Poul Nissen modtager 10 mio. kroner til at forske i insulinreceptoren

Optagelse af næring er af afgørende betydning for alle organismer, så derfor er det vigtigt at spise det rigtige og få alle nødvendige næringsstoffer, så man undgår at overbelaste sin krop. Når man spiser, nedbrydes maden til bl.a. sukkerstoffer, som optages i blodet og danner grundlag for det, man kalder blodsukker. Hormonet insulin regulerer og styrer transporten af sukkeret ind i cellerne, hvor det anvendes som energi, der får kroppen til at fungere. Insulin-lignende molekyler er ligeledes helt centrale lægemidler til behandling af diabetikere.
Insulin virker ved at binde sig til molekyler på celleoverflader, de såkaldte receptorer. Når insulin bindes til receptorerne, øges bl.a. transporten af glukose ind i cellen. En stigning i koncentrationen af glukose efter man har spist, er en direkte stimulator af insulinsignalering. Andre næringsstoffer, såsom aminosyrer fra proteiner samt fedtstoffer i maden, udløser ligeledes insulinsignalering.
Omsætningen til energi i cellerne fungerer dog ikke altid optimalt hos mennesker, og en ubalance i mængden af insulin kan være fatal.
For at få bedre indsigt i insulins virkningsområder, vil Poul Nissen og hans gruppe derfor studere, hvorledes insulin aktiverer receptoren til at aktivere regulering af andre molekyler og stofskiftesystemer i cellen - med speciel fokus på disse mekanismer i hjernen, som er et meget energikrævende organ. Forskerne vil desuden studere en vigtig aminosyretransportør, som sørger for optag af aminosyrer fra tarmen. Aminosyrer er essentielle byggesten for alle proteinstoffer og en lang række signalstoffer i kroppen.
Med det nye projekt håber Poul Nissen og hans gruppe også at få nye ideer og strategier til udvikling af ny medicin og procedurer til behandling af bl.a. type 2 diabetes, hvor den naturlige regulering gennem insulinreceptoren ikke fungerer ordentligt.
Kontakter
Professor Poul Nissen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik/DANDRITE
Aarhus Universitet
pn@mbg.au.dk – 2899 2295
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Mysterium opklaret: Sådan fanger og spiser store fla-germus spurve i luften10.10.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Efter næsten 25 års forskning er det endelig afsløret: Europas største flagermus ikke bare spiser småfugle – de jager og fanger dem i over en kilometers højde. Og spiser dem uden at lande.
Ny dansk teknologi kan gøre vinduer intelligente – helt uden strøm29.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har udviklet et nyt lysfølsomt hybridmateriale, som indlejret i vinduesglas automatisk tilpasser sig solens styrke og regulerer varmeindstråling i bygninger. Teknologien virker uden strøm og elektronik og har potentiale til at mindske energiforbrug og CO₂-udledning fra køling, især i moderne glasbyggeri.
Flagermus jager hurtigere, når de både bruger øjne og ører10.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det var noget af en øjenåbner for en gruppe forskere, da de opdagede, at flagermus også bruger øjnene, når de jager insekter − i hvert fald, når det er lyst nok til det. Målinger viser, at når insektædende flagermus kombinerer ekkolokalisering og syn, sætter det turbo på fangsten.
Klimaforandringer skubber bøg og rødgran mod nord: Danske skove vil være helt forandrede i år 210019.8.2025 14:35:45 CEST | Pressemeddelelse
Om få årtier vil klimaet i mange af verdens skove være så anderledes, at mange af deres træer får svært ved at overleve. I Danmark risikerer vi, at arter som bøg og rødgran bliver presset ud, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
Forskere kortlægger, hvordan planter danner rødder – viden der kan gøre dem stærkere under tørke4.8.2025 13:57:54 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan ved en plante, hvor den skal danne en ny rod? Det spørgsmål har forskere fra Aarhus Universitet og internationale samarbejdspartnere nu givet et banebrydende svar på. I et nyt studie kortlægger de, hvordan planters rodnet udvikler sig helt ned på molekylært niveau. Og den viden kan på sigt få betydning for både planteforædling og forståelsen af, hvordan ukrudtsmidler virker. Opdagelsen åbner for nye muligheder for at udvikle afgrøder, der er bedre rustet til et klima med mere tørke og ekstreme vejrforhold, og samtidig giver den indsigt i, hvordan kemiske stoffer påvirker planters vækst indefra.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum