Aarhus Universitet: Arts

Prestigefuld EU-bevilling til forskning i ulighed i uddannelse

Del
Den sociale ulighed slår stadig igennem, når unge i Europa skal vælge uddannelse. David Reimer, forsker ved DPU, Aarhus Universitet, har modtaget 15 millioner kr. fra Det Europæiske Forskningsråds Consolidator Grant til projektet ’EDUCHANGE’, der skal bidrage til at reducere uligheden. Gennem eksperimentel intervention i skoler i Danmark, Island, Tyskland og Ungarn skal projektet klarlægge barrierer i de unges uddannelsesvalg og skabe viden om, hvordan vejledning og information kan ændre mønstrene i deres valg.

Børn og unge fra en lav socioøkonomisk baggrund har stadig mindre sandsynlighed for at tage en videregående uddannelse end deres mere privilegerede jævnaldrende, også selvom de præsterer på samme faglige niveau. I det femårige forskningsprojekt ’Changing Inequality at Educational Transitions’ (EDUCHANGE) skal David Reimer, der sammen med forskerkolleger i Danmark, Island, Tyskland og Ungarn undersøge, hvordan den sociale ulighed viser sig i unges uddannelsesvalg. EDUCHANGE har fokus på de overgange i uddannelsessystemet, hvor uligheden bliver tydelig: I overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse og ved overgangen til videregående uddannelse.

”De unge træffer deres valg om uddannelse i bestemte institutionelle kontekster. I projektet vil vi undersøge, hvordan disse kontekster påvirker deres valg. Vi vil undersøge, hvilke psykologiske og adfærdsmæssige barrierer der knytter sig til de forskellige uddannelses- og karrierevalg, og vi håber at skabe evidensbaseret viden om, hvordan man gennem information og vejledning kan overvinde disse barrierer og derigennem bidrage til at reducere uligheden” siger David Reimer.

I projektet vil forskerne foretage omfattende, sammenlignende undersøgelser af, hvilke fordele og ulemper elever og studerende forbinder med forskellige uddannelses- og karrierevalg, og hvordan de opfatter deres chancer for at få succes med de forskellige valg.

Den eksperimentelle tilgang til ulighed i EDUCHANGE består i randomiserede kontrollerede forsøg, hvor en række elever og skoler udsættes for interventioner, mens andre indgår i kontrolgrupper. I alt indgår 700 skoleklasser og 16.800 elever i Danmark, Island, Tyskland og Europa i undersøgelsen af overgangen fra grundskole til ungdomsuddannelse, mens 720 klasser og 17.200 elever og studerende indgår i undersøgelsen af overgangen til videregående uddannelse.

David Reimer har i en årrække været professor MSO ved DPU på Faculty of Arts, Aarhus Universitet. Ved årsskiftet 2022-23 tiltrådte han en stilling som professor ved Islands Universitet. ERC Consolidator Grant-bevillingen er givet på baggrund af den forskning, David Reimer har lavet ved DPU, som han fortsat er tilknyttet.

Rie Thomsen, professor MSO ved DPU, Aarhus Universitet, indgår i projektets Advisory Board som ekspert i uddannelses- og karrierevejledning.

Fakta

Det Europæiske Forskningsråds (ERC) Consolidator Grants gives til forskningsledere på tværs af Europa, som er ved at konsolidere deres egen uafhængige forskningsgruppe eller -program, og som kan vise, at deres projektforslag er banebrydende, ambitiøse og gennemførlige.

Læs mere

Om projektet EDUCHANGE

Nyhed fra Uddannelses- og Forskningsministeriet: Talentfulde forskere i Danmark modtager eftertragtede bevillinger til fri forskning fra Det Europæiske Forskningsråd

Nøgleord

Kontakter

David Reimer
Professor ved Islands Universitet i Reykjavik og tilknyttet DPU, Aarhus Universitet


Tlf. +354-525-4596
Mail: reimer@hi.is

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: Arts



DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet. 

DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Kan fællessang styrke social sammenhængskraft i krisetider?1.11.2024 08:40:00 CET | Pressemeddelelse

Fællessang har vist sig som et betydningsfuldt virkemiddel til at skabe sammenhold og modstandskraft under kriser. Derfor er sangfællesskab i krisetider også blevet genstand for stigende forskningsinteresse, hvilket det nystartede forskningsprojekt CRIES vidner om. I spidsen for projektet står lektor Katrine Frøkjær Baunvig, der netop har modtaget en HERA-bevilling til at undersøge fællessangens potentiale til at styrke social sammenhængskraft i krisetider på tværs af Skandinavien og Baltikum.

Ny forskning afdækker migranters sikkerhedsudfordringer i dansk landbrug31.10.2024 07:46:28 CET | Pressemeddelelse

Et forskningsprojekt støttet af Arbejdsmiljøforskningsfonden konkluderer, at migranter i dansk landbrug står over for særlige arbejdsmiljø- og sikkerhedsudfordringer. Projektet har gennem antropologiske studier og interviews afdækket strukturelle og kommunikative barrierer, som både påvirker migranter og deres arbejdsgivere. Bag projektet står Moesgårds antropologiske analyseenhed på Aarhus Universitet – MANTRA.

Invitation til konference om overvågning i demenspleje: Ældreminister med i paneldebat29.10.2024 12:28:59 CET | Pressemeddelelse

7-8. november inviterer Aarhus Universitet i samarbejde med VIVE og Aarhus Kommune til konference om forskningsprojektet LIVSTEGN om de etiske dimensioner af anvendelsen af overvågningsteknologi i demenpleje. Udover en række oplæg vil en paneldebat finde sted med deltagelse af blandt andre ældreminister Mette Kierkgaard og Christian Boel, direktør for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye