumentale bidrag, der også afspejler vores ønske om at støtte videnskabelige innovationer, der forbedrer menneskers sundhed," siger professor Mads Krogsgaard Thomsen, CEO for Novo Nordisk Fonden.

Professor Jørgen Frøkiær, formand for priskomiteen, der identificerer prismodtagerne, tilføjer: "Den banebrydende teknologi skabt af Sir David, Sir Shankar og deres team forventes at føre til betydelige fremskridt inden for diagnosticering og behandling af sygdomme i de kommende årtier. Sundhedssystemer verden over benytter allerede teknologien, f.eks. til tidlig opsporing af kræft, hvilket har ført til en mere effektiv behandling og forbedret overlevelsesraterne for patienter markant."

David Klenerman siger: "At få anerkendelsen er fantastisk, men den største belønning er at vide, at teknologien faktisk har reddet menneskers liv. Shankar og jeg var heldige nok til at kickstarte hele processen, men i mit sind er prisen en anerkendelse af en teknologiudvikling, som et stort antal mennesker bidrog til. Det var dem, der omsatte idéen fra et stykke papir til virkelighed."

David Klenerman og Shankar Balasubramanian's modtager officielt Novo Nordisk Prisen den 19. april 2024 i Bagsværd.

Om Novo Nordisk Prisen

Novo Nordisk Prisen uddeles af Novo Nordisk Fonden og hædrer aktive forskere, der har ydet fremragende internationale bidrag til at fremme lægevidenskaben, som gavner menneskers liv.

Formålet med prisen er både at belønne og fremme støtten af biomedicinsk forskning i Europa.

Prisen ledsages af 5 mio. kr. (€672,000) og består af et stipendium på 4,5 mio. kr. (€605,000) og en personlig hæderspris på 0,5 mio. kr (€67,000).

Novo Nordisk Fonden giver yderligere 0,5 mio. kr. til at afholde et internationalt symposium inden for modtagerens forskningsfelt(er).

Kontakter

Om Novo Nordisk Fonden

Novo Nordisk Fonden blev etableret i 1924 som en dansk erhvervsdrivende fond, der støtter videnskabelige, humanitære og sociale formål. Fondens vision er at fremme menneskers sundhed samt samfundets og planetens bæredygtighed. Fonden arbejder for at styrke forskning og innovation inden for forebyggelse og behandling af kardiometaboliske sygdomme samt infektionssygdomme. Derudover søger den at bidrage til udvikling af viden og løsninger, der understøtter den grønne omstilling af samfundet. 

Følg pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Novo Nordisk Fonden

Nyt initiativ skal finde ud af, om bakterier i vores tarm spiller en rolle ved kardiometaboliske sygdomme22.5.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Et nyt forskningsinitiativ forankret i Danmark har til formål at etablere en mulig årsagssammenhæng mellem tarmmikrobiomet - det kombinerede genetiske materiale fra bakterier og andre mikrober i den menneskelige tarm - og udviklingen af kardiometaboliske sygdomme som fedme, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Målet er at generere viden, der kan føre til nye forebyggelses- eller behandlingsmuligheder for mennesker, der lever med eller er i risiko for disse sygdomme.

Førende forskere mødes til globalt topmøde i Danmark for at fremme viden og løsninger inden for sundhed og bæredygtighed30.4.2024 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Førende forskere, filantroper og beslutningstagere fra hele verden mødes i Danmark til Novo Nordisk Fondens Global Science Summit i forbindelse med fondens 100-års jubilæum. Målet er at udforske sammenhænge mellem nogle af de største globale udfordringer inden for sundhed og bæredygtighed og at bane vejen for nye videnskabelige gennembrud.

Danmark bygger en af verdens kraftigste AI-supercomputere for at sætte skub i løsninger på samfundsmæssige udfordringer18.3.2024 23:00:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark indgår et samarbejde med NVIDIA om at etablere et nationalt center for AI-innovation, der skal huse en af verdens kraftigste AI-supercomputere. Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling, og derigennem understøtte udviklingen af innovative løsninger på nogle af de største problemer, verden står overfor.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye