Aarhus Universitet Natural Sciences

Poul Nissen modtager 10 mio. kroner til at forske i insulinreceptoren

Del

Novo Nordisk Fonden har tildelt professor Poul Nissen en femårig bevilling i form af en såkaldt ”NNF Distinguished Investigator 2019 grant” inden for ”Bioscience and Basic Biomedicine”, der tildeles forskere, som har vist, at de kan udføre og lede forskning på allerhøjeste internationale niveau.

Poul Nissen
Poul Nissen

Optagelse af næring er af afgørende betydning for alle organismer, så derfor er det vigtigt at spise det rigtige og få alle nødvendige næringsstoffer, så man undgår at overbelaste sin krop. Når man spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet og danner grundlag for det, man kalder blodsukker. Hormonet insulin regulerer og styrer transporten af sukkeret ind i cellerne, hvor det anvendes som energi, der får kroppen til at fungere. Insulin-lignende molekyler er ligeledes helt centrale lægemidler til behandling af diabetikere.

Insulin virker ved at binde sig til molekyler på celleoverflader, de såkaldte receptorer. Når insulin bindes til receptorerne, øges bl.a. transporten af glukose ind i cellen. En stigning i koncentrationen af glukose efter man har spist, er en direkte stimulator af insulinsignalering. Andre næringsstoffer, såsom aminosyrer fra proteiner samt fedtstoffer i maden, udløser ligeledes insulinsignalering.

Omsætningen til energi i cellerne fungerer dog ikke altid optimalt hos mennesker, og en ubalance i mængden af insulin kan være fatal.

For at få bedre indsigt i insulins virkningsområder, vil Poul Nissen og hans gruppe derfor studere, hvorledes insulin aktiverer receptoren til at aktivere regulering af andre molekyler og stofskiftesystemer i cellen - med speciel fokus på disse mekanismer i hjernen, som er et meget energikrævende organ. Forskerne vil desuden studere en vigtig aminosyretransportør, som sørger for optag af aminosyrer fra tarmen. Aminosyrer er essentielle byggesten for alle proteinstoffer og en lang række signalstoffer i kroppen.

Med det nye projekt håber Poul Nissen og hans gruppe også at få nye ideer og strategier til udvikling af ny medicin og procedurer til behandling af bl.a. type 2 diabetes, hvor den naturlige regulering gennem insulinreceptoren ikke fungerer ordentligt.

Kontakter

Professor Poul Nissen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE
Aarhus Universitet
pn@mbg.au.dk – 2899 2295

Billeder

Poul Nissen
Poul Nissen
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Natural Sciences

Aarhus Universitet Natural Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://nat.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences

En tredjedel af menneskeheden trues af ulidelig varme om 50 år, hvis ikke vi reducerer drivhusgasser4.5.2020 21:42:50 CESTPressemeddelelse

En tredjedel af Jordens befolkning vil inden 2070 komme til at leve med gennemsnitstemperaturer på 29° C eller mere, med mindre vi får reduceret udledningerne af drivhusgasser. Det viser et nyt studie fra et internationalt forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet. Den hurtige opvarmning vil betyde, at 3,5 milliarder mennesker kommer til at bo uden for den klima-'niche', hvor mennesker har trivedes i 6.000 år.

Islandsk DNA-puslespil giver ny viden om neandertalere22.4.2020 17:07:57 CESTPressemeddelelse

Et internationalt forskerhold har sammenstykket et nyt billede af neandertalerne ud fra de gener, neandertalerne efterlod i moderne menneskers DNA, da de fik børn med dem for omkring 50.000 år siden. De nye brikker i puslespillet har forskerne fundet ved at gennemtrawle over 27.000 islændinges genomer. De har bl.a. fundet ud af, at neandertaler-kvinder var ældre end den tids homo sapiens-kvinder, når de fik børn – og neandertaler-mændene var yngre.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum