Poul Nissen modtager 10 mio. kroner til at forske i insulinreceptoren

Optagelse af næring er af afgørende betydning for alle organismer, så derfor er det vigtigt at spise det rigtige og få alle nødvendige næringsstoffer, så man undgår at overbelaste sin krop. Når man spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet og danner grundlag for det, man kalder blodsukker. Hormonet insulin regulerer og styrer transporten af sukkeret ind i cellerne, hvor det anvendes som energi, der får kroppen til at fungere. Insulin-lignende molekyler er ligeledes helt centrale lægemidler til behandling af diabetikere.
Insulin virker ved at binde sig til molekyler på celleoverflader, de såkaldte receptorer. Når insulin bindes til receptorerne, øges bl.a. transporten af glukose ind i cellen. En stigning i koncentrationen af glukose efter man har spist, er en direkte stimulator af insulinsignalering. Andre næringsstoffer, såsom aminosyrer fra proteiner samt fedtstoffer i maden, udløser ligeledes insulinsignalering.
Omsætningen til energi i cellerne fungerer dog ikke altid optimalt hos mennesker, og en ubalance i mængden af insulin kan være fatal.
For at få bedre indsigt i insulins virkningsområder, vil Poul Nissen og hans gruppe derfor studere, hvorledes insulin aktiverer receptoren til at aktivere regulering af andre molekyler og stofskiftesystemer i cellen - med speciel fokus på disse mekanismer i hjernen, som er et meget energikrævende organ. Forskerne vil desuden studere en vigtig aminosyretransportør, som sørger for optag af aminosyrer fra tarmen. Aminosyrer er essentielle byggesten for alle proteinstoffer og en lang række signalstoffer i kroppen.
Med det nye projekt håber Poul Nissen og hans gruppe også at få nye ideer og strategier til udvikling af ny medicin og procedurer til behandling af bl.a. type 2 diabetes, hvor den naturlige regulering gennem insulinreceptoren ikke fungerer ordentligt.
Kontakter
Professor Poul Nissen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE
Aarhus Universitet
pn@mbg.au.dk – 2899 2295
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
Aarhus-forskere får millionløft til forskning i fertilitet og molekylærbiologi12.6.2025 11:06:19 CEST | Pressemeddelelse
Tre forskningsprojekter ved Aarhus Universitet modtager tilsammen over 30 mio. kr. i støtte til at forstå, hvorfor graviditet nogle gange mislykkes, hvordan miljøforurening påvirker reproduktion, og hvordan molekylære mekanismer styrer cellers funktion. Bevillingerne understreger betydningen af grundforskning med klare perspektiver for fremtidens sundhedsindsatser.
Fra molekyler til måltider: Hvordan sukkertransport har potentiale til at ændre fremtidens fødevarer28.4.2025 09:50:01 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet, som netop er blevet offentliggjort i tidsskriftet PNAS, løfter sløret for, hvordan planter på molekylært niveau genkender og vælger mellem forskellige typer sukker. Ved at sammenligne to næsten identiske transportproteiner i planten Arabidopsis thaliana, afslører forskere de bittesmå strukturelle forskelle, der afgør, hvilket sukker planten optager. Resultaterne kan på sigt få betydning for både fødevareproduktion, bæredygtighed og udvikling af klimarobuste afgrøder.
Rekordmange kvote 2 ansøgere til Aarhus Universitets internationale IT-uddannelser20.3.2025 14:45:33 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitets IT-uddannelser har oplevet en dramatisk stigning i kvote 2 ansøgninger i 2025. Særligt de nye internationale (engelsksprogede) bacheloruddannelser – Computer Science, Data Science og IT Product Development – har oversteget alle forventninger og tiltrukket et imponerende antal ansøgere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum